Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Janša na zaslišanje na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
junij 23, 2009

Janša na zaslišanje

Objavljeno v: politika

Spletni zapis SDS z naslovom Isti ljudje, enaka politika, iste metode v katerem piše, da je njihov predsednik stranke SDS Janez Janša vabljen kot osumljenec na zaslišanje zaradi suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu KZ-1. Osumljeni Janša se mora tako 2. julija ob 9.00 zjutraj javiti na zaslišanju pri PU Ljubljana - sektor kriminalistične policije na Prušnikovi 51 v Ljubljana - Šentvidu, sobi 4/I. Janša ima lahko s seboj zagovornika, opozarjajo pa ga, da ga bodo prisilno privedli, če se ne bo odzval na zališanje. Mimogrede, Janša je ponovno vabljen na zaslišanje kot Ivan Janša iz Grosuplja, v oddaji na TV Slovenija pa je nastopal, prebiral sporni magnetogram in zdaj še domnevno kršil zakon kot Janez Janša, stanujoč v Ljubljani na ulici Komenskega.

Janša prebira magnetogram

Spletni zapis:

Isti ljudje, enaka politika, iste metode

Torek, 23.06.2009

Predsednik SDS Janez Janša po 21 letih ponovno osumljen »izdaje tajnih podatkov«.

Konec prejšnjega tedna je v slovenski javnosti odjeknila vest, da je vlada pogodbeno angažirala nekdanjega agenta Udbe Draga Isajlovića, ki je leta 1988 vodil tajne preiskave in sodeloval pri aretaciji Ivana Borštnerja in Janeza Janše. Minister za finance Franci Križanič je pogodbo z njim sklenil navkljub zatrjevanju predsednika vlade Boruta Pahorja, da takšne pogodbe ne bo. Isajlović je bil leta 1988 del posebej izbrane skupine agentov komunistične tajne policije, ki je po ukazu takratne komunističnega vodstva aretirala in predala vojaškim represivnim organom Janšo, Borštnerja in Tasića in sicer z obtožbo, da so posedovali tajni vojaški dokument. Vsi trije so bili kasneje skupaj s Francijem Zavrlom na zaprtem sodnem procesu pred vojaškim sodiščem v Ljubljani obsojeni na daljše zaporne kazni. Po slovenski osamosvojitvi je bil celoten proces razveljavljen, vsi štirje obsojenci zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov pa rehabilitirani.

Skoraj istočasno, ko je v javnosti odjeknila novica o ponovnem angažiranju Isajlovića s strani slovenske vlade, je na naslov predsednika SDS Janeza Janše prišlo vabilo, šokantno podobno obtožbi izpred 21 let. Uslužbenec ministrice za notranje Zadeve Katarine Kresal višji kriminalistični inšpektor Stojan Belšak vabi predsednika SDS pod grožnjo prisilne privedbe kot osumljenca na zaslišanje zaradi »suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po členu 260 KZ«.

Mogoče oba dogodka niti nista neposredno povezana, čeprav verjetnosti ni mogoče povsem izključiti. Kajti, kaj pa naj nekdanji agent Udbe Isajlović glede na svojo pomanjkljivo izobrazbo in prakso v Udbi svetuje ministrstvu za finance? Kako s tajnimi preiskavami, podtikanji in aretacijami pospešiti gospodarsko rast? Prav nič ne bi bili presenečeni, če se bo v prihodnjih dneh odkrilo, da se Isajlović ukvarja s podobnimi rabotami kot pred 21 leti.

Predsednica LDS Katarina Kresal je sicer že pred meseci očitala predsedniku SDS, da je s citiranjem neke njene navedbe iz sestanka predsednikov parlamentarnih strank iz leta 2007 izdajal tajne podatke. Kot je takrat javno pojasnil predsednik SDS, omenjeni citat iz nastopa strankarske političarke ni predstavljal nobenega tajnega podatka (ker je bil javno povedan, si je o zaupnosti navedbe lahko svoje mnenje ustvarila tudi javnost sama), kvečjemu je citat razkril šibko poznavanje obravnavane problematike s strani Kresalove. Ta sedaj zlorablja položaj notranje ministrice za maščevanje političnemu konkurentu, ki je v TV soočenju razgalil njeno neznanje. Podobno je leta 1988 ravnal nekdanji jugoslovanski obrambni minister admiral Branko Mamula, ki je zaradi članka, v katerem je pisalo o gradnji njegove vile na jadranski obali in nedemokratičnosti JLA, zahteval kazenski pregon avtorjev. Drago Isajlović in njegovi kompanjoni so po ukazu slovenskega komunističnega vodstva skušali ugoditi zahtevam iz Beograda ter disciplinirati predrzne pisce kritičnih člankov in sicer pod pretvezo, da so izdajali tajne podatke. Kako prozorno. Isti ljudje, enaka politika, iste metode.

Slovenija bo čez nekaj dni praznovala svojo 18-letnico. Ob tem se zdi, da je na nekaj pozabila. Dejstvo, da je Slovenija edina nekdanja komunistična država, v kateri lahko agentje nekdanje tajne komunistične policije še naprej opravljajo državne posle ali celo svetujejo predsedniku republike, govori samo zase.

V Hudi jami odkrivajo na stotine trupel, tranzicijski tajkuni preko poštnih nabiralnikov kradejo podjetja, policija pa namesto morilcev in tatov preganja politično konkurenco predsednice LDS. Daleč smo prišli.

Poziv na zaslišanje osumljenca Ivana Janše s podpisom višjega kriminalističnega inšpektorja Stojana Belška:

Denis Sarkić


Nazaj na: Janša na zaslišanje