Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Drnovšek na preizkušnji na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
maj 18, 2007

Drnovšek na preizkušnji

Objavljeno v: komentar

Po objavi Sovinih dokumentov Drnovšek molči. Koliko časa bodo še namesto njega govorili drugi? Očitki niso nedolžni, čeprav gre samo za 1000 evrov. Malenkost to ne more biti. Vladna “akcija Sova” ima namreč vse elemente dobre zgodbe. Slavne akterje, tajno službo, neusmiljeni dvoboj glavnih protagonistov, denar, …

janez drnovšek

Še vedno nasmejani predsednik Drnovšek Foto: DENIS SARKIĆ

Bitka je videti neusmijena. Iztok Podbregar pravzaprav trdi, da je nekdo ponaredil njegov podpis. Sova ali vlada? In vlada je svoje izsledke predala tožilstvu. Ugled predsednika je na kocki. In ugled vlade, čeprav je težko verjeti, da bi tožilstvo dokumente razumelo drugače kot izvršna oblast.

Pripovedka gre takole. Predsednik republike je bil bolan in tajna služba mu je pripeljala zdravilca. Vozovnico je plačala iz črnega fonda, ki se polni iz sumljivih virov in nad katerim nihče nima čisto natančnega pregleda. Je to zgodba, ob kateri se bodo zarosile oči? Niti ne. Tajna služba ne sme imeti črnega fonda. In predsednik si mora zdravnika plačati sam.

Med ljudmi je sicer mogoče povsem jasno zaznati občutek, da je vlada napadla nekoga, ki je pravzaprav precej nebogljen in da ni našla nič posebnega. Nič strašno velikega. In vendar. Ali je vse skupaj res? In če je res, ali ne držijo tudi namigi o plačilu Drnovškovega zdravljenja v ZDA? In morda še kaj?

Drnovšek bo moral kmalu spregovoriti. Vprašanje pa je kaj bo, ob predvidenem zanikanju, da je bil kakorkoli vpleten v domnevni nakup karte, storila vlada. Ima še kakšnega asa v rokavu? Dokumenti, ki so bili objavljeni sicer niso povsem jasni. A vendarle. Sova je nekaj počela. Nekaj za 920 evrov.

Povsem drugo vprašanje je seveda, koliko ljudi misli, da bi bilo čisto v redu, če bi predsedniku tajna služba pomagala. Zdravljenja niso poceni - in karta za indijskega zdravilca niti ni tako draga. Pravzaprav lahko rečemo, da je zdravilni agent Sove samo obiskal predsednika. Plačati let nekomu, ki ga imenuješ agent, pa je tako ali tako naloga tajnih služb.

Konec koncev nihče ne trdi, da je zdravilec prišel v Slovenijo samo zaradi Drnovškovega zdravja. Niti vlada ne. Prvazaprav je prav vlada naenkrat nehala govoriti o Drnovšku. Sedaj je na vrsti tožilstvo in premier si s tem ne bo mazal rok. Zdaj se lahko Drnovšek samo brani.

Janša se je Drnovška lotil neusmiljeno, Pravzaprav zelo neuravnoteženo glede na to kako je svoje odnose z njim urejal Drnovšek, ko je bil še predsednik vlade in je bil Janša v opoziciji. Takrat je imela Sova menda kar nekaj podatkov o raznih paraobveščevalnih skupinah, ki so lomastile po Sloveniji. A to so bili časi džentelmenskega sporazuma, da se s težko artiljerijo ne strelja.

Danes so drugi časi, čeprav najtežja orožja gotovo še niso bila uporabljena. Bomo dočakali tudi to? In ali je res mogoče, da z “atomskimi bombami” razpolaga samo ena od strani.

Jani Sever


Nazaj na: Drnovšek na preizkušnji