Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Dan državnosti SDS-a na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
junij 26, 2009

Dan državnosti SDS-a

Objavljeno v: družba, politika

Kot je na slovesni maši za domovino in praznovanju ob dnevu državnosti v Celju dejal prvak opozicijske SDS Janez Janša, se je Slovenija, ne glede na številne neizkoriščene priložnosti v zadnjih 18 letih, razvijala dobro in izpolnila nekatere cilje, o katerih si marsikdo pred 18 leti “ni upal niti sanjati”. Zaradi poguma, volje, modrosti in znanja, vgrajenega v proces osamosvajanja, Slovencem ta proces predstavlja neko vrednostno središče. Na svetu je verjetno tisoče narodov s svojim jezikom, običaji in kulturo, vendar pa ima samo nekaj sto narodov priložnost, da praznuje tudi svojo državnost, je dejal Janša.

Janez Janša za Vest:

Danes, tako Janša, Slovenci “živimo nek čas, ki je kljub gospodarski krizi in preizkušnjam, ki nas čakajo v naslednjem letu ali dveh, vendarle primerjalno zgodovinsko do nas daleč najbolj prijazen v zgodovini”. Kot je pojasnil, Slovencem zunanje okolje še nikoli ni bilo tako naklonjeno. V tem okolju ima narod po njegovem mnenju priložnost, ne le da pride na neko povprečno duhovno kulturo in materialno razvitost Evropske unije, ampak tudi, da ju preseže. “V teh 18 letih smo Slovenci dokazali da smo tega sposobni,” je prepričan. Ob tej priložnosti je opozoril, da bi bile stvari v času osamosvajanja brez Jožeta Pučnika in njegovega odločnega vodenja koalicije Demos, bistveno drugačne. Po besedah Janše je bilo to politično vodstvo, ki je bilo trdo navzven, a vključevalno navznoter.

Celoten govor Janeza Janše pri cerkvi Svetega Duha v Celju (za sladokusce):

Zaradi poguma, volje, modrosti in znanja, vgrajenega v proces osamosvajanja, ta čas Slovencem - tako Janša - predstavlja neko vrednostno središče. Ta čas mora biti vodilo kateremu koli političnemu predstavništvu ali vladi, je dejal. Danes je Slovenija pred resnimi izzivi, meni Janša. “A tudi ta kriza bo minila,” je poudaril. Slovenije niso spravili na kolena tanki jugoslovanske armade, niso je spravile na kolena težave takoj po osamosvojitvi, ko je gospodarstvo izgubilo jugoslovanske trge, in tudi gospodarska kriza ali nekompetentna vlada Slovenije dolgoročno ne more spraviti na kolena, je prepričan prvak SDS. Po njegovem se bo sčasoma vse postavilo na svoje mesto. “Zadnje evropske volitve so pokazale, da ni bojazni, da bi bil ta zastoj, ki smo mu priča, trajen,” je poudaril. Slovenija je po njegovem sposobna kmalu spet ujeti stari tempo hitrejšega razvoja.

Denis Sarkić


Nazaj na: Dan državnosti SDS-a