Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Odšel je Peter Božič na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
julij 10, 2009

Odšel je Peter Božič

Objavljeno v: družba

Peter Božič pisatelj

V 77. letu starosti je umrl Peter Božič, dolgoletni mestni svetnik v Ljubljani, pisatelj, dramatik in novinar. Peter Božič se je rodil 30. decembra 1932 na Bledu, nato se je z družino selil v Novo mesto in Maribor. Med drugo svetovno vojno je morala družina v Nemčijo, po koncu vojne pa je končal gimnazijo v Mariboru. Po gimnaziji je v Ljubljani najprej študiral gozdarstvo, nato pa slavistiko. Zatem je na Jesenicah delal kot knjižničar, nato pa v Krvavi peči na Dolenjskem kot učitelj. Kasneje je deloval kot samostojni književnik - najbolj se je udejstvoval v prozi in dramatiki -in novinar, zaposlen je bil tudi na ministrstvu za kulturo. Kot novinar je sodeloval pri revijah Beseda, Revija 57, Perspektive, obenem pa je urejal revijo Mentor.

Politično bolj aktiven je postal v času osamosvajanja Slovenije, ko je bil član Demosa, kasneje LDS-a, po razpadu pa je postal član stranke Zares. Leta 2006 je bil izvoljen v mestni svet na listi Zorana Jankovića, vodil pa je komisijo za poimenovanja ulic in trgov, ki je ponovno uvedla Titovo ulico v Ljubljani, kar je dvignilo nekaj razburjenja v javnosti. Drugače je bil Peter Božič tudi zagrizen nogometni navdušenec, njegovo srce pa je bilo za Olimpijo. V klubu je bil nekaj let tudi član upravnega odbora. Božič je bil Prešernov in Župančičev nagrajenec, prejel pa je tudi Častni znak svobode Republike Slovenije.

Žalna seja Mestnega sveta MOL bo v ponedeljek, 13. julija 2009, ob 13. uri v Veliki sejni dvorani Mestne hiše. Žalna knjiga bo za javnost odprta v Klubu 11 Mestne hiše v ponedeljek, 13. julija 2009, od 13.30 do 16.00 in nato vsak dan do pogreba od 9.00 do 16.00.

Denis Sarkić


Nazaj na: Odšel je Peter Božič