Wednesday 2. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

5 poročil o rasizmu

13. februar 2007 ob 15:31 | Vest |


pozdrav, originally uploaded by jani1sever.

Strpna Slovenija Foto/Denis Sarkić

Svet Evrope - oziroma European Commission against Racism and Intolerance - je spisal poročila o rasizmu za Armenijo, Gruzijo, Islandijo, Portugalsko in Slovenijo. Poročila, ki obravnavajo rasizem, ksenofobijo, antisemitizem in netoleranco so na kratko povzeta takole:

Armenija je popravila ustavo, da bi zagotovila enakost pred zakonom. Vendar ni bilo ustanovljeno nobeno civilno in administrativno telo za uveljavitev protidiskriminacijskih postopkov. Manjšina Yezidi je še vedno soočena s težavami glede zemlje, vode in pašnikov in nekateri pripadniki še vedno niso dobili potrdil o lastništvu zemlje.

Gruzija je vpeljala nov kazenski zakon, ki prepoveduje rasno diskriminacijo in spodbujanje rasne nestrpnosti. Vendar so člani netradicionalnih verskih manjšin še vedno lahko izpostavljeni fizičnim napadom na njih ali njihovo lastnino. Veliko pomanjkljivosti je potrebno odpraviti v zakonodaji in praksi glede azila. Oblast se ne zaveda dovolj stanja nekaterih manjšin, kot so Romi in migranti in ga ne spremlja v zadostni meri.

Islandska država je prevzela več odgovornosti in lastništva na področju zadovoljevanja potreb iskalcev azila. Vendar je zakonodajni okvir za boj proti rasizmu in rasni diskriminaciji še vedno mogoče okrepiti in bolje uveljaviti. Razmere imigrantk, ki so žrtve domačega nasilja, so še vedno razlog za zaskrbljenost.

Portugalska je okrepila in prestrukturirala Visoki komisarijat za imigracijo in etnične manjšine. Vendar romske skupine še vedno trpijo zaradi socialne izključenosti. Za te skupine ostaja problematičen dostop do izobrazbe, javnih uslug in bivališč.

Slovenija je okrepila zakonodajne okvire proti rasni diskriminaciji s sprejetjem osnovne protidiskriminatorne zakonodaje za različna področja življenja. Vendar situacija tistih oseb, ki so bile februarja 1992 nezakonito izbrisane iz registra stalnih prebivalcev, še ni razrešena. V odsotnosti splošne strategije kako se simultano lotiti področij, kjer so Romi deprivilegirani in doživljajo diskriminacijo, člani te skupine še vedno potrebujejo posebno pomoč, da bi lahko imeli enake priložnosti kot ostali del slovenske populacije.

Mimogrede - poročilo za Slovenijo je bilo spisano pred dogodki v Amrusu.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. Puravive pravi:

    Puravive introduced an innovative approach to weight loss and management that set it apart from other supplements. It enhances the production and storage of brown fat in the body, a stark contrast to the unhealthy white fat that contributes to obesity.

Komentiraj