Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Sarkozy - grozni desničar? na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
maj 08, 2007

Sarkozy - grozni desničar?

Objavljeno v: komentar, politika

V Sloveniji je, z redkimi izjemami, novi francoski predsednik označevan skoraj kot skrajni desničar. Kaj se je zgodilo? Kje je ostala refleksija? Kdo torej vlada v Sloveniji? Levičarji? Evropska sredina?

Kaj je Sarkozy? Če ga v Sloveniji imenujejo za hudega desničarja, mu denimo v Veliki Britaniji mnogi prerokujejo, da bo postal francoski Tony Blair - politik, ki z ene strani lahko preide na drugo in je učinkovit na sredini političnega prostora. Nekako tako kot pri nas Janez Janša.

Od kod torej skrajna desnica? Res je, da je Sarkozyju uspelo nagovoriti tudi volilce Nacionalne fronte, a prav tako so ga volili tudi ljudje, ki morda po prepričanju segajo celo čez sredino. Mimogrede - potomec imigrantov pač laže govori o restriktivni imigracijski politiki.

FRANCE ELECTION VIOLENCE
Pariz po izvolitvi novega predsednika Foto: AP

Sarko je človek, ki je pred petimi leti v Franciji iniciral organiziranje muslimanov in s tem posledično sprožil dialog med verami in laično državo. Mnogi muslimani danes s tem sicer niso zadovoljni, češ, da je tako pomagal državno instrumentalizirati eno izmed verstev.

In vendar, kako drugačna je ta gesta v primerjavi z demonstriranjem proti Romom, ki si ga je pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami privoščil današnji slovenski predsednik vlade. Podobno velja za menda razvpiti Sarkozyjev neoliberalizem. Razmišljanja o enotni davčni stopnji si francoski predsednik nikoli ni niti v sanjah ne bi privoščil.

Gotovo ni dileme, da Sarkozyju ne bo ravno lahko pomiriti vse, ki so v Franciji prepričani, da je njegova politična platforma preveč desna. Ampak, ko se o tem govori v Sloveniji, je vse skupaj lahko videti samo grozno slepo, če v tem ni nikakršne refleksije.

Jani Sever


Nazaj na: Sarkozy - grozni desničar?