Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Etno kulinarika 002 na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
april 19, 2009

Etno kulinarika 002

Objavljeno v: kulinarika, kultura

Medgeneracijski etno-kulinarični dialogi
www.etno-kulinarika.com

Lokalci smo skupina mladih, ki s povezovanjem generacij pri izmenjavi kulinaričnih receptov aktivira naše lokalno okolje in avdiovizualno zapisuje domače recepte. Projekt, ki ga izvajamo, vsebuje etno-kulinarične delavnice, kjer se učimo kuhe različnih lokalnih slovenskih receptov ter s kamerami zabeležimo pripravo jedi. Projekt je bil leta 2008 podprt iz programa Mladi v Akciji. Organizirali smo tudi delavnice spletnega in grafičnega oblikovanja. Lotili smo se organizacije kulinaričnega večera, kjer smo se medgeneracijsko prijetno družili. Pripravili smo dokumentarni film s prikazom receptov, ki smo jih skrbno zapisali v knjižico, ki smo jo izdali.

Danes vam predstavljamo recept:
Krompirjevi žganci z gobovo omako - ga. Majda Jurkas

Potrebujemo:

0,5 kg gob
2 rdeči čebuli
2 stroka česna
1 lovorjev list
malo timijana
lonček kisle smetane (dodamo tudi malo smetane za kuhanje)
2 žlici moke
1 kg krompirja (kuhamo v 1,5l vode)
2 žlici svinjske masti z ocvirki
600 g moke

Krompir olupimo in narežemo na kocke, ter damo kuhat v slano vodo. Ko je krompir kuhan, mu dodamo moko in na sredini moke naredimo luknjico. Kuhamo na majhnem ognju, dokler vsa moka ne potone v vodi. Nato vse skupaj zmešamo v gladko zmes, pustimo stati nekaj minut, ter z žlico oblikujemo žgance, ki jih po želji zabelimo z ocvirki.
Na olivnem olju prepražimo sesekljano rdečo čebulo. Potem ji dodamo narezane gobe in vse skupaj nekaj časa dušimo. Po potrebi zalivamo z vodo. Na koncu dodamo še zmes moke in kisle smetane, sol, poper, lovorjev list in timijan. Če je omaka pregosta, prilijemo nekaj vode. Po želji lahko dodamo tudi sesekljan peteršilj.

DOBER TEK!
Neformalna skupina LOKALCI

Če želite prispevati recept v našo kulinarično skrinjo, ga pošljite na recepti@etno-kulinarika.com


Nazaj na: Etno kulinarika 002