Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Na soncu za šipo na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
januar 10, 2009

Na soncu za šipo

Objavljeno v: znanost

V mislih imam Ljubljano, kjer sem doma, a kar bom povedal, velja za veliko krajev po svetu. Ko sem tole pisal, se je nad Ljubljano razprostiralo razmeroma jasno nebo s šibko meglico in z močnim zimskim soncem. Komu se lahko ob tem zahoče, da bi šel ven na zrak, se slekel do pasu in se malo osončil. Lahko poskusi, a je te dni kar premrzlo za to. Zato vprašanje se postavi: kako je s sončenjem za steklom v stanovanju?

Še prej tole: nikakršno sonce ni samo zdravo za našo kožo. (Res, zakaj pa ste mislili, da je Tom Cruise tako bledopolt?) Vendar kaj pa ne pride v paru zdravo-škodljivo? Še jabolka, bogata z vlakninami, flavonoidi (antioksidanti) in kaj vem še čem, tudi jabolka se prebavi in prebava povzroča oksidacijo, ki ustvari proste radikale, ki pokvarijo život, kar pospeši staranje …

Prek primarne nevroze (umiramo) pa je resnica o soncu in šipi rožnata. Podobno kot krema za sončenje tudi steklo filtrira UV-svetlobo krajših valovnih dolžin in spušča več daljše. Kratka UV-svetloba (recimo 280 - 320 nm) je bolj energična in nasilna do kože in tkiva. Daljša (310 - 400 nm) pa je nižjih energij, je že soseda vidne, vijolične svetlobe in povzroča rjavenje polti oziroma tvorjenje pigmenta. Za steklom smo torej v stanovanju na toplem in zaščiteni pred opeklinami, obenem nam temni polt, kar je vsaj videti zdravo. Da ne rečemo nobene o učinku na razpoloženje. Koliko se vam smilijo ljudje z bolj severnih zemljepisnih širin, ki jih narava za dlje pokrije z arktično nočjo?

Račun: 1.5 cm debela steklena šipa ima absorpcijski koeficient μ = 2 cm-1 (recimo za valovno dolžina λ = 350 nm; spreminja se v odvisnosti od vrste stekla in od valovne dolžine). To pomeni, da se gostota energijskega toka razpolovi na razdalji ln2 / μ = 0.35 cm. Z razdaljo, debelino torej se tok manjša eksponentno, kot kaže slika levo.

Pri naši debelini pride skozi 5 % gostote toka, vendar to ne pomeni, da se moramo nastavljati soncu 20-krat dlje kot zunaj. Vmes so še drugi mehanizmi in velja ocena: da se za centimetrsko šipo obarvamo enako kot na prostem po 5-krat daljšem času. Za dobro počutje, poudarjam, pa štejejo že sekunde. Zato predlagam, da umremo s tem znanjem in ob svojem času, če seveda ne bomo šli že prej enkrat ponoči, ker ne bo plina za ogrevanje.


Nazaj na: Na soncu za šipo