Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Raper Spinz na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
maj 06, 2009

Raper Spinz

Objavljeno v: glasba

Scott Lykins, na sceni poznan kot Spinz je začel svojo glasbeno pot že kot najstnik v majhnem obalnem mestu Oxnard v Kaliforniji. Kot raper in izvajalec se je pojavil v zlati dobi hip-hop glasbe, v času in prostoru, ki zajema bistvo njegovega današnjega glasbenega ustvarjanja. S svojo skupino The Dirt Farmers je nastopal z izvajalci kot so Talib Kweli, Atmosphere, The Roots, Xzibit, Body Count idr.
Kaj dela v ZDA priznani raper v Sloveniji? - Spinz staršev ni poznal, odraščal je v sirotišnici in sredi nasilja ulic. Glasba je bila njegova rešilna vrv iz okolja, v katerem se otroci že pri 14-ih učijo streljanja.
V Slovenijo je prišel pred 5-imi leti kot igralec in pozneje trener baseballa. Njegovo moštvo Zajčki je leta 2005 osvojilo naziv evropskih prvakov.
Danes dela z glasbeniki kot so dj Umek, Leeloojamais, Alex Long, Sausages, Edo Maajka, Frenkie in z ekipo FM Jam iz Tuzle.
V letu 2005 je izdal svoj prvi solo album z naslovom The Road less travelled, ki je bil nominiran za najboljši alternativni rap album leta. 15. februarja lani pa je izšel njegov drugi solo album Life, Love & The Low End (URB Magazine mu je priznala naziv najboljšega tujega rap albuma, Spinzu pa mesto med 1000 najboljšimi ustvarjalci).
Po intervjuju na dvorišču Križank sem ga obiskala še v studiu, kjer sta s producentom, tehnikom, raperjem in čistilko Jako Krallom (Jakuzzy) ravno zaključila s snemanjem.
Spinz se bo z Ivom Rimcem - bobni, Lovrom Ravbarjem - saksofon, Rokom Lopatičem - bas in klaviature (Leeloojamais) naslednjič slovenski publiki predstavil 6. junija v klubu Java v Lescah, 28. avgusta pa v sklopu festivala Trnfest.

POVZETEK:
- To je pesem Simple Man, ki je doživela kar velik uspeh. Sproduciral jo je Zepp, v njej pa svoje doda Frenkie iz FMJam-a iz Tuzle ter Ariano, ki dela s Snoop Doggom in drugimi z zahodne obale. Na spletnem radiu Garage Band je bila celo pesem dneva.
Moja glasba je darilo Balkanu. Že 20 let se ukvarjam z glasbo, začel sem v Oxnardu v Kaliforniji z underground producenti, kot je Madlib, Stones Throw in Up Above založbama, Dialated Peoples Crew …
Pri 13 ih smo začeli s samplanji, in s takim samplerjem danes bluzimo okoli, tega ne delamo z računalniki … Album Mad Villon je bil narejen s to zadevco. - Si kot kak velik otrok! - To pa!
Uživam v rapanju, petju, produciranju. Trenutno delam na produkciji projekta Sonny-ja iz Trnovega. Produciram tudi svoje projekte in za ustvarjalce iz Kalifornije, recimo Marlonom D-jem iz založbe Stones Throw. Kdorkoli lahko pride k meni po beat, za to ne zaračunam. To je moj prispevek glasbi.
Naslednja stvar, ki bi jo rad izpeljal so delavnice za mlade, ples in mc-janje. Pomembno pa je razmišljati široko, najprej je treba lokalne ustvarjalce predstaviti v tujini. Lani sem bil ustvarjalec št. 1 revije URB Magazine, s čimer sem si ustvaril ime na sceni. V Švici sem v treh dneh neodvisno posnel album, ki se je prodal v 15000 izvodih. To je bil poklon mednarodni hip hop sceni, sedaj delam nekaj za slovensko, srbsko, bosansko, hrvaško sceno, da prodrejo v svet. To je zame zelo pomembno.
- Zelo veliko torbo si prinesel s seboj … To mi je poklonil Edo Maajka. Najlepša stvar pa je, da je to pravzaprav stol …
- Presenečana sem bila, ko si iz torbe potegnil CD …
- To zelo rad poslušam (Mostar Sevdah Reunion). To je Edov vpliv. Kupil sem ga v Tuzli in je original. Obožujem balkanski melos. Ko sem prišel sem, sem poslušal šukar in druge lokalne bende; spoznal sem RadiYo-jevce, pred tremi leti pa sem spoznal Eda Maajko. Rada debatirava o vseh možnih stvareh, niti ne toliko o glasbi. Peljal me je povsod, v Mostar, Tuzlo … Prvi hip hop šov v Sreb smo pripravili mi. Bili smo Frenkie, Marcello, Sky Wiklauh, General Woo, dj Soul, Hamza. To je bil cel praznik, neverjetna energija, ljudje zo čisto znoreli. Neverjetno mesto je to. potem sem imel teden dni moraste sanje. Takrat sem zaštekal veliko stvari v zvezi z vojno. Bil sem V Beogradu, Vukovarju, Osijeku, Sarajevu, povsod … Nisem opredeljen, ali pa da bi imel neko mnenje. Sem iz Kalifornije, to se mene ne tiče, čas pa je, da se ljubezen do glasbe razširi med vse.
Naslov mojega zadnjega albuma je Life, Love & The Low End, in to je to, kje smo in kako živimo. V Ameriki imamo novega predsednika in to pomeni povsem nov začetek.
- Misliš, da on posluša rap? - Seveda, saj je na naslovnici revije Source. Tole so revije, ki jih berem Newsweek, Time, Story … Prav ta Story mi je najljubši, ker je na naslovnici saša Lendero, ki mi je zelo všeč, v njem pa slika mene in mojega prijatelja, Gorana iz Sausages.
Ta komad je meni najljubši- Smoke, dim - čik pavza.
- Koga bi pa med slovenskimi raperji izpostavil kot dobrega?
(Tole je moj predsednik!)
Poslušam Zlatka, Eda Maajko, … Kosto, dj Zhe-ja, to je dvd Matevža Pristavce, sicer snowboardarja, in to je film Homecoming, s producentom Zeppom delava muziko za ta projekt.
- Kaj pa raperke? - Katana, Žana iz Kranja, ki repa v arabščini in slovenščini, potem dj Ninja. - Kaj pa Nina Osenar? - Ja, ona definitivno ve, kaj dela. zna peti, plesati, rapat, sploh pa je mene že dovolj slišala, da se je že kaj naučila.
6. junija imam v klubu Java v Lescah koncert, gre za promocijo albuma, tam pa bodo tudi posebni gosti.

Glasba v prispevku:
- Simple Man; Spinz, feat. Frenkie & Ariano (album This is What it Feels Like; producent: Zepp, posnel Jakuzzy, Vibra Music / Railroad Studio, 2009 Ljubljana)
- Blues On Monday; Spinz (album This is What it Feels Like; producent: NMC, posnel Jakuzzy, Vibra Music / Railroad Studio, 2009 Ljubljana)
- The Ill Eaglez; Spinz feat. Kristina Zadnikar (album This is What it Feels Like; producent: Zepp, posnel Jakuzzy, Vibra Music / Railroad Studio, 2009 Ljubljana)

Irena Kovačević


Nazaj na: Raper Spinz