Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Drugačni Rog na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
julij 08, 2009

Drugačni Rog

Objavljeno v: glasba, kultura

Včeraj je v Tovarni Rog nastopila Ljiljana Buttler in skupina Koko & Mandovi. Legendarna Ljiljana Petrović – Buttler je še ena izmed ponovno odkritih balkanskih glasbenic. Njen glas odlikuje globok in temačen zvok pri prepevanju sevdaha.

Rodila se je leta 1944 v Beogradu v glasbeni družini. Njen oče je bil virtuoz na harmoniki, mati pa pevka. Še ko je bila Ljiljana mladenka, ju je oče zapustil, mati pa je sebe in hčer preživljala z barskim petjem. Ko neke noči njena mati ni mogla nastopiti, je Ljiljana odšla v lokal in nastopila namesto nje - imela je 12 let. Kmalu zatem jo je mati zapustila in glasbenica se je takrat začela sama preživljati z glasbo.

V osemdesetih nastopa po koncertih in televiziji, do porasta t.i. turbo-folka in neugodnih ustvarjalnih razmer. Po njenih besedah si v Miloševićevi dobi ljudje niso več želeli poslušati ljubezenskih pesmi, temveč raje gledali mladenke v kratkih krilih. Leta 1987 dokončno in misteriozno zapusti glasbeno sceno, na kateri je imela tako pomembno vlogo.

Po petnajstih letih se je odločila za vrnitev v domovino, kjer posname jazzovski album z naslovom “Mother of Gypsy Soul“, s katerim dokaže, da jo upravičeno imenujejo balkanska/ciganska Ella Fitzgerald oz. Billie Holliday. Pri svojih 65 letih se je še vedno drži nadimek “mati ciganske duše”.

Včeraj je koncertirala v Tovarni Rog:

Ljiljana bo v petek nastopila še na festivalu Lent.

Špela Škulj


Nazaj na: Drugačni Rog