Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Janez oženil Urško na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
julij 05, 2009

Janez oženil Urško

Objavljeno v: zabava, politika

V Drežnici nad Kobaridom se je nekaj po 14. uri zaključil obred cerkvene poroke predsednika SDS Ivana Janeza Janše in njegove zaročenke, zdravnice Urške Bačovnik. Nevesto, ki je bila oblečena v belo obleko z vlečko, v laseh pa je imela tančico, in ženina, oblečenega v črno, so svatje ob prihodu iz cerkve posuli s cvetjem in rižem, dobrodošlico pa so jima zaželeli s kruhom in soljo. Na obredu v cerkvi Srca Jezusovega, kjer sta si Janša in Bačovnikova podelila zakrament zakona, je bilo poleg njunih družin in prijateljev prisotnih tudi nekaj domačinov. Nevesta je v rokah nosila šopek travniškega cvetja, med katerim so bile tudi planike. Dostop do cerkvenega dvorišča je bil sicer za novinarje zaprt. Po čestitkah, ki sta jih prejela od svatov in domačinov, pa sta pristala tudi na fotografiranje za medije. Na vprašanje, ali je najbolj srečen Slovenec dneva in kakšni so prvi občutki po ceremoniji, je Janša odgovoril: “Morate poskusit.”

Reportaža iz Drežnice:

Na cerkvenem poročnem obredu so bili prisotni skoraj vsi poslanci SDS - Marjan Bezjak, Robert Hrovat, Milan Čadež, Branko Grims, France Cukjati, Eva Irgl, Alenka Jeraj, Milenko Ziherl, Jože Tanko, Miro Petek, Vinko Gorenak, Rudolf Petan, Jožef Jerovšek, nekdanji ministri Lovro Šturm, Vasko Simoniti, Andrej Vizjak, Zofija Mazej Kukovič, Dragutin Mate, Dimitrij Rupel, Milan Zver in evropski poslanec Mihael Brejc.

Ivana Janeza Janšo in Urško Bačovnik je Rajko Janša, brat in ženinova priča, po cerkvenem poročnem obredu v Drežnici odpeljal v Trento, kjer sta brez javnosti in novinarjev stopila še pred matičarja. Poročil ju je bovški župan in poslanec SDS Danijel Krivec. Urška Bačovnik, zdravnica po poklicu, se je z Janšo v javnosti prvič pojavila 30. oktobra leta 2006 na proslavi ob dnevu reformacije. Tedanjega predsednika vlade je zatem spremljala tudi na več uradnih dogodkih. V zadnjih letih so se tako večkrat pojavila ugibanja o njuni poroki.

Ivan Janez Janša, rojen 17. septembra 1958 v Ljubljani, je univerzitetni diplomirani obramboslovec. V 80. letih je bil član ZSMS, pisal je kritične članke o stanju tedanje družbe za Mladino in Časopis za kritiko znanosti ter postal politični disident. Maja 1988 ga je aretirala Služba državne varnosti (SDV), čemur je sledil t.i. proces proti četverici. Januarja 1989 je sodeloval pri ustanovitvi Slovenske demokratične zveze (SDZ), bil izvoljen najprej za njenega podpredsednika, nato pa za predsednika sveta stranke. Na prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji je bil aprila 1990 na listi SDZ izvoljen za poslanca. Maja 1990 je postal minister za obrambo v prvi demokratično izvoljeni vladi in na mestu obrambnega ministra ostal do marca 1994, ko je bil razrešen zaradi afere Depala vas. Janša se je Socialdemokratski stranki Slovenije pridružil leta 1992, maja 1993 je bil izvoljen za njenega predsednika in jo vodi še danes (leta 2003 se je stranka preimenovala v Slovensko demokratsko stranko). Leta 1996 je bil ponovno izvoljen za poslanca DZ, zatem pa še leta 2000. V mandatu 2004 - 2008 je bil predsednik vlade, v prvi polovici leta 2008 pa tudi predsedujoči Svetu Evropske unije.

Zdravnica Urška Bačovnik je iz naselja Kote pri Velenju. Je navdušena alpinistka, članica alpinističnega odseka Planinskega društva Ljubljana - Matica, aktivno se ukvarja z lednim plezanjem in je v tej disciplini dosegla več uspehov.

Denis Sarkić


Nazaj na: Janez oženil Urško