Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Pogovor: Martin Strel na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
februar 15, 2009

Pogovor: Martin Strel

Objavljeno v: družba, šport

”Martin je kakor veliki dizelski tovornjak. Je najmočnejše dizelsko vozilo na cesti, a občasno mora iz sebe spraviti velik oblak črnega dima … Pričakujem, da bo kričal name, a tega ne vzamem osebno,” je v knjigi Mož, ki je premagal Amazonko zapisal Matthew Mohlke, človek, ki je Martina spremljal tudi med plavanjem po Mississippiju.
Premagana severno-ameriška reka je bila povod, da se je Martinu na Amazonki pridružila filmska ekipa z režiserjem Johnom Maringouinom na čelu. In nastala je dokumentarna filmska uspešnica Big River Man, ki ga je na festivalu Sundance občinstvo pozdravilo s stoječimi ovacijami, v publiki je ploskal tudi Lojze Peterle.
Filma v Sloveniji ne bomo videli pred jesenjo.

Strela ni bilo potrebno vreči v vodo, da je splaval, tudi zima mu ni preprečila namakanja, kvečjemu je bil nemalokrat tepen, ker ni hotel iz vode. Spominja se lepih časov, ko je po Mirni in Temenici plaval proti toku in to v časih, ko je bil vodostaj neprimerljivo višji od današnjega.
Martin je bil nekoč vitek fant. Nekaj časa je ob boku Mira Cerarja treniral gimnastiko, vse dokler mu trener nekega dne ni rekel, da ni telovadec, pač pa plavalec. Ko se je v Ljubljani končno pokazal med plavalci, so se ti čudili, kod je hodil, pa je odgovoril: ”Ja, kje boš pa plaval na kmetih!”
Danes Martin računa na kariero filmskega igralca, preživlja pa se tudi s predavanji na konferencah širom sveta.

Martin naju je povabil v svoj dom v Trebnjem. Pogovarjali smo se o njegovih pričakovanjih od Hollywooda, koga bi predlagal, da bi ga nadomestil v morebitnem rimejku, ali ga ima kamera rada in zakaj nerad govori o denarju.

Zakaj je prav njemu uspelo, zakaj se mu ljudje smejejo, kakšen je njegov odnos z novinarji in izziv, ki postavlja nezaupljivim.

O preizkušnjah na Amazonki, volji in vztrajnosti, nevarnosti in seveda ženskah.

O bodoči igralski karieri, katera ženska je pljunila, potem ko jo je poljubil, ali je veren in o pivskih navadah.

Irena Kovačević in Dejan Filipović


Nazaj na: Pogovor: Martin Strel