Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Slovenija brez GSO na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
julij 06, 2009

Slovenija brez GSO

Objavljeno v: družba, politika

Vljudno vas vabimo, da se nam v čim večjem številu pridružite na Kulturnem shodu, v četrtek, 9.7.2009, točno opoldne, na Prešernovem trgu, skupaj bomo odšli do parlamenta.

Zakon o soobstoju gensko spremenjenih rastlin z ostalimi kmetijskimi rastlinami (ZSGSROKR) je bil sprejet po hitrem postopku. Brez javne razprave, brez vednosti ljudi glede alternativ in posledic za zdravje ter vpliva na okolje. Krinka za katero so poslanci in poslanke opravičevali svoje dejanje glede potrditve zakona, temelji na laži in na zavajanju prebivalcev Slovenije.

Zakon naj bi urejal pravno praznino, ki vlada na tem področju; EU zakonodaja namreč dovoljuje gojenje GSO. To naj bi pomenilo, da se Slovenija ne more izogniti in zavrniti to zakonodajo ter prepovedati gojenje GSO. Kar pa ne drži in ni res. Slovenija bi se temu ne le lahko uprla, ampak bi se odločno morala zoperstaviti v prid ohranjanja in varovanja biotske pestrosti, zagotavljanja zdrave prehrane in posledično skrbi za zdravje prebivalstva. Tako kot so to storile nekatere druge članice EU (Avstrija, Francija, Grčija, Nemčija). Še vedno lahko slovenska država uveljavlja varnostni pridržek s katerim bo za daljše obdobje prepoved gojenja GSO. Ker naši predstavniki, poslanke in poslanci, minister, EU poslanci ter drugi strokovnjaki nimajo volje, namena ali poguma, da bi to pravno možnost uveljavili v korist naravnega bogastva Slovenije in v dobro državljank in državljanov, moramo zadevo prevzeti v svoje roke. Izvajati moramo javni pritisk, ki bo dovolj močan in široko podprt, da jih prisili, da nam služijo; tako kot so se zavezali s tem, ko so prevzeli javne funkcije.

V ta namen napovedujemo akcije, ki bodo namenjene osveščanju javnosti in pozivu, da se skupaj upremo proti politični samovolji, ki nam hoče vsiliti gensko manipulirano hrano.
Organizator dogodka je Kulturno-umetniško društvo Paviljon


Nazaj na: Slovenija brez GSO