Wednesday 2. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Bi zaigrali partijo golfa z Mihaelom Brejcem?

15. februar 2007 ob 16:07 | Vest |

Nad Lipico in lipicanci se že nekaj časa grmadijo temni oblaki. In kot kaže, se državi to ne zdi problem. Slovensko oblast očitno bolj kot slovenska kulturna dediščina zanimajo lepo pokošeni zeleni travniki in wellness centri.

Število lipicancev pa medtem po zadnjih podatkih drastično upada, na svetu naj bi jih bilo le še okoli 2000 ( kot je danes povedala dr. Dorit Reimann iz Nemčije, ki v Kobilarno Lipica - zaradi konjev, seveda - prihaja že 20 let in ji za usodo Kobilarne in lipicancev očitno ni vseeno).

Predsednik mednarodnega združenja za Lipico Etbin Tavčar je problematiko lipicancev in varstva Lipice kot območja kulturne dediščine danes predstavil nekoliko širše. Združenje si namreč prizadeva, da bi kobilarno uvrstili na seznam svetovne dediščine organizacije UNESCO, s čimer bi po besedah Tavčarja lahko preprečili širitev spornega golf igrišča na varovanem območju.

Tavčar in somišljeniki so se med drugim povezali tudi s hrvaško skupino, ki si želi zaščititi mesto Motovun ( dragulj srednjeveške arhitekture in urbanizma), ki mu podobno kot Lipici grozi gradnja dveh golf igrišč in igrišča za polo. Obe lokaciji sta namreč ogroženi prav zaradi - kot so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki društva - “nevarnosti pred uničevalno politiko trenutne oblasti, ki ni sposobna razmišljati dlje od svojega mandata“.

O lipicancih smo se pogovarjali tudi s predsednikom Aktivne Slovenije Francijem Kekom, ki je občudovalec lipicancev (še posebej lepi so menda v jutranjem ali popoldanskem soncu).

Kamera, montaža in txt Katja Lenart

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. vest.si » Blog Arhiv » Skrb za Lipicance pravi:

    […] Mednarodno združenje za Lipico je pred nekaj dnevi predlagalo, da bi kobilarno uvrstili na seznam svetovne dediščine organizacije UNESCO. […]

Komentiraj