Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Serie A 38. krog na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
junij 01, 2009

Serie A 38. krog

Objavljeno v: šport

Zaključni krog Serie A je postregel s točo golov in dostojnim zaključkom sezone za domače ekipe, ki so bile uspešne na kar 7 srečanjih. Dve srečanji sta se končali brez zmagovalcev eno srečanje pa v korist gostov. Padli sta še zadnji dve odločitvi. V Ligo prvakov se je po zmagi z 0:2 na gostovanju pri Fiorentini uvrstil Milan, slednja si bo tako nastop u Ligi prvakov morala priboriti v kvalifikacijah. V Serie A pa je obstala Bologna, ki se je z zmago s 3:1 nad Catanio rešila, v B potuje Torino, ki je na gostovanju pri Romi klonil s 3:2. Inter je v domačem preobratov polnem srečanju s 4:3 premagal Atalanto, Juventus pa je doma z 2:0 proti Laziu začinil slovo Pavla Nedveda, ki se je odločil obesiti na klin dres Stare dame. Genoa je doma s 4:1 odpravila Lecce, medtem ko je Udinese visoko s 6:2 razbil Cagliari. Sezono so z zmago zaključili tudi nogometaši Napolija, ki so s 3:0 bili boljši od Chieva. Reggina je svoje nastope v Serie A sklenila z remijem 1:1 proti Sieni, medtem ko je Palermo doma z 2:2 remiziral s Sampdorio.

Lestvica

moštvo tekem zmag remijev porazov goli točke
Inter 38 25 9 4 70:29 84
Juventus 38 21 11 6 69:37 74
Milan 38 22 8 8 70:35 74
Fiorentina 38 21 5 12 53:38 68
Genoa 38 19 11 8 56:39 68
Roma 38 18 9 11 64:61 63
Udinese 38 16 10 12 60:50 58
Palermo 38 17 6 15 57:50 57
Cagliari 38 15 8 15 49:50 56
Lazio 38 15 5 18 46:55 50
Atalanta 38 13 8 17 45:48 47
Napoli 38 12 10 16 43:45 46
Sampdoria 38 11 13 14 49:52 46
Siena 38 12 8 18 33:44 44
Catania 38 12 7 19 41:51 43
Chievo 38 8 17 16 35:50 38
Bologna 38 9 10 19 43:62 37
Torino 38 8 10 20 37:61 34
Reggina 38 6 13 19 30:62 31
Lecce 38 5 15 18 37:67 30

Milan v Ligo prvakov, Fiorentina v kvalifikacije
Poleg boja za obstanek Bologne in Torina je srečanje med Fiorentino in Milanom bilo edino srečanje, ki je imelo vpliv na lestvico. Fiorentina je pred domačimi gledalci pričakala Milan in začela z ofenzivno igro v naskakovanju tretjega mesta in s tem neposredne uvrstitve v Ligo prvakov. Kljub nekaj uvodnim priložnostim Fiorentine, pa je imel Milan lepše priložnosti skozi celotno srečanje in v drugem polčasu sta Kaka in Pato postavila končnih 0:2 v korist Milana, kar pomeni, da gre Milan neposredno v Ligo prvakov, Fiorentino pa čakajo kvalifikacije. Srečanje pa je zaznamovalo predvsem slovo Paola Maldinija in Carla Ancelottija. Legendarni branilec Rossonerov je tako z zmago proti Fiorentini sklenil svojo dolgo in bogato nogometno kariero. Poslovil se je tudi trener Carlo Ancelotti, ki je zaključil osem sezon na klopi Milana. Ancelotti bo v naslednji sezoni prevzel Chelsea, na klop Milana pa bo sedel Leonardo, ki si je srečanje s Fiorentino ogledal s tribune. Prav tako se je poslovil tudi David Beckham, ki se vrača v Los Angeles Galaxy, vendar je že izrazil upanje na vrnitev v Milan.

Bologna preko Catanie do obstanka
Potem ko se je Bologni uspelo po točkah izenačiti s Torinom v prejšnjem krogu je bila računica za obstanek jasna. Domača zmaga nad Catanio zagotavlja obstanek zaradi boljšega medsebojnega izzida s Torinom. Catania na drugi strani ni imela česa izgubiti. Razlika v motivaciji se je poznala od uvodne minute, saj so igralci Bologne z vsemi silami napadli vrata Catanie. Že v 5. minuti je tako vodstvo Bologni pristreljal Mingazzini, vendar bi vratar Arcebis lahko bolje posredoval. Nemočen pa je bl Arcebis ob drugem zadetku, ko je z glavo na 2:0 povišal Terzi. V drugem polčasu je Morimoto znižal izzid, vendar je kmalu zatem končnih 3:1 postavil prvi strelec Bologne Marco Di Vaio. Bologna si je tako zagotovila obstanek v Serie A na račun Torina, ki bo naslednjo sezono igral v B.

Torino se poslavlja s porazom pri Romi
Torino, ki je v prejšnjem krogu s prejetim zadetkom v zadnji minuti padel v nemilost Bologne je skušal nadoknatiti zaostanek na gostovanju pri Romi. Srečanje se je sicer začelo sanjsko za Torino, saj so že v uvodnih minutah povedli preko Vailattija. Vendar je vodstvo bilo kaj malo pomembno, saj je Bologna prav tako vodila proti Catanii že od 5. minute. Kljub nekaj izjemnim priložnostim, ki so jih pri Torinu zapravili pa je rezultatsko pobudo prevzela Roma. Najprej je Jeremy Menez izenačil z lepim strelom od daleč, preden je v 74. minuti (ko je bila usoda Torina praktično že zapečatena) Vučinič popeljal Romo v vodstvo. Pet minut pred koncem je iz bele točke zadel Totti, s čimer se je na lestvici najboljših strelcev v Serie A izenačil z Bonipetrijem. V 88. minuti je Ventola poskrbel za častni zadetek Torina za končnih 3:2. Torino tako potuje v B, medtem ko si je Roma zagotovila nastop v Evropski ligi. O prihodnosti trenerja Spalettija pa bodo pri upravi Gallorossov razpravljali ta teden.

Ibra najboljši strelec po Interjevi zmagi nad Atalanto
Čeprav srečanje med Interjem in Atalanto ni odločalo o ničemer več, so gledalci na San Siru lahko uživali v dinamični, zadetkov polni nogometni predstavi. Že v 6. minuti je domače v vodstvo popeljal Muntari, preden je v 10. minuti izenačil Doni in le dve minuti kasneje za novo vodstvo poskrbel Ibrahimovič. Že v 25. minuti pa je za novo izenačenje poskrbel Cigarini. V drugem polčasu pa je za preobrat poskrbel Doni, ki je z zadetkom za 2:3 popeljal Atalanto v vodstvo. V 80. minuti so v dveh minutah igralci Interja prišli do preobrata, najprej je izenačil Cambiasso, minuto kasneje pa je končnih 4:3 v korist Interja postavil Ibrahimovič, ki je z drugim zadetkom prehitel Marca Di Vaia in postal prvi strelec Serie A v tej sezoni. Tudi to srečanje je zaznamovalo slovo, saj se je ob polčasu od nogometa poslovil Luis Figo, ki se namerava upokojiti. Na drugi strani Atalanto zapušča trener Del Neri.

Genoa potolkla Lecce
Genoa je svojo izjemno sezono, v kateri se je skoraj uvrstila v kvalifikacije za Ligo prvakov sklenila z visoko zmago nad že odpisanim Leccejem. Gostje so pričeli bolje in si priigrali vrsto izjemnih priložnosti, vendar so se vodstva veselili domači, ko je zadel Jankovič. Lecce je prišel do izenačenja z zadetkom Tiribocchija. V drugem polčasu pa je pobudo prevzela Genoa in z zadetkom Criscita ter dvema zadetkoma Milita prišla do končne zmage s 4:1. Lecce je že pred tem krogom izpadel iz Serie A, medtem ko bo Genoa naslednje leto nastopala v Evropski ligi. Na srečanju pa sta se od domačih navijačev poslovila Diego Milito in Thiago Motta, ki bosta naslednjo sezono zastopala Inter.

Nedvedovo slovo začinjeno z zmago nad Laziem
Po osmih letih nastopanja v dresu Stare dame je češki veteran Pavel Nedved sklenil obesiti črnobeli dres na klin. Čeprav se o prihodnosti še ni izjasnil, pa so ugibanja o njegovi prihodnosti usmerjena prav v klub v katerem je začel svojo italijansko kariero in proti kateremu je zaključil nastope za Juventus - Lazio. Lazio na drugi strani od osvojitve pokala igra v kombinirani postavi, tako da so tokrat v napadu dobili priložnost Kozak, Del Nero in Mendicino. Juventus je začel silovito in že v uvodnih minutah prišel do zadetka preko Iaquinte. Lazio je v prvem polčasu imel nekaj priložnosti, vendar so jih rimljani zapravili. V drugem polčasu je Iaquinta po asistenci Nedveda postavil končnih 2:0. Usoda trenutnega trenerja Cira Ferrare, ki je prevzel klub za zadnji dve srečanji po odhodu Ranierija bo najverjetneje znana še ta teden. Vincenzo Iaquinta pa je že podaljšal pogodbo z Juventusom do leta 2013. Na drugi strani tudi ni znana usoda trenerja Lazia Delia Rossija, ki mu letos poteče pogodba, prav tako pa bo Biancoceleste gotovo zapustil tudi Goran Pandev.

Udinese do roba napolnil mrežo Cagliarija
Udinese je sezono sklenil z impresivno zmago nad drugim pozitivnim presenečenjem sezone Cagliarijem. Udinese, ki je kljub izjemnem zaključnem delu sezone zapravil možnosti za preboj v Evropo je domače gledalce razvedril z izjemno predstavo v kateri so povsem zasenčili Cagliari. V pičlih 5. minutah so Friulani prišli do treh zadetkov prednosti. Mrežo Cagliarija je načel Asamoah, drugi je bil uspešen Pepe, v 15. minuti pa je zadel še Floro Flores. Cagliari je v drugem polčasu skorajda ogrozil prednost Udineseja z zadetkoma Acquafresce in Parole. Vendar je Pasquale ponovno povišal prednost Udineseja le minuto po zadetku Parole. V zaključni fazi srečanja sta svoje dodala še Quagliarella in Ighalo za končnih 6:2. Udineseju se lahko kolca po zapravljenih točkah na sredini sezone, s katerimi bi lahko prišli do Evropske lige, Cagliari pa bo zapustil Robert Acquafresca, ki ga je Inter prodal Genoi v zameno za Milita.

Palermo z remijem proti Sampdorii sklenil sezono
Palermo je svojo dobro sezono sklenil z domačim remijem proti Sampdorii. Mrežo gostov je po darilu obrambe načel Miccoli, preden je Succi izkoristil tretjo izjemno priložnost in povišal na 2:0. Še pred koncem polčasa je Pazzini znižal prednost Palerma, preden je Stankevičius postavil končnih 2:2. Palermo, ki se je skoraj do konca boril za evropska mesta lahko pozitivno ocenjuje letošnjo sezono, vendar je pod vprašajem prihodnost Ballardinija na klopi Palerma. Na drugi strani je Mazzari, ki je s Sampdorio letos bolj kot ne razočaral že najavil odhod iz klopi Blucerchiatov.

Napoli zaključil sezono z zmago nad Chievom
Napoli, ki je v začetu sezone zasedal četrto mesto na lestvici je sezono zaključil tik nad kandidati za izpad. Tudi trenerska menjava sredi sezone ni pomagala Napoliju pri rezultatih. Pod trenerjem Donadonijem so sicer vknjižili zmago proti Interju, to pa je bila tudi edina zmaga Donadonija na klopi Napolija. V zadnjem krogu je sicer Donadoniju uspelo vknjižiti drugo zmago proti Chievu, ki si je v prejšnjem krogu zagotovil obstanek, vendar kljub temu v upravi kluba s sezono niso zadovoljni. V zadnjem srečanju je že v uvodnih minutah domačim prednost priskrbel Montervino, kmalu za njem je zadel še Bogliacino, preden je Inacio Pia postavil končnih 3:0, ki jih je Napoli zadržal do konca.

Reggina za zaključek pobegnila z dna lestvice
Že odpisana Reggina je pred domačimi gledalci osvojila točko in tako dno lestvice prepustila Lecceju. V prvem polčasu je Reggino v vodstvo popeljal Stuani s strelom iz bele točke. V drugem polčasu je najprej rdeči karton na strani Siene prejel Calaio, vendar je kljub igralcu manj Siena prišla do izenačenja preko Maccaroneja.

S tem se je zaključila letošnja sezona Serie A, ter druga sezona poročil o Serie A na Vesti. Ob tem mini jubileju se vsem bralcem zahvaljujemo za pozornost in komentarje. Za dostojno glasbeno podlago ob zaključku druge sezone spremljanja Serie A na Vesti pa naj poskrbi popularnoglasbeni ansambel Los Colorados:

Nasvidenje v naslednji sezoni!

Luka Lukič
Video: Youtube.com


Nazaj na: Serie A 38. krog