Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Smrt in evtanazija na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
marec 02, 2009

Smrt in evtanazija

Objavljeno v: zdravje, družba

Da je potrebno več pozornosti posvetiti paliativni oskrbi bolnikov in ne evtanaziji, so si bili složni vsi razpravljalci na okrogli mizi o smrti, umiranju in evtanaziji, ki jo je prejšnji teden v ljubljanski knjižnici Otona Župančiča pripravil Časopis za kritiko znanosti.

Na to tematiko so razpravljali pionirka paliativne oskrbe v Sloveniji Urška Lunder, predavateljica na Visoki šoli za zdravstvo, ki že več let raziskuje področje smrti in umiranja Majda Pahor, predstojnik Budistične kongregacije Dharmaling Lama Shenpen Rinpoče, predsednica Slovenskega društva hospic Tatjana Žargi, diskusijo pa je moderirala Maša Gedrih.

Lani sprejet Zakon o pacientovih pravicah omogoča izrazitev oziroma upoštevanje vnaprej izražene volje. To pomeni, da ima vsak, ki je sposoben odločanja o sebi in je dopolnil 18 let starosti, pravico, da se upošteva njegova volja o tem, kakšne zdravstvene oskrbe ne dovoljuje, če bi se znašel v položaju, ko ne bi bil sposoben dati veljavne privolitve.

O tem in mogočih zapletih pri taki izjavi Tatjana Žargi, ki je še dodala, da je ponavadi želja po evtanaziji klic na pomoč bolnika, ter Urška Lunder.

O primeru smrti Eluane Englaro ter delitvi tega primera na laično proti religiozno ter družbi staranja Majda Pahor.

Definicija trajnega vegetativnega stanja in paliativna oskrba.

O izobraževanju v Sloveniji glede paliativne oskrbe.

Maja Andlovic


Nazaj na: Smrt in evtanazija