Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Džemanje v Gaju na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
november 13, 2007

Džemanje v Gaju

Objavljeno v: znanost, kultura

Včeraj zvečer so v Jazz klubu Gajo v Ljubljani pripravili še enega izmed tradicionalnih večerov študentskih jam sessionov. Še pred tem pa je nastopil tudi ljubljansko-mariborsko-beograjski trio, v zasedbi Vladimirja Maričića na klavirju, Manča Kovačiča na kontrabasu in Draga Gaja na bobnih.

Kaj pa je jam session? To je glasbeni dogodek, če se lahko tako izrazim, kjer se zberejo različni glasbeniki, ki igrajo oziroma džemajo (angleško: to jam - improvise with other musicians, esp. in jazz or blues) skupaj brez kakšne posebne predpriprave. Gre torej predvsem za improvizacijo. Ni pa nujno. Glasbeniki lahko preigravajo že obstoječe skladbe, lahko ustvarjajo na podlagi že ustaljenih glasbenih form.

Izvor izraza jam session lahko zasledimo že okoli leta 1929, kot trdi Online Dictionary of Etymology. Džemajo lahko vsi: amaterski glasbeniki, malce boljši mojstri, glasbeno izobraženi, neizobraženi … Na jamih lahko glasbeniki razvijejo nov material, lahko je to profesionalni jam oziroma improvizacija kakšne skupine, namenjena snemanju, lahko pa je čisto preprosto uživanje različnih posameznikov ob ustvarjanju novih sozvočij.

Dovolj teorije, poglejmo, kako to izgleda v praksi.

Vsak, ki želi, se lahko priključi ponedeljkovemu džemanju v zgoraj omenjenem klubu s predhodno najavo organizatorju tovrstnih ponedeljkovih večerov.

Maja Andlovic, montaža: Katja Lenart


Nazaj na: Džemanje v Gaju