Wednesday 2. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Italijanski kolektivni spomin

10. februar 2007 ob 19:12 | Vest |

10. februar so v Italiji proglasili za dan spomina na istrske begunce in žrtve fojb, to je na vse, ki so po letu 1945 kot žrtve jugoslovanske vojske obležali v kraških breznih, ali zapustili svoje domove v Istri in Dalmaciji. Spominski dan je italijanski parlament izglasoval pred tremi leti v prepričanju, da je bila ta stran italijanske zgodovine predolgo zamolčana. Najbrž je razmišljal pravilno: v Italiji je zgodovinski spomin optional, ki ga dobijo v dotacijo le nekateri. In tako kot večina prebivalstva ne pozna vloge in odgovornosti fašistične Italije, njenega načrtnega petindvajsetletnega preganjanja drugačnih (med njimi tudi Slovencev), tako večina Italijanov tako rekoč do včeraj ni vedela za fojbe in begunce.

Žal ima sedaj marsikdo občutek, da je bila vrzel v italijanskem kolektivnem spominu zapolnjena predvsem … z zmedo in lažmi. Število žrtev in beguncev na primer raste iz ure v uro, iz časopisnega članka v radijsko oddajo, mrtvi so vselej prikazani kot žrtve etničnega čiščenja in nikoli kot fašisti ali kolaboracionisti, čeprav je dokazano, da so v kraških breznih obležali tako eni kot drugi. Skratka, nihče ne gleda na tiste tragične dogodke globalno in z odmaknjenostjo, ki bi jo leto 2007 lahko zahtevalo. Prej nasprotno, nekateri celo z nikoli zamrlim sovraštvom. Pred fojbo v Bazovici, ki ji domačini pravijo šoht, nedaleč stran od tiste gmajne, kjer je posebno fašistično sodišče leta 1930 ustrelilo »štiri bazoviške junake«, je bila danes osrednja slovesnost ob dnevu spomina. V na novo preurejenem spominskem parku se je zbralo veliko ljudi vseh starosti; veliko je bilo praporov organizacij istrskih beguncev, trikolor in uglednih gostov. A tudi kar nekaj nestrpnežev in desničarskih skrajnežev. Ki so ob besedah vladnega podtajnika Ettorea Rosata dobesedno vzrojili. Razlog: podtajnik je ob besedah pietete do žrtev izrazil tudi zahvalo slovenski manjšini, ki je z odstopom dela zemljišča omogočila razširitev in preureditev bazovske fojbe. Del množice mu je odgovoril z neponovljimi besedami, kletvicami in petjem italijanske himne. Leta 2007. In na kraju, ki bi moral biti ravno za te prenapeteže sveti kraj.

Kamera Denis Sarkić
Montaža Katja Lenart
Komentar Poljanka Dolhar

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. T'minc pravi:

    Upam, da nejevernim Tomažem bo ta posnetek odprl oči (vem, se sliši paradoksalno, ker za ogledat posnetek je treba imeti odprte oči) in da se bodo uvidli, kaj se dogaja streljaj od nas, kaj je pojem FAŠIZEM.

    Se pa na posnetku ZELO LEPO vidi zamejskega Slovenca, senatorja v Rimu, zvanega kot “klaviaturist” Miloš Budin. Miloš čestitam….

    Za tiste, ki mislijo, da je bil OF zabloda…SF - SN.

  2. Rok pravi:

    Dobil sem obcutek, da bi nekateri spagetarji ob prvi priloznosti radi zasedli polovico Slovenije in Hrvaske. Se dobro, da so najslabsi vojaski narod v Evropi…

  3. [a] pravi:

    Ogabno….. drhal….
    In potem kot prekršek žaljenja italijanske zastave obravnavajo rdečo zvezdo [http://www.mladina.si/tednik/200535/clanek/uvo-manipulator–vanja_pirc/] - obenem pa dopuščajo tole??

  4. Ščurek pravi:

    ma naj dajo naše desnuharje pa njihove desnuharje na kup pa naj se pobijejo, mi jih zmečemo v fojbe pa bo mir.

  5. ProDentim pravi:

    Buy ProDentim Official Website with 50% off Free Fast Shipping

  6. GlucoBerry pravi:

    GlucoBerry is a unique supplement that offers an easy and effective way to support balanced blood sugar levels.

  7. SynoGut pravi:

    SynoGut is an all-natural dietary supplement that is designed to support the health of your digestive system, keeping you energized and active.

  8. house blog pravi:

    The best tips, guides, and inspiration on home improvement, decor, DIY projects, and interviews with celebrities from your favorite renovation shows. https://houseblog.us/

Komentiraj