Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Prva domina iz SD? na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
junij 24, 2009

Prva domina iz SD?

Objavljeno v: politika

Dosedanji evropski poslanec iz vrst Socialnih demokratov Aurelio Juri je za časopis Dnevnik potrdil, da zapušča stranko SD. O svojem odhodu je predsednika Socialnih demokratov in premiera Boruta Pahorja obvestil včeraj. Razlog za odhod je politika predsednika stranke in vlade do Hrvaške. Hkrati ga je zmotila tudi politika stranke same, “saj predsedniku nihče ne ugovarja”. Meni, da se je s slovensko blokado hrvaških pristopnih pogajanj stvar povsem zapletla, kar je tudi napovedoval.

Aurelio Juri EU poslanec SD

Juri se je sicer januarja zaradi stališč do reševanja vprašanje meje med Slovenijo in Hrvaško odpovedal položaju podpredsednika parlamentarnega odbora EU in Hrvaške. Ni soglašal z zaustavitvijo pogajanj in je bil odločno proti blokadi Hrvaške. Juri je menil, da je Slovenija z blokado odprla Pandorino skrinjico, sprla dva naroda in še bolj zapletla vprašanje o meji, hkrati pa tudi oslabila proevropsko linijo na Hrvaškem, medtem ko v Evropski uniji nima zaveznikov. Sicer se je o Jurijevem izstopu iz stranke govorilo že v času letošnjega kongresa SD v Mariboru. Takrat je Juri dejal, da bo mandat evropskega poslanca opravil do konca, nato pa bo videl, kako se bo postavil do stranke. Da je kritičen do njegove politike je Pahor vedel, saj mu je Juri to povedal tudi na kongresu stranke. Za izstop se takrat ni odločil, saj je menil, da mora ostati neka kritična masa. “Če bi odšli vsi tisti, ki se ne strinjamo s takšno politiko, bi naredili prostor enoumju, kar ni dobro,” je še marca na kongresu trdil Juri.

Ali bo Jurijeva poteza spodbudila še kakšnega drugega vidnejšega člana k izstopu je sicer težko napovedovati, zagotovo pa se bodo govorice o ustanavljanju nove stranke na politični levici, ki naj bi jo zgradil Vlado Dimovski, ponovno prišle v ospredje. Zlobni jeziki znotraj SD pa že napovedujejo, da naj bi Aurelio Juri prestopil v Zares in celo postal nekakšen tihi asistent novoizvoljenega poslanca Iva Vajgla v Bruslju.

Denis Sarkić


Nazaj na: Prva domina iz SD?