Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Vrnitev v preteklost na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
junij 23, 2009

Vrnitev v preteklost

Objavljeno v: komentar

Isti ljudje, enaka politika, iste metode. Tako pravi naslov članka na spletni strani SDS. Janez Janša je po enaindvajsetih letih ponovno osumljen »izdaje tajnih podatkov«. Le kaj se je zgodilo? Za kakšne zaupne dokumente gre? In kdo vodi igro?

Ah, da, seveda. V času Janševe vlade sta hrvaški in slovenski premier na Bledu sklenila znameniti Blejski sporazum. Sporazum, na katerega Janez Janša ne more biti ravno pretirano ponosen, saj ga hrvaška stran ves čas uporablja kot argument, češ na Bledu je Slovenija pristala na arbitražo v Haagu. Še bolj zoprno je, da se je Slovenija na Bledu tudi uradno odpovedala sporazumu med Račanom in Drnovškom, ki je bil do takrat njen daleč najmočnejši adut. To bi tudi ostal, če se ne bi Drnovškovim naslednikom, predvsem Janši in Pahorju, mudilo prevzeti pobudo in vtisniti svoj pečat reševanju meddržavnega problema.

Torej bil je Bled. In vlada je sklicala dva sestanka parlamentarnih strank o “blejskem vprašanju”. Kar je bila seveda modra poteza. Na sestankih je namreč Janša dobil načelen pristanek za dogovor s Sanaderjem. No, ta pristanek se je izkazal kot precej trhel. Predsedniki drugih parlamentarnih strank in predsednica se ga niso ravno povsem natančno spominjali. Posebej potem, ko je postalo jasno, da sporazum za Slovenijo ne predstavlja diplomatskega uspeha. In potem sta v studio TVS na Odmeve prišla Katarina Kresal in Janez Janša in Janša je Kresalovi enostavno prebral, kaj je govorila na enem od omenjenih sestankov.

Predsednico LDS je hotel predvsem ponižati, češ kaj pa sploh ve o zadevi. Naj bo raje tiho. Kresalova je namreč na sestanku dejala, da se bo zaplet med Hrvaško in Slovenijo pač še dolgo vlekel in da je to to. Nekaj takšnega. V ozračju blokade hrvaških pogajanj z EU, ko so vsi iskali hitre rešitve, naj bi besede Kresalove zvenele nekako neumno. No, od daleč sploh niso tako zelo neumne. Nasprotno, predstavljajo morda najboljšo pot iz zagate. Strategiji čakanja bi bilo potrebno dodati samo še strategijo omejevanja konfliktov in vztrajanje pri Drnovšek-Račanovi rešitvi. Na žalost tudi Kresalova tega ni znala dovolj natančno definirati.

Toliko o ozadju. Kajti vprašanje, ki naj bi bilo danes pomembnejše, se glasi: od kod Janši magnetogram. Na prvi pogled je vprašanje smešno. Seveda, saj je bil takrat predsednik vlade. A kaj ko noben drug od predsednikov parlamentarnih strank sploh ni vedel, da se sestanek snema, kaj šele, da bi tudi oni dobili magnetogram vsaj v pregled. Kar je zelo neprijetno. Dodatno zadevo zapleta dejstvo, da Janša s citati iz magnetograma razpolaga še danes, ko ni več predsednik vlade. Za povrh pa je šlo itak za zaprt sestanek in bi na magnetogramu zato najbrž morala biti oznaka zaupno. To zahtevajo najnižji standardi higiene.

No, Janša je magnetogram o zaupnih pogovorih glede diplomatskih rešitev pogajanj s sosednjo državo, za katerega je očitno vedel samo on, brez predsodkov javno uporabil v osebnem političnem boju. In zdaj bi se o tem radi z njim pogovorili policisti. Zoprno. Zoprno. Kaj ni nekdanjemu premieru dovoljeno vse? Mar niso v Sloveniji državni dokumenti nekaterim na razpolago za osebna politična obračunavanja? Kot pravijo na spletni strani SDS: “… na naslov predsednika SDS Janeza Janše prišlo vabilo, šokantno podobno obtožbi izpred 21 let.” Saj veste, tudi takrat je bil osumljen storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov.

In logika tudi tokrat ostaja enaka. Pravzaprav to, kar je storil Janša, sploh ni pomembno. Gre namreč za borbo z oblastjo, ki je enaka kot tista pred dvema desetletjema. Dokaz se ponuja na dlani: vlada je pogodbeno angažirala nekdanjega agenta SDV Draga Isajlovića kot svetovalca ministra za finance Francija Križaniča. Kot pravijo v SDS: “Drago Isajlović in njegovi kompanjoni so po ukazu slovenskega komunističnega vodstva skušali ugoditi zahtevam iz Beograda ter disciplinirati predrzne pisce kritičnih člankov in sicer pod pretvezo, da so izdajali tajne podatke. Kako prozorno. Isti ljudje, enaka politika, iste metode.”

Uf, uf, uf. Res zoprno. Na eni strani prvak opozicije razpolaga z uradnimi dokumenti, ki jih ne pozna nihče razen njega. Na drugi pa nekdanji agent SDV svetuje ministrstvu za finance? Le kdaj lahko pričakujemo kakšno novo Depalo vas?

Jani Sever


Nazaj na: Vrnitev v preteklost