Kaj je tole? Od tu lahko uporabite povezave na Spletnih skupnostih in shranite Takle mamo 028 na skupne zaznamke ali uporabite E-poštni vnos in pošljete povezavo prek e-pošte.

Social Web

E-pošta

E-mail It
julij 08, 2008

Takle mamo 028

Objavljeno v: Takle mamo

OSVOBODITEV TALCEV

Po poročanju Švicarskega radia naj bi bila za izpustitev 15 talcev na čelu z z Ingrid Betancourt vodstvu FARCa plačana odškodnina okoli 20 miljonov dolarjev.
Po uradni verziji naj bi se vojaška obveščevalna služba infiltrirala med pripadnike FARCa in prepričala stražarje, da jim je vodstvo te organizacije naročilo helikopterski prevoz talcev. Namesto globje v džunglo so bili odpeljani na prostost.
Kolumbijske oblasti trdijo, da so operacijo izvedli popolnoma samostojno, veleposlanik ZDA pa pravi, da so kolumbijski vojski nudili tehnično pomoč.
Izpustitev talcev je močno povečala ugled predsednika Uribeja, ki bo že tretjič kandidiral na predsedniških volitvah, in upravičila njegovo politiko, da se s FARCom ne pogaja.
Kljub stalnim obtožbam, da Venezuela finančno podpira FARC, je Chavez čestital Uribeju za osvoboditev talcev.
V prvem javnem nastopu se je Ingrid Betancourt med prvimi zahvalila prav venezuelskemu predsedniku Chavezu.

NOVA EVROPSKA ZAKONODAJA O NELEGALNIH EMIGRANTIH

Evropska skupnost je sprejela novo zakonodajo, ki zaostruje kazni za nelegalno emigracijo. Po novem ilegalce čaka do 18 mesecev pripora in izgon za 5 let.
Prve so se oglasile države Mercosurja, ki so ostro napadle novo evropsko protiemigracijsko politiko. Označile so jo za sramotno, nekatere so jo poimenovala celo za legaliziran barbarizem.
Nova uredba bo dejansko prizadela Južno Ameriko, saj je njihova emigracija v Evropi precejšnja, družinam v domovino pošiljajo stotine miljonov dolarjev.
Chavez je rekel, da je poteza Evropske unije v ostrem nasprotju s povezovalnim dogajanjem v Latinski Ameriki, kjer je 10 držav sprejelo zakonodajo, ki državljanom omogoča potovanje brez potnih listov in viz. Ukrep Evropske unije je primerjal z grajenjem zidu med ZDA in Mehiko.

LUKAŠENKA JE TREBA PREMAGATI

9. septembra bodo v Belorusiji predsedniške volitve. Ameriški ambasador v Minsku Michael Kozak je priznal, da ZDA vlagajo precejšnja sredstva, da bi preprečile ponovno izvolitev dosedanjega predsednika Lukašenka.
Denar je namenjen okoli 300 nevladnim organizacijam, medijem in še posebej radiju Svobodna Evropa, torej vsem, ki aktivno nasprotujejo ponovni izvolitvi Lukašenka. Opozicija je zbrana okoli protikandidata Gončareka, ki ima trenutno le 10% podporo. ZDA zato že sedaj opozarjajo, da bodo volitve polne nepravilnosti.
Kozak je v 80ih služil v Panami, Nikaragvi in Salvadorju ter sodeloval v ilegalnih operacijah proti vladam teh držav. V Belorusiji naj bi po njegovih besedah administracija pripravljala podoben scenarij kot v Nikaragvi v začetku 80ih.

IZRAEL & ZN

Izraelske oblasti predstavnikom komisije Združenih narodov za človekove pravice niso dovolile obiska zasedenih ozemelj. Ob tem niso podali nikakršnih razlogov, zakaj so se odločili za tak korak.
Predstavniki komisije so večino intervjujev opravili prek telefona, ker Izrael pričam ni omogočil odhoda v Aman ali Kairo, kjer so bili nastanjeni predstavniki Združenih narodov.
Poročilo o izraelskem delovanju na zasedenih ozemljih bo konec leta predano Generalni skupščini Združenih narodov, torej telesu, ki nima nobene izvršilne moči.

DEMONSTRACIJE PROTI GOVEDINI

V Seulu je čez vikend demonstriralo med 100 in 400 tisoč ljudi. Gre za nadaljevanje protestov proti odločitvi vlade, da ukine 5 letno prepoved uvoza ameriške govedine, ki je bila sprejeta zaradi nezadostnega testiranja živali za bolezen norih krav.
Kasneje se je izkazalo tudi to, da je vlada prebivalstvu lagala, saj ni podpisala istega sporazuma, kot ga je predstavila javnosti. Dejansko podpisani dokument je do ameriških rejcev bistveno prizanesljivejši, domači potrošniki pa so bolj izpostavljeni možnosti okužbe.
Protesti trajajo že od aprila in postajajo čedalje bolj nasilni.

SVETOVNA BANKA POSTAVILA ZDA NA LAŽ

Po tajnem poročilu Svetovne banke naj bi bila največji krivec za draginjo hrane biogoriva. Delež le-teh naj bi bil kar 75%.
S tem so na laž postavljene trditve ameriške administracije, ki je trdila, da so podražitve posledica povečanega povpraševanja rastočih ekonomij, še posebej Indije in Kitajske. Po njihovi oceni je uvedba biogoriv zvišala ceno hrane le za 3 odstotke.

IMF BO PREISKOVAL FED IN AMERIŠKI FINANČNI SISTEM

Vse kaže, da bo Mednarodni denarni sklad začel prvič v zgodovini preiskavo ameriške centralne banke in bančnega sistema v celoti.
Zadnjih sedem let predsednik Bush takšnega pregleda ni dovolil, sedaj pa je popustil pod pogojem, da se preiskava začne v zadnjem letu njegovega mandata in da ugotovitve ne smejo biti predstavljenje pred koncem njegovega bivanja v Beli hiši.
Pregled poslovanja bo zajemal centralno banko, zavarovalnice, komisijo za nadzor borze, glavne investicijske banke, posojilnice in večje sklade.

Jura Štok


Nazaj na: Takle mamo 028