Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Kinotožje 013 na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
november 05, 2007

Kinotožje 013

Objavljeno v: Kinotožje

V kinu naposled novi slovenski matematični film Voda v očeh (2005) Jožeta Baše. Zato več o njem in drugih naslovih iz tega posebnega žanra.

QuickTime datoteka: Kinotožje 013 (108 Mb)

Richard Feynman je znal popestriti dan. O tem kolega Nobelovec Murray Gell-Mann: “He spent so much effort generating stories about himself, it was unbelievable …” Feynmanov karakter še čaka na pošteno filmsko obravnavo, pred časom pa ga je Alan Alda igral v gledališki predstavi QED; baje uspešno. Nedavno je biokemik Paul Nurse gostil Alana Aldo in popularizatorja fizike strun Briana Greena v teve omizju. Kopija Feynmanovih Pisem je registrirana v sistemu BookCrossing in čaka na Vesti na novega oskrbnika.

Trije svetovi modelirajo obstoj matematike, reči in misli, treh svetov z nekim presekom in zanimivimi povezavami. Več v enem Vestinem znanstvenem zapisu. Sicer povzeto po knjigi Rogerja Penrosa, tudi shema je njegova: The Road to Reality (Knopf: New York 2005, str. 17).

Voda v očeh ima spletno stran, kjer lahko prisluhnemo glasbeni temi iz filma.

Več “matematičnih” filmov, ki smo jih pustili za drugič: Straw Dogs (1971), It’s My Turn (1980), Contact (1997), Pi (1998), Copenhagen (2002) (TV) in Hawking (2004) (TV).


Nazaj na: Kinotožje 013