Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Okusi grajske hrane na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
junij 17, 2009

Okusi grajske hrane

Objavljeno v: družba

MOL je sklenila pogodbi o najemu prostorov na ljubljanskem gradu za gostinske storitve za pet let z možnostjo podaljšanja, pravi Stane Miklavc s Festivala Ljubljana. Tako bosta na gradu okrepčevalnica in gostilna z značilno slovensko hrano, namenjena predvsem turistom, je pojasnil na novinarski konferenci ljubljanskega župana.

Za projekt gostinskih storitev na gradu je Mestna občina Ljubljana (MOL) objavila sedem razpisov, a zanimanja ni bilo, je na novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković. Zadnji razpis, na katerem niso dobili nobene zavezujoče in popolne ponudbe, je bil po Miklavčevih besedah konec avgusta lani. Župan se je zato odločil, kot mu to omogoča zakonodaja, “za neposredno dogovarjanje in neposredno pogodbo”, pojasnjuje Miklavc. Kot je navedel, so pogodbi podpisali z lastnikom ljubljanske gostilne AS Svetozarjem Raspopovićem in lastnikom Hiše Franko v Kobaridu Valterjem Kramarjem. Po Raspopovićevih besedah je v Ljubljani velik problem najti restavracijo z značilno slovensko hrano, na gradu pa bodo slovenske jedi ponujali za ceno od pet do osem evrov. Po Kramarjevih besedah “grad to potrebuje”.

Vložki najemnikov obeh objektov se v razpisni dokumentaciji iz avgusta gibljejo okrog 500.000 evrov, najemnina pa je glede na ta “relativno velik vložek temu primerna in se giblje od 150 do 450 evrov”, je dejal Miklavc. Raspopović je ob tem dodal, da načrtujejo vložiti okoli milijon evrov. Otvoritev restavracije z značilno slovensko hrano bo po Miklavčevih besedah predvidoma 3. decembra, hkrati z muzejem slovenske zgodovine, ki ga tudi pripravljajo. Na gradu sicer poteka več projektov, ki niso vezani samo na gostinstvo, ampak združujejo aktivnosti tudi z javnimi zavodi in javnimi podjetji v okviru MOL, je dejal Miklavc. Do maja letos so po njegovih besedah na gradu realizirali projekt stolpa s temeljnimi informacijami o ljubljanskem gradu, kjer je med drugim tudi predstavitev ječe ter projekt Erazmovega in Friderikovega stolpa, kjer je večnamenski prostor. Obnova razglednega stolpa se dokončuje, njegova otvoritev pa bo sredi julija, je še dejal Miklavc. Celotna obnova gradu se bo po Jankovićevih napovedih zaključila v letu in pol. Kot je dejal, razmišljajo še o amfiteatru za kulturno ponudbo, muzeju lutk in novi poročni dvorani. Ob tem je poudaril, da so že pridobili vsa gradbena dovoljenja.

Zlatko Širol


Nazaj na: Okusi grajske hrane