Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Ognjena roka na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
maj 20, 2007

Ognjena roka

Objavljeno v: komentar

Janez Janša se je odzval na Drnovškova zanikanja glede afere Sova. Drnovšek pravzaprav ni pojasnil ničesar. Njegova zanikanja so bila šibka. Povedal je samo, da gre za diskreditacijo, in da je za svoje sodelavce Valentino Flander in Iztoka Podbregarja pripravljen dati roko v ogenj.

Janša je bil neizprosen. Napovedal je nadaljevanje preiskave in nova razkritja ter zagotovil, da bo predsednikova roka “gorela”. Predsenik vlade pravi, da je 100-odstotno dokazljivo, da bivši direktor Sove in njegova predhodnika niso ravnali zakonito, pošteno in gospodarno.

“Dejstvo, da najvišji predstavnik države zagovarja tako ravnanje, lahko pomeni le, da je bil s tem seznanjen,” je svoj napad še zaostril predsednik vlade, ki je povedal tudi, da nakup letalske vozovnice za Drnovškovega zdravilca ni edina stvar, ki meče sum na povezave med uradom predsednika države in nezakonitim delovanjem agencije. Ob tem je omenil tudi kovčke denarja s katerimi naj bi operiral kar direktor Sove.

sova

Sova je simbol modrosti Foto: ŠPIRO ŽEGARAC/VEST

Ker je sumov nepravilnosti veliko se je vlada odločila, da bo v Sovo poslala še proračunsko inšpekcijo, Obtožbe o dogajanju v agenciji so izjemno hude. Sova brez nadzora, direktorji s s kovčki denarja, plačevanja nekakšnih dragocenih daril ali zdravilcev… Kljub vztrajnim zanikanjem vpletenih predstavljeni dokazi niso neprepričljivi, in ko direktne obtožbe izgovori predsednik vlade, to ni kar tako.

Reorganizacija Sove še ni končana. Nasprotno, zdi se, da se je komaj začela. Vlada ima za njo pravičene razloge. Kot pravi Janša - to ni demontaža Sove. A kakor koli že to imenujemo - Sova bo demontirana in ponovno vzpostavljena na novih - zdravih temeljih.

To bo nova Sova, brez kovčkov denarja, ki tavajo naokrog, brez uslug predsedniku vlade, brez nenadzorovanih prilivov in odlivov denarja, z urejenimi arhivi - zakonito predanimi zgodovinarjem. Sliši se super privlačno. To je tisto, česar si lahko državljanke in državljani samo želijo. Moderna in učinkovita tajna služba. In predvsem nadzorovana.

Vprašanje je samo, kdo jo bo nadzoroval. Da bo to počela vlada ni nobenega dvoma. Vendar to ni tisto, kar šteje. Ravnanja vladne koalicije glede nadzornih inštitucij države ne vzbujajo zaupanja. Poskusi ukinjanja Kosove komisije za boj proti korupciji in ambicija, da bi vladne stranke prevzele tudi vodenje nadzornih parlamentarnih odborov - že samo to je dovolj za utemeljen sum, da do nadzora nad njenim delom vlada ni dobronamerna.

Kljub temu afera Sova, ki očitno še nekaj časa ne bo končana, vzbuja tudi optimizem. Kajti vse menjave oblasti slej ko prej pripeljejo do razjasnitve delovanja predhodnikov. Gotovo obstajajo pomembne razlike med pristopi k tem razkritjem, a prav tako se nobena oblast temu principu gotovo ne bo odpovedala.

Za bolj civiliziran in demokratičen pristop bo treba najprej precej bolje razviti institucionalne mehanizme nadzora. Na žalost je videti, da smo od tega še precej oddaljeni.

Predsednik vlade je včeraj med drugim izrekel tudi tale onkološki stavek: “To, kar se sedaj dogaja, je rezanje nezakonitih ravnanj iz nekega tkiva, ki, upajmo, je vsaj v osnovi zdravo.” Zdi se, da bodo zdrave sile v spopadu za Sovo vendarle zmagale. Ne bi bilo prvič.

Jani Sever


Nazaj na: Ognjena roka