Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Komentar - Miro na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
marec 05, 2009

Komentar - Miro

Objavljeno v: vestni komentar

Žalostno, res žalostno. Politično okolje na avstrijskem Koroškem spominja na začetek prejšnjega stoletja, na čas okrog plebiscita. Skrajne desne, izrazito protislovenske nacionalistične in populistične sile, ki so deželnozborske volitve dobile na račun še vedno prisotnega duha pokojnega deželnega glavarja Haiderja, bodo imele v prihodnjih letih v deželi Koroški absolutno oblast. In koroškim Slovencem se ne piše kaj dobrega.
Slovenci v Avstriji ne morejo več čakati, da se bo tamkajšnja dežela Koroška tako demokratizirala, da bodo kot manjšina končno deležni tistih pravic, ki jih zagotavljajo mednarodne pogodbe, predvsem pa avstrijska državna pogodba. Ta se po več kot pol stoletja v njenem sedmem členu še vedno sistematično krši, politična klima v deželi pa Slovencem zagotavlja le še umiranje na obroke. In po zadnjih deželnih volitvah, ki nakazujejo, da se bo ta trend ne le nadaljeval, temveč še pospešil, je tudi znotraj manjšine in v sami Sloveniji potreben resen premislek.
Slovenska vlada in slovenska diplomacija bosta morali odigrati bolj aktivno vlogo. Nastopil je čas, ko bo Slovenija morala notificirati nasledstvo avstrijske državne pogobe. Nastopil je čas, ko bo o kršenju temeljnih pravic naše manjšine na Koroškem potrebno dovolj glasno seznaniti mednarodno javnost in to problematiko internacionalizirati. Od Avstrijcev pa bo treba prezveti model, ki so ga sami uporabili pri zaščiti avstrijske manjšine na južnem Tirolskem.
Skromen rezultat na lokalnih in deželnih volitvah pa je priložnost, da tudi manjšina pogleda vase in se povpraša okrog lastne organiziranosti in dejavnosti. Sedaj gre za preživetje slovenske narodne skupnosti, ne za preživetje posameznih funkcionarjev, ki se jih je prijelo poimenovanje profesionalni Slovenci. Povezani in manj skregani bodo močnejši in učinkovitejši.
Kriza je torej lahko tudi priložnost.

Miro Petek


Nazaj na: Komentar - Miro