Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Prihaja »Lajf« na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
februar 19, 2009

Prihaja »Lajf«

Objavljeno v: film, kultura

Konec marca v kinematografe končno prihaja film režiserja Vita Tauferja in scenaristke Tine Kosi - »Lajf«, ki na pronicljiv način ter prek najstnikov, mladostnikov in njihovih odtujenih staršev govori o poosamosvojitveni (post)tranzicijski Sloveniji, torej tematiki, ki se jo slovenska filmografija običajno le bežno dotakne.
Zgodba je preprosta, vsakdanja in kaže življenje najstnikov in mladostnikov v urbanem okolju. Glavni protagonisti Tara (Tjaša Železnik), Vlado (Aljoša Koltak), Ana (Minca Lorenci) ter Tarin oče (Renato Jenček) in Vladova mama (Jagoda Tovirec) so ujeti v mrežo medsebojnih odnosov, s tipičnimi in večnimi problemi generacijske razklanosti, osamljenost ter odraščanja v razpadlih družinah in svetu novih vrednot, kjer je glavna vrednota pravzaprav to, da ni nobenih vrednot.
Vlado je pred dvema letoma prebolel anoreksijo in živi sam z materjo, Tara ima očeta alkoholika. Dogodki se dodatno zapletejo, ko Tarina najboljša prijateljica Ana zanosi z Vladom, s katerim je šla v posteljo samo za šalo. Pritiski okolice in družine, ki želi, da Ana splavi, so veliki, tako da se mora Ana soočiti z odločitvijo za ali proti rojstvu otroka, odločitvijo, na katero nikakor ni pripravljena.
Vito Taufer in Tina Kosi postavljata v filmu gledalca v vlogo priče. Tudi glavna junakinja Tara je pravzaprav le priča stiske prijateljice Ane, zato se tudi film konča z melanholičnim razmišljanjem že odrasle Tare (ki ima zdaj tudi sama otroke) o bežnosti življenja in večni osamljenosti.
Film Lajf, ki je nastal pod okriljem producentske hiše VPK (Videoprodukcija Kregar) in pod taktirko producenta Andreja Kregarja, je na lanskem Festivalu slovenskega filma prejel dve nagradi: nagrado za najboljši film kritiške žirije in nagrado za Stopovega igralca leta 2008 (Renato Jenček). Skladatelj glavne pesmi je Saša Lošič, ki je pred tem z glasbo že sodeloval pri vseh treh najbolj gledanih poosamosvojitvenih slovenskih filmih.


Nazaj na: Prihaja »Lajf«