Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Komentar - Simona na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
junij 11, 2007

Komentar - Simona

Objavljeno v: vestni komentar

Kaže, da se bo zgodilo nekaj res nenavadnega - da bodo poslanci koalicije podprli zakon, ki ga je pripravil poslanec opozicijskega LDS-a. Z njim bi država poskrbela, da boste še naprej lahko prosto hodili po gozdnih poteh, tudi v cerkvenih gozdovih. To je seveda pohvalno, čeprav je tudi zaskrbljujoče, kajti Cerkev je vselej ponavljala, da bodo njeni gozdovi vedno dostopni vsem, zdaj pa se zdi oblasti potrebno zaščititi vsaj poti.

Javni pritiski Cerkve za končanje denacionalizacije so zadnja leta nekoliko pojenjali, saj se ta oblast veliko bolj kot prejšnja trudi, da bi Cerkvi čimprej vrnila ali dala tisto, kar ji po mnenju cerkvenega vrha pripada, tudi v primerih, ko pravica Cerkve do vračila nekaterih gozdov ni tako jasna, ker je Cerkev nekatere gozdove v preteklosti že odprodala ali je prišla do njih na nenavadne načine. Če se je vse do prihoda desnosredniske vlade leta 2004 večini odgovornih upirala vračanju velikih, tudi fevdalnih posestev, kar se je kazalo z zavlačevanjem postopkov s pritožbami na pritožbe, je malteški vitez Lovro Šturm, ko je prevzel pravosodno ministrstvo, vzel stvari v svoje roke. Pravila igre bo spremenil tako, da bo država Cerkvi vrnila gozdove še preden bodo to storili tudi pristojni organi. Gozdove bo lahko upravljala in izrabljala, preden bodo pravnomočno postali njeni. Šturm bo ob tem raznim nebodijihtreba, kot so gozdna gospodarstva, ki upravljajo gozdove, tudi preprečil, da bi se še naprej prav nespodobno pritoževali na odločbe o vračilu. Kaže torej, da bodo trije odstotki slovenskih gozdov kmalu le pospravljeni pod cerkveno streho, zato medtem, ko se boste svobodno sprehajali po njih le glejte, da ne zaidete z označenih poti.

Simona Rakuša


Nazaj na: Komentar - Simona