Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Univerzijada? na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
februar 13, 2009

Univerzijada?

Objavljeno v: šport, politika

Vlada je obravnavala projekt univerzijade 2013 v Mariboru in ga podprla, čeprav ni odobrila treh milijonov evrov koncesijske dajatve za FISU. Prav to pa se zdi nerazumljivo mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki je postavil pod vprašaj odgovornost vlade. Tri milijone evrov koncesijske dajatve zahteva Mednarodna univerzitetna športna zveza (FISU) kot neke vrste garancijo, s katero se želi izogniti nekaterim slabim izkušnjam v zadnjem obdobju in si zagotoviti zanesljivo izvajanje dogovorjene kakovosti projekta.

Premier Bort Pahor o univerzijadi:

Vlada je na 13. redni seji obravnavala podporo projektu univerzijada 2013 v Mariboru. Predsednik vlade Borut Pahor je na novinarski konferenci po seji vlade potrdil, da vlada projekt sicer podpira, obenem pa dodal, da bo morala razmisliti o njegovi racionalizaciji. Kot je dejal Pahor, bodo sodelavci ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča v naslednjih dneh začeli pogovore z mariborskim organizacijskim odborom univerzijade 2013. Pahor je dodal, da se bo potrebno pri izvedbi projekta obnašati racionalno in izkoristiti obstoječe športne objekte v Sloveniji. “Želimo, da se projekt izpelje na razumen, racionalen način. Da se posvetujemo s prireditelji o vseh možnostih, da bi bila univerzijada uspešna, da pa ne bi bila nerazumno draga v okoliščinah finančne in gospodarske krize,” je dejal Pahor.

Na Pahorjeve besede se je z izjavo za medije hitro odzval župan Franc Kangler, ki je dejal, da še nikoli v svojem županskem mandatu ni bil tako slabe volje. Po njegovih besedah je pod vprašajem odgovornost aktualne vlade in poudaril, da se mora slovenska država končno odločiti, ali zimska univerzijada v Mariboru bo ali pa je ne bo. Po njegovih besedah neodobritev sredstev za plačilo pristopnine odpira vprašanje odgovornosti aktualne vlade do prejšnje vlade in državnega zbora, ki sta podprla projekt univerzijade. Kot je dejal Kangler, se boji, kako se bo na potezo slovenske vlade odzvalo vodstvo FISU. Po njegovih besedah ni izključen tudi najbolj črn scenarij, to je, da bi FISU preklicala svojo odločitev, da bo zimska univerzijada 2013 v Mariboru.

Po besedah mariborskega župana želijo nekateri nad Štajersko in Maribor poslati črne oblake. Kot je napovedal, bo že prihodnji teden sklical koordinacijo svetniških skupim v mestnem svetu, nanjo pa bo povabil tudi vse politične stranke in štajerske poslance v državnem zboru. Posebej se želi srečati s tremi mariborskimi poslanci, ki vsi prihajajo iz vrst SD, izrazil pa je upanje, da se bo na pogovorih o univerzijadi lahko čim prej srečal tudi s Pahorjem. Izvedba enega večjih športnih dogodkov v zgodovini Slovenije je v zadnjem času dvignila precej prahu, zlasti zaradi višine stroškov za izgradnjo vse potrebne športne, prometne in turistične infrastrukture. V javnosti so se pojavile številke do 300 milijonov evrov, minister za šolstvo in šport Igor Lukšič pa je prejšnji teden napovedal racionalizacijo proračuna. Kot je povedal minister, je prva prioriteta, ki zajema samo izvedbo dogodka ter ureditev turistične, javne in nastanitvene infrastrukture za izvedbo univerzijade, ocenjena na 160 milijonov evrov in bo izpeljana v vsakem primeru. Druga prioriteta, ki vključuje dodatne in razvojne projekte na širšem območju Pohorja, niso pa nujni za samo izvedbo, pa je ocenjena na okoli 130 milijonov.

Denis Sarkić


Nazaj na: Univerzijada?