Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite (Anti)semitizem na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
december 07, 2007

(Anti)semitizem

Objavljeno v: znanost

Sem premlad, da bi lahko izkusil holokavst, sem si pa že iz filmov ustvaril prepričanje, da je bil masovni poboj Židov med drugo svetovno vojno ena najbolj groznih stvari nedaleč stran in nedolgo tega. Tako da ne morem govoriti o tem. Podobno sta ostala brez besed dva, ki ju zato še bolj cenim. Marcel Štefančič je pred časom v oddaji Studio City gostil nekoga, ki je preživel koncentracijsko taborišče, in ko ga je hotel vprašati, je samo odprl in zaprl usta ter rekel, da ne ve, kaj naj reče. Drugi je režiser Stanley Kubrick, ki je pripravljal Arijske papirje pred Schindlerjevim seznamom Stevena Spilberga, a projekt opustil tudi zaradi podobnega nelagodja. Več o tem v zaključnem videu. Sam bi rad opozoril na odkritje, ki ga kaže risanka levo zgoraj: v šesterokraki zvezdi, tudi simbolu židovstva, je svastika, simbol z dolgo zgodovino, rabili pa so ga tudi nemški fašisti.

Črtna grafika je določena z zaporedjem preprostih ukazov: svinčnik dol, riši naprej, obrni, naprej … Na računalniku ZX Spectrum se imenuje želvja grafika jezika Logo. Iz preprostega zaporedja ukazov lahko nastane zanimiv vzorec, kot kažejo slike spodaj. Levo dobimo takole: riši naprej en korak, obrni levo 90°, naprej dva, levo 90°, naprej tri in levo 90°, kar ponovimo še trikrat in jedrnato zapišemo kot (90°: 1, 2, 3). Navodili za ostali sliki sta (90°: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) in (108°: 2, 3, 4, 5); ukaz zadnje je treba ponoviti štirikrat.

Negativna vrednost koraka predstavlja obračanje v drugo smer. Gre se torej vselej naprej, “negativni” korak pa določa obračanje v nasprotno smer, smer urinega kazalca. Z ukazom (90°: 1, 3, 2, -1, -2) obrišemo zloglasni simbol tretjega rajha. Če navodilo rahlo spremenimo, tako da mu povečamo kot obračanja na 120°, dobimo Davidovo zvezdo. Zgornja risanka kaže gladko spreminjanje parametra obračanja med tema vrednostma.

Iz dokumentarca Stanley Kubrick: Življenje v sliki (2001),
pripovedujeta Tom Kruz in Kristina Kubrick.


Nazaj na: (Anti)semitizem