Wednesday 2. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Preigravanje kandidatov

9. februar 2007 ob 19:47 | Vest |


RANT ANDREJ, originally uploaded by jani1sever.

Tretji kandidat foto/Denis Sarkić

Potem, ko je v DZ padla Gasparijeva kandidatura za guvernerja BS, predsednik republike nadaljuje z iskanjem primernega kandidata. Delo seveda ni lahko in zdi se, da si ga Drnovšek tudi ne želi olajšati s tem, da bi predlagal nekoga, ki bi bil za predsednika vlade sprejemljiv.

Včeraj se je tako zgodil nenavadni manever. Šok terapija. Drnovšek se je odločil predlagati za novega guvernerja Jožeta Mencingerja, ki je za Janšo še precej manj sprejemljiv kot Gaspari.

Mencinger, ki je kandidaturo sprejel, ni dolgo ostal kandidat. V pogovoru med predsednikom republike in premierom je namreč Janša ostro nasprotoval takšni izbiri. In Drnovšek je popustil. Vsaj navidez.

Provokativna kandidatura in njen umik sta bila, tako za Mencingerja kot za Drnovška, na prvi pogled videti precej neprijetna. Kako je sploh mogoče, da se je kaj takšnega zgodilo? Predsednik republike je moral vedeti kakšna bo vladna reakcija na Mencingerja.

Predlog je postal razumljivejši šele danes, ko je Drnovšek predlagal za guvernerja BS predlaga Andreja Ranta. univerzitetnega diplomiranega ekonomista, ki je od leta 1993 viceguverner BS.

Bo torej drugi človek BS za vlado bolj sprejemljiv kot prvi? Je Rant manj odgovoren za očitke BS, ki so onemogočili Gasparijevo izvolitev, kot Gaspari? To je praktično nemogoče.

Po drugi strani pa je res, da bo predsednik vlade vedno težje zavračal Drnovškove predloge, ne da bi se vtis, da si na čelu BS nujno želi svojega človeka, še stopnjeval.

Jani Sever

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. vojko pravi:

    “Vsekakor pa je hudo vprašljivo, ali Rant ustreza glede na tisti pristojnosti, ki BS ‘na domačem terenu’ ostajata. Mislim na podeljevanje licenc bančnemu menedžmentu in nadzor bančnega sistema. Za oboje je potrebna strokovna ustreznost, a ne le ta ali pa celo - morda predvsem kakšna druga. Obe pristojnosti imata precejšnje politične implikacije in težnje po instrumentalizaciji BS so v tem pogledu prisotne že ves čas. Res je, dalo bi se razpravljati o tem, ali se jim je BS doslej - tako v času Mitje Gasparija kot v času Franceta Arharja - vselej znala učinkovito postaviti po robu, vendar dvomim, da lahko kdor koli to utemeljeno pripiše Rantu. Prej nasprotno, Rantove politične preference niso bile nikoli niti približno tako izražene kot, denimo, Gasparijeve ali Arharjeve.”

Komentiraj