Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Kadrovski hiti na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
maj 20, 2009

Kadrovski hiti

Objavljeno v: komentar

Dan za tem, ko je v NLB nadzorni svet sprejel odstop direktorja, je v Hitu odstopil predsednik nadzornega sveta, ker so drugi člani podprli direktorja, ki po njegovem mnenju ni pravi. Politika je spet malce po svoje kadrovala.

Tokrat je bilo na vrsti novogoriško igralniško podjetje, katerega zgodovina je burna tako rekoč od samega začetka prav zaradi politike. V igralništvo so se pač politiki vedno radi vpletali. A ne le oni. Dovolj prostora je bilo tudi za tajne službe in vse mogoče špekulante. Hit je otrok Danila Kovačiča. Mož je imel vizijo in HIT je v nekaj letih postal gonilno podjetje severne Primorske. Potem je prišla politika. Kovačič je bil obsojen zaradi poslovanja posojilne službe in kasneje pomiloščen s strani predsednika Janeza Drnovška. Igralništvo je bilo visoko obdavčeno, ne glede na to ali je opravljalo tudi turistično dejavnost. Po državi pa so začeli rasti igralni saloni, za katere so praviloma dobili koncesijo ljudje dobro povezani s politiko.

Janševa vlada je imela z igralništvom velike načrte. V Slovenijo so hoteli pripeljati ameriško podjetje in zaradi njega so bili celo pripravljeni spremeniti zakonodajo, tako da bi jim omogočili večinsko lastništvo igralniško zabaviščnega kompleksa in nameravali so znižati davčno obremenitev. Vse to, kar ni bilo mogoče narediti, da bi prosperiral HIT, so bili voljni narediti za Američane. No, zgodilo se ni nič. HIT je kmalu razumel, da za njih sodelovanje z Američani ne bo ravno velika poslovna priložnost, hkrati pa se je uprlo lokalno prebivalstvo. Projekt je bil kmalu pokopan. HIT pa je vedno bolj tonil v rdeče številke. Kriza je njegove težave še pospešila. Nihče pa še vedno ni pomislil, da bi mu pomagal tako kot so hoteli Američanom.

Z novo vlado je HIT dobil tudi novega predsednika nadzornega sveta in vse je kazalo, da nas ne čakajo kakšna velika presenečenja. Do včeraj, ko je počilo. Nadzorni svet je v nasprotju s prepričanjem predsednika Marka Jakliča, za novega direktorja podprl Draga Podobnika. Nato je prišlo je do razpada nadzornega sveta. Marko Jaklič je namreč odstopil. Razlogi pričajo o situaciji, ki je precej nenavadna. Razlogov je več. Podobnik naj bi novi direktor HITa postal v dogovoru med SD, ki je tako ali tako “njegova” stranka in SDS. Niti KAS niti koalicijske stranke pri tem menda niso sodelovale. A še bolj nenavadno je, da gre za podjetnika, ki je lastnik igralnih salonov, kar seveda predstavlja konflikt interesov.

Vrhunec presenečenja predstavlja predstavitev Podobnika pred nadzornim svetom, v kateri je kot kandidat za direktorja govoril predvsem o igralništvu. Turizma in drugih dejavnosti skorajda ni omenjal. Menda ga je bilo mogoče razumeti, da bi te dejavnosti, ki so HIT naredile za veliko in zanimivo podjetje, najraje celo odprodal. Govori se tudi o odprodaji objektov v Kranjski gori … Je sploh mogoče, da bi novi direktor lahko razmišljal na tak način? Slišati je precej nerazumno. A morda gre zgolj za natolcevanja. Konec koncev je bil proti njegovi izvolitvi samo Jaklič, ki je kasneje zaradi tega tudi odstopil, glasovanja pa se je vzdržal predstavnik delavcev. In Podobnik o igralništvu vsekakor precej ve.

Vse to se godi v Novi Gorici, ki je slučajno rojstni kraj predsednika vlade. Kar je pravzaprav nepomemben podatek. Nekaj drugega so govorice, da je bila za izvolitev Podobnika najbolj pomembna prav neposredna podpora Boruta Pahorja in lokalne SD. Prav zanimivo bo poslušati predsednika vlade, ko bo ponovno govoril o novih praksah pri kadrovanju. Kakšno pa bi lahko rekli tudi v KASu. Ob vplivu, ki ga ima ta inštitucija, bi namreč tudi tam lahko kdo odstopil.

Jani Sever


Nazaj na: Kadrovski hiti