Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Kresalova o napadu na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
junij 26, 2009

Kresalova o napadu

Objavljeno v: družba, politika

Notranja ministrica Katarina Kresal je v izjavi za medije obsodila četrtkov napad na gejevskega aktivista Mitjo Blažiča pred lokalom Open v Ljubljani. “Napad s kapucami na glavi in palicami v rokah je strahopetno dejanje, kadar pa je motivirano še s sovraštvom do drugačnih, je to tudi napad na pravno državo in človekovo dostojanstvo,” je dejala. Ministrica, kot je povedala, takšne incidente ostro obsoja in jih zavrača, zato bo v okviru svojih pristojnosti naredila vse, da bo “pravna država zaščitila vsako ranljivo skupino”. Od policije pa pričakuje, da bo to “kriminalno ravnanje obravnavala hitro in učinkovito. Taka so tudi njena zagotovila,” je dejala. “Evropska zgodovina, prepojena s krvjo”, nas po besedah Kresalove uči, da sovražni govor vodi v nasilje do drugačnih, “neobsodba takšnega nasilja pa v zaprto in netolerantno družbo, ki ne more imeti prihodnosti”.

Takšne incidente je sicer po njenem skoraj nemogoče preprečiti. Za to je treba najprej “spremeniti to, kako družba misli in kako tolerantna je”, je dejala. Zagotovila je, da je policija v času, ko potekajo priprave na sobotno Parado ponosa, okrepila varnost. Tudi četrtkov dogodek je po njenem potekal “pod bolj budnim očesom policije”, vendar je nekaj trenutkov prej prišlo do večjega pretepa v Ljubljani, zato so se morali policisti premakniti na drugo lokacijo. Povedala je še, da ji policija zagotavlja, da je pripravljena na sobotno Parado ponosa in da so v vodstvu policije tudi sicer zelo natančno seznanjeni s stališčem ministrstva za notranje zadeve, “da ni nikakršne tolerance do takšnih kriminalnih dejanj ter da je treba napraviti vse napore, da se napadi na geje in lezbijke raziščejo do konca”.

Kot je znano, je osem zamaskiranih neznancev Blažiča napadlo v četrtek okoli 21. ure pred lokalom Open v Ljubljani, kjer je v okviru tedna Parade ponosa potekal literarni večer lezbične in gejevske literature.

Denis Sarkić


Nazaj na: Kresalova o napadu