Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Teden možganov na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
marec 13, 2009

Teden možganov

Objavljeno v: družba, znanost

Poslušam glasbo in se takoj boljše počutim, sprosti me; drugačna glasba pa me morda razburi, spravi v slabo voljo, ob njej me postane strah. Glasba in možgani pa se srečujejo še na drugih področjih: že samo njeno zaznavanje in razumevanje potrebuje možgane. Prav tako njeno ustvarjanje.

Glasba in možgani se srečujejo tudi na letošnjem Tednu možganov. Se še spomnite: tretji teden v marcu je po vsem svetu posvečen spoznavanju z nevroznanostjo na Tednu možganov.

Kot že več let zapored, ga tudi letos v Sloveniji organizira SiNAPSA, Slovensko društvo za nevroznanost pod okriljem Evropske zveze za možgane DANA s soorganizatorji po različnih krajih v Sloveniji.

Osrednji dogodek bo v Ljubljani, kjer Vas od ponedeljka, 16. marca, do petka, 20. marca, čaka vrsta zanimivih predavanj o zdravih možganih in o težavah, ki se pojavijo ob različnih boleznih. Govorili bomo o zaznavanju glasbe, o njenem vplivu na možgane in tudi, kako je uporabna v terapevtske namene. Predavanja se bodo odvijala v Atriju Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU na Novem trgu 2 vsak dan od 16h do 19h.

Lepo ste vabljeni tudi v Možganoteko – kjer boste prepletanje možganov in glasbe začutili skozi filme. Brezplačne projekcije filmov, ki jih bo spremljalo kratko, 15-20-minutno predavanje, si lahko od torka do petka ogledate v Slovenski kinoteki 2x na dan, in sicer ob 13h in 20h.

Torek je poseben dan, ko smo pripravili delavnico za otroke z lutkovno predstavo. V Atriju ZRC-SAZU, ob 16h.

Teden možganov pa se ne bo odvijal le v Ljubljani: v ponedeljek bodo zanimiva predavanja, ki jim sledi film, v Mariboru, v Veliki predavalnici na Univerzi v Mariboru; v torek bo v Kopru v predavalnici v Foresteriji Fakultete za humanistične študije Koper predavanje o možganih, glasbi in čustvih v italijanščini, v sodelovanju s centrom B.R.A.I.N. za nevroznanosti iz Trsta; prav tako v torek, bo v Postojni predavanje o zgradbi možganov. V Kopru bo predavanje v slovenščini, pospremljeno s filmom v sredo, na Pedagoški fakulteti. Že tradicionalen pa je tudi mini-simpozij v psihiatrični bolnišnici v Begunjah.

Teden možganov pa se skozi vse leto odvija tudi na spletu. Na naši spletni strani lahko razgibate možgane ob zanimivih novicah o možganih, vprašanjih in odgovorih, kratkih člankih in vsebinah za otroke. Prav tako pa na spletni strani najdete natančen program dogajanj, ki sem jih napovedala. Lepo vabljeni torej na spletno stran k ogledu programa. In se vidimo seveda v živo na Tednu možganov 2009.

Nina Mohorko


Nazaj na: Teden možganov