Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Še eno razočaranje? na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
junij 09, 2009

Še eno razočaranje?

Objavljeno v: komentar

Odšel je direktor Petrola Marko Kryžanowski. Sporazumno in brez odpravnine. Petrol je pripeljal do precejšnje izgube. A kljub temu je videti, da bo novica dneva še ena pomembna politična čistka v gospodarstvu.

Vse se je odvilo po načrtu. Predsednik in trije člani uprave so se z nadzorniki dogovorili o prenehanju mandata. Kryžanowski in Igor Irgolič sta mandat že končala, Alenka Vrhovnik Težak in Boštjan Napast (za vlado bolj sprejemljiva člana uprave) bosta ostala do imenovanja nove uprave, najpozneje do 30. avgusta. Za to obdobje je nadzorni svet za predsednico uprave imenoval Težakovo in ji dal pooblastilo za imenovanje prokurista. Začela se je izbira novega direktorja Petrola, ki bo imenovan čim hitreje in, kot je bilo pričakovano, brez javnega razpisa.

Da naj bi Kryžanowski zapustil Petrol, je bilo bolj ali manj jasno že od zmage Pahorjeve koalicije na parlamentarnih volitvah. Kryžanowski je bil pač eden od Janševih direktorjev, ne glede na to, da mu je do direktorskega mesta pomagal njegov stric Božo Dimnik, človek z dobrimi zvezami pri vseh političnih opcijah. A te so bile vsaj v času Janševe vlade precej tesnejše na desni. To pa je, kot kaže, zdaj težko na hitro spremeniti. Pa ne, da stari lobist tega ne bi poskušal. Vendar ni bil pretirano uspešen. Odstavljanje je sicer trajalo kar nekaj časa, na koncu pa je nečak vendarle moral oditi.

Razmere mu niso bile naklonjene. V Petrolu ni vladalo idilično razpoloženje. Za kakšne velike vizije o razvoju družbe ni bilo slišati ničesar. Propadli so vsi poskusi mednarodnega združevanja slovenskega naftnega trgovca. Smetano na jagodah pa je predstavljala prva Petrolova izguba, ki jo je priigrala uprava pod vodstvom Kryžanowskega in ki ni bila ravno majhna. Izguba se je vlekla in ni in ni hotela izginiti. Za povrh Kryžanowski nikogar ni uspel prepričati, da je s kupovanjem Istrabenzovih delnic, zaradi katerih je zašel v velike težave, reševal prihodnost Petrola.

No, Kryžanowski ima pomembnega sorodnika, ki je še isti večer, ko je bil direktor Petrola sporazumno razrešen, spregovoril za Finance. Odgovori so šokantni. Dimnika odhod Kryžanowskega spominja. “… na leto 1948, ko so mojega očeta zaprli nedolžnega in obsodili na 12 let zapora. Udbovec mu je rekel: Podpišite, če ne, greste v Sibirijo! Včeraj zjutraj je pravnik prišel h Kryžanowskemu in mu rekel: Podpišite! Takoj po volitvah so prišli k njemu, naj odstopi, tudi mene so nagovarjali, naj odstopi … ” Njegove besede bi morale odmevati.

Konec koncev Dimnnik ni ravno znan po bombastičnih izjavah. Njihovo težo zbija dejstvo, da gre za sorodnika, da Dimnik hkrati pravi, da v Sloveniji ni ljudi za take položaje in da Kryžanowskega ne bo lahko enakovredno nadomestiti ter da pričakuje, da se bodo marže na Petrolove produkte kmalu povišale, zato da bodo lahko pokrili škodo, ki so jo storili. Zdi se pretirano ali izmišljeno. Ljudje si seveda nismo enaki in tudi ne enakovredni, vendar smo kljub temu vedno nadomestljivi. Zvišanje marž pa je mogoče pričakovati tudi ali predvsem zaradi izgube, ki jo je pridelal Kryžanowski.

Kljub temu bi se veljalo nad Dimnikovimi besedami zamisliti. Največjo dramatičnost so dosegle v tejle izjavi: “S tem dejanjem so mladi povzpetniki iz drugega tabora zabili poslednji žebelj v krsto poslovne morale in pripomogli še k večji razdvojenosti Slovencev.” Seveda ne gre za zadnji žebelj. Kar nekaj jih je še na zalogi. Precej bolj pomembno je to, da je Dimnik ponovno spregovoril o združenju YES, ki ga je pred časom, kot inštrument svoje zamenjave, omenjal že Kryžanowski, sam prav tako Yesovec. Kot eden izmed njih, bo že vedel.

Zgodba se zdi poučna. Kryžanowski je prišel z Janšo in odšel s Pahorjem. Nastavili in odstavili pa so ga s pomočjo istega združenja. Samo da je bil enkrat njihov “ključek” na tej in drugič na drugi strani. Zanimivo, ne? Pa naj še kdo reče, da v Sloveniji vlada ideologija.

Jani Sever


Nazaj na: Še eno razočaranje?