Wednesday 2. October 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Večerova blog cenzura

7. februar 2007 ob 18:18 | Vest |

Marko Pigac - mArkedzani je na svojem blogu (http://www.vecer.si/blog/sanmarco), na Večerovi spletni strani objavil satirični fotostrip. Včeraj so ga s te strani odstranili skupaj s komentarji obiskovalcev vred.

V fotostripu kot glavni junaki nastopajo gostje iz prve vrste na “Večerovem bobu”. Glavni akterji so Janez Janša - predsednik vlade RS, Milan Predan - direktor Večera, Franc Kangler - župan mesta Maribor, Predanova žena ter drugi. Strip je (zaenkrat) v celoti na voljo na SiOL-ovem blog hostingu.

Ker so nas zanimali vzroki za cenzuro, sem poskusila to vprašanje zastaviti komu od odgovornih na Večeru, kjer sem poskušala v redakcijo priti mimo prijaznega vratarja:

Gospod vratar je poklical tajništvo uredništva. Po tem, ko sem jim razložila, zakaj sem prišla in da želim govoriti z odgovornim urednikom spletnih strani Božom Zorkom, mi je tajnica zaupala, da je Božo Zorko danes v celjski redakciji Večera. Zato sem poklicala na Večer v Celje.

Ali na Večeru lažejo?

Ko smo bili na Večeru v Mariboru tam v živo, po besedah tajnice urednika spletnih strani ni bilo v hiši, ker naj bi bil v Celju, pol ure kasneje smo ga na telefonsko zvezo dobili v prvem poskusu…..

Zakaj pa moram kaj komentirat

Po tem, ko nismo mogli v redakcijo, kjer ustvarjajo novinarji Večera, smo Večerovce lovili v baru Račka, za katerega je znano, da je za mnoge izmed njih to kar drugi dom.
Nihče od novinarjev, ki sem jih ujela v baru, ni vedel za cenzuro, pet od sedmih vprašanih pa primera tudi ni hotelo komentirati. Pogumna sta bila le dva Večerovca:

Vojislav Bercko

in Darinko Korez - Jacks

Novinarka Vesna Lovrec - audio/posneto v studiu radia Marš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. Hisnik pravi:

    Za objavo prispevka čestitam za ful hitro reakcijo ter novinarski duh. Še pridem pogledat…

  2. kurja zupca pravi:

    Zelo fajn, Vesna.

  3. simonkoležnik pravi:

    Noro, noro, NOOOROOO !!!

    To naj bi bilo novinarsko delo? Že v prvem video prispevku se vidi, da “novinarji” želijo biti vsemogočni. In kakšno vprašanje je to: “Kaj pa če pobegneeem?” In potem, ko bi varnostnik moral nekoga prisilno odvleči iz objekta, bi se pisalo o nasilju in pretepu, zmerjanju, morda tudi o diskriminaciji in se marsičem?!

    Zakaj se povsod piše, da je prišlo do cenzure?

    Draga, gdč. Vesna … če bi vi bila na sliki namesto enega izmed glavnih akterjev, in bi v tem primeru na primer zasedala stolček v parmalentu, jaz kot kvazi umetnik pa bi naredil podoben strip in dodal v oblačke g. Kanglerja: “Kje je tu pravica, da je lahko ženska v parmamentu” in po možnosti dodal kakšno psovko, ki bi letela na vas … povejte iskreno, bi čutili do tega žaljenje vaše osebnosti? Blogerjem ter bralcem Mladine bi tako podal fotostrip, pri katerem bi sprostil svojo nepremišljenost, glede morebitnih nadaljnih posledic ter pomislekov in skepticizemu o vašem ugledu; bi se vam zdelo to pravično v skladu z etičnim in pravnim zakonom, ki pravi v eni izmed štirih točk, da je publiciteta, ki posameznika prikaže v napačni luči lahko sodno preganjana?

    Poleg tega pa je jasno, da svoboda izražanja lahko gre do te mere, dokler ne omejuje svobo drugega. Marko Pigac verjamem, da ni obvestil vse osebe, če se strijajo, da lahko objavi fotostrip! Živimo v demokraciji, imamo pravico do izražanja, vendar menim, da gre pri tem fotostripu za tako imenovani “hatespeech” oz. sovražni govor. Poleg tega, kako pa bi izgledalo, če bi nadrejenemu povedali ali zapisali v javnosti vse kar nam šine na pamet? Če bi lahko vsak delal tako, kot dela markedžani, bi zagotovo demokracija prerastla v anarhijo.

    In prav je, da se neprimerne stvari selekcionirajo, zbrišejo - to pa ne pomeni, da se cenzurirajo! Ja, Marko je povedal tako kot je mislil in se je pošalil, tako so se pošalili pri danskem časniku Jyllands Posten s karikaturami. Večini se lahko zdi smešno, ampak ne smemo pozabiti, da kljub temu, da gre za absolutno javne osebnosti, lahko tem osebam pokvarimo ugled ali pa jih čustveno prizadenemo.

    Starejši ljudje pa bi rekli takole: “Kako si drzne mulc (študent prava) žaliti mene (direktorja, župana, predsednika vlade)?!”

    In tudi, če so mu kanister na avtomobilu preluknjali zaradi fotostripa, je nefer, da sedaj piše o tem, kako mora njegova mati hoditi na avtobus … Spoprijeti se je potrebno s tem, da takšno dejanje lahko prinese posledice in prav bi bilo.

    Sam ne bi dopustil in toleriral takšnega dejanja.

  4. mArkedzani pravi:

    simon, ne primerjaj mojega dela z danskim ker tega enostavno ni mogoce. obstaja dober okus, etika in se kaj.

    ni mi sicer jasno, kaj zelis povedati, tukaj krcas, na mojem blogu si mi pa dal popolno strinjanje z menoj. kdo je sedaj cuden?

  5. vesna pravi:

    Pozdravljeni Simon,
    kaj bi jaz naredila? Iskreno? Zagotovo ne bi narocila cenzure. In cimprej bi pozabila na salo, pa bila ta dobra ali slaba oz. neokusna, kot se mi zdi, da namigujete.

    Jasno je, kaj je prispevek sporocal. To ni bila reklama za Marka, ali antireklama za Vecer, to je bilo opozorilo, da obstaja cenzura tudi na internetu.

    Seveda pa steje vsako mnenje. Tudi vase.
    pozdrav,
    vesna

  6. mntgu pravi:

    [url=][/url]

  7. Wincenty pravi:

    Here are some of the many entries we have had in the past. We greatly appreciate you taking the time to give a present blood alcohol poisoning
    . I love you people :D

  8. Monako Cami Halısı pravi:

    Everything is very open and very clear explanation of issues. was truly information.

  9. Gorilla Flow pravi:

    Gorilla Flow is a non-toxic supplement that was developed by experts to boost prostate health for men. It’s a blend of all-natural nutrients, including Pumpkin Seed Extract Stinging Nettle Extract, Gorilla Cherry and Saw Palmetto, Boron, and Lycopene.

Komentiraj