Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Zelenjavna nabodala na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
maj 18, 2008

Zelenjavna nabodala

Objavljeno v: kulinarika, kultura

Prišel je čas piknikov in druženj v naravi. Ena od okusnih jedi, ki jih pripravimo na enostaven način, so pisana zelenjavna nabodalca, ki se priležejo vsem, primerna so tudi za vegetarijance.

ZELENJAVNA NABODALCA
Sestavine: nekaj mladih čebulic, nekaj stebelc gojenih špargljev, divji por, divji koromač, kos mladega kravjega sira, korenje ali paradižnik, poper, sol, oljčno olje.
Količino surovin prilagodimo številu jedcev. Običajno sta dovolj dve nabodalci na osebo.
Priprava: Zelenjavo operemo in narežemo na manjše kocke ali kolobarje. Nabodemo jo na lesena nabodalca. Položimo jih v teflonsko posodo ali na žar ploščo, če smo v naravi. Po želji dodamo poper in sol, pokapljamo z oljčnim oljem. Popečemo z obeh strani, zelenjava naj ostane rahlo hrustljava, čvrsta. Kot prilogo ponudimo špargljevo mostardo.

ŠPARGLJEVA MOSTARDA

Sestavine: 1 kg špargljev , 250 g sladkorja, 2 žlici gorčice, 1 limona, 1 naribana čebula, 1 dl belega vina
Priprava: Šparglje narežemo na majhne koščke. Potresemo jih s sladkorjem in pustimo na hladnem 24 ur. Naslednji dan dodamo špargljem na tanke laske narezano čebulo in vse skupaj počasi pražimo, da zelenjava karamelizira. Prilijemo belo vino. Vse skupaj še naprej počasi kuhamo , dokler se omaka ne zgosti. Na koncu dodamo dve žlici gorčice. Dodamo jo k ribjim, mesnim ali zelenjavnim jedem. Mostarda je okusnejša, če jo pustimo v zaprtih kozarčkih najmanj en mesec pred uporabo.

Tatjana Butul


Nazaj na: Zelenjavna nabodala