Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Divji por s siri na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
januar 30, 2009

Divji por s siri

Objavljeno v: družba, kulinarika

Zimski čas je čas zimskega spanja, vendar je to obdobje v Slovenski Istri malo drugačno. Pri nas v vsakem letnem času najdemo na travnikih kakšno zel, ki nam pomaga pridobiti ali ohranjati odpornost telesa. Veliko ljudi začne z uživanjem vitaminov in ostalih dobrot, ko že zboli. Napaka! Za svoje telo moramo skrbeti od 1. januarja do 31. decembra. Vemo, da je preventiva lažja in cenejša od kurative. Sprehod po istrski burji izkoristimo za »prepih« v našem telesu in mimogrede naberemo še kaj dobrega. V zimskem času raste med trtami veliko divjega pora, ki je eden od pomembnih čistilcev našega telesa.

porova-krema2.jpg

Pogosto raste tudi med oljčnimi nasadi, do višine 1200 m. Njegova uporaba je vsestranska. Por je dobil ime že v keltskih časih, ravno zaradi samonikle rasti. Ima značilen vonj po česnu.
Na naše telo deluje blagodejno, saj je že dolgo znan kot diuretik, uravnava krvni pritisk. Stara legenda pravi, da so divji por in česen uporabljali pevci pred nastopi za izboljšanje tona glasu. Por je dobra preventivna hrana pred arteriosklerozo, saj uspešno čisti naše telo in ožilje, posledično znižuje vsebnost holesterola v krvi. Bogat je z vlakninami, blagodejno deluje na naše črevesje in prebavo. Bogat je z minerali, vitamini C, B,E.
Lahko si pripravimo okusne juhe, prikuhe, glavne jedi. Pripravljamo ga v kombinaciji s testeninami in rižem, s polento. Zelo okusna je tudi porova torta. Če ga naberemo večjo količino, ga lahko uporabljamo tudi popraženega namesto čebule, saj je njegov okus v tem letnem času nežnejši.

porova-krema3.jpg

SESTAVINE
šopek divjega pora, 5 dag gorgonzole, 5 dag maskarponeja, 5 dag kozjega sira , 15 dag očiščenih repkov kozic ali gamberov, poper, sol

Por temeljito operemo pod tekočo vodo in nekaj minut pražimo na oljčnem olju. V večji posodi ali mešalniku zmiksamo zelenjavo, dodamo mu še vse mlečne izdelke. Malo solimo, po želji dodamo poper, nalijemo v modelčke in ohladimo. Repke kozic mariniramo z nekaj zrni grobe piranske soli, limoninim sokom in sesekljanimi zelišči. Dodamo na krožnik s peno tik preden postrežemo.
Za dekoracijo dodamo lahko sveže porovo stebelce, ki ga prej malo namočimo v okisani vodi, da nima premočnega okusa.

porova-krema1.jpg

Dober tek!
Tatjana Butul


Nazaj na: Divji por s siri