Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Nagrada Momentu na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
julij 03, 2009

Nagrada Momentu

Objavljeno v: kultura

Moment iz Maribora je letošnjo gledališko sezono zaključil z gostovanjem na Mednarodnem gledališkem festivalu Laktaši 2009 (BIH, Banja Luka), ki se je zaključil 22. junija. Tam so sodelovali v spremljevalnem programu s predstavo Popotnica Harolda Pinterja in v tekmovalnem programu z lutkovno-igranim avtorskim projektom EDdA2, ki je nastal pod vodstvom in v režiji Zorana Petroviča. Predstava ki govori o nastanku vesolja, življenja, človeštva in dolgo neuresničljivi želji po letenju, si je po menjuj strokovne žirije zaslužila nagrado za režijski pristop. Njena posebnost je, da publiko nagovarja brez besed, oživlja predmete iz vsakodnevnega življenja v fantastične podobe in ponese gledalca v čarobni sveti domišljije. Predstava je namenjena mladini in odraslim, videti pa jo bo mogoče tudi na letošnjem Poletnem lutkovnem pristanu v Mariboru.

Na kratko o predstavi:
Najprej ni bilo nič. Nato je počilo. Nastalo je Sonce. Zaželelo si je družbe, zato si je omislilo planete. Ti so, v znak hvaležnosti krožili okoli njega. Na enem od teh planetov je nastalo življenje. Čas je priganjal evolucijo in od nje terjal vrsto, ki je bila sposobna razmišljanja. Skozi čas so si pripadniki te vrste v svoji nečimrnosti zaželeli marsikaj in zaradi sposobnosti nekaterih, večino tudi dosegli. Mi smo tisti, ki te dobrine koristimo, pri tem pa hote ali nehote vplivamo na okolico. Enako je bilo z letenjem. Preden nam sanjači niso pokazali kako premagati gravitacijo, smo bili prisidrani na Zemljo, podobno kot so danes kure. Ko smo osvojili tudi nebo, je naš odnos do stvarstva ostal prav takšen, kokošji.
Predstava govori o nastanku vesolja, življenja, človeštva in dolgo neuresničljivi želji po letenju. Naslov nosi po staroislandskem epu o nastanku stvarstva, obenem pa skriva ime prvega slovenskega letalca Edvarda Rusjana. Človeka, ki je živel v oblakih in zaživel svoje sanje. Kdo smo mi, da bi jih zlorabljali?

gledališče

Na kratko o Momentu
Moment je nastal decembra 2006, ko smo se povezali podobno misleči posamezniki, ki smo že pred tem ustvarjali v gledališkem prostoru. Gojimo uprizoritvene umetnosti na področju dramskega, lutkovnega in plesnega gledališča. V sezoni 2008/2009 nam je uspelo realizirati premiere iz vseh treh gledaliških zvrsti, kar je tudi načrt za prihajajoče sezone. Obenem v rokavu skrivamo še nekaj adutov, ki jih nameravamo razkriti v bližnji prihodnosti.
V naši sredini smo poklicni in nepoklicni gledališki ustvarjalci. Vsak od nas si je nabiral izkušnje na različne načine. Naše delo temelji na nenehnem izobraževanju. Različni člani smo sodelovali na mednarodnih delavnicah v Mostarju, Dubrovniku, Puli, Bad Radgersburgu, Parizu, Avignonu, … hodili na delavnice Jana Fabra, Ko Murobushija, Tanje Zgonc, Rosane Hribar, Mateja Kejžarja, Lilo Baur, Svetlane Patafte, Željka Vukmirice, Maje Gal-štromar, Nandan Chirco, Katsure Kana, Sergeia Ostrenka …
Naš cilj je delati kvalitetne gledališke projekte, ki nastajajo skozi raziskovanje, poskušanje, učenje in samokritiko. Imamo željo gojiti in tudi združevati različne uprizoritvene umetnosti v smiselno celoto. Tako nastaja gledališče, ki je nekoliko odmaknjeno od konvencionalnih smernic, obenem pa strmimo k temu, da je naše delo kakovostno, da se pokažemo čim širši in raznovrstni publiki in da širimo gledališko zavest med vsemi generacijami.
Znotraj Momenta deluje tudi gledališka šola, katere cilj je krepiti kulturo uprizoritvenih umetnosti med mladimi in obenem širiti krog gledaliških ustvarjalcev. V sezoni 2007/2008, ko je v Mariboru in Ljubljani gostoval Evropski gledališki laboratorij mladih, smo začeli z organizacijo gledaliških delavnic, ki jih želimo tudi v bodoče izvajati s sorodnimi organizacijami.


Nazaj na: Nagrada Momentu