Obama in hrana
Objavljeno v: komentar
Kakovostna (pre)hrana ni luksuz za premožnejše, ampak nujnost in pravica za vse – očitno tako menijo tudi ameriški vrhunski kuharji. Tudi najboljši evropski kuharji (Eurotoques) so že pred leti začeli zahtevati več ekološke pridelave živil, saj, kot so zatrdili, pogosto le še iz ekopridelkov in ekomesa lahko pripravijo res dobre jedi. Bo Američanom, ki jih bolj kot katerikoli narod pestijo prehransko pogojene bolezni od debelosti do diabetesa, tudi tu lahko pomagal novi predsednik? Kot kaže poročilo Associated Press, ameriški vrhunski kuharji očitno res stavijo nanj.
Ko je novembra lani predsednik Obama obiskal eno svojih najljubših restavracij v Chicagu, so mu ob prihodu radostno ponudili svojo posebnost: margarito iz najboljših sestavin, brez ledu. Predsednik Obama je ponudbo smeje sprejel: “Saj veste, kakšna je moja drža!”.
Glavni kuhar v omenjeni restavraciji Rick Bayless pravi, da predsednik Obama s svojim sproščenim uživanjem ob hrani nakazuje možno smer razvoja prehranske politike v ZDA. Za razliko od svojega predhodnika, predsednika Busha, ki je le redko obiskoval restavracije in ni pogosto govoril o svojem okusu glede hrane, sedanji predsednik rad hodi v restavracije in preizkuša nove jedi. Rick Bayless zato upa, da bo sedanji predsednik uvidel, da je treba storiti vse, kar je možno, da se zagotovi pristna in naravna hrana za vse.
Morda se komu zdijo pojmi zdrave in ekološko pridelane hrane elitistični, a mnogo vrhunskih kuharjev verjame, da lahko predsednik s svojim zgledom razširi obzorja ljudi in jih opogumi, da razmislijo o svoji prehrani. Ti kuharji zastopajo lokalno, okolju prijazno pridelano hrano z visoko prehransko vrednostjo. Pozivajo jedce, tudi tiste, ki si morda nikoli ne bodo privoščili obroka v njihovih restavracijah, naj gojijo svojo zelenjavo, kupujejo od kmetov in so pozorni na izvor hrane.
Dan Barber, kuhar v priljubljeni newyorški restavraciji in pogosto kritik prehranske politike ZDA, pravi, da bi lahko že nekaj potez s strani predsednika in njegove žene Michelle privedlo do izpolnitve ciljev, za katere si že leta prizadevajo mnogi kuharji. Barber priznava, da je sam verjetno res elitist, a prav zato je potrebno zviševati zavest na drugačen način in ne le z uživanjem obrokov v dragih restavracijah; pri tem je vzgled Bele hiše lahko zelo pomemben.. Gotovo je dobri hrani možno zagotoviti reklamo tudi z objavo tega, kaj predsednik z družino jé.
Ti vrhunski kuharji verjamejo, da je večina hrane v ZDA preveč predelane, subvencionirane in pridelane brez obzira na okolje. To za majhne pridelovalce pomeni manj dohodka s prodajo bolj naravne in hranljive hrane. Zavedajo se, da se vladna podpora velikim kmetijskim podjetjem in prehranska politika ne bosta hitro spremenili. Nenazadnje je kongres lansko leto tudi z Obamovo podporo sprejel osnutek zakona, ki 290 milijard dolarjev subvencij namenja največjim kmetijskim pridelovalcem. A Obamov kmetijski minister Tom Vilsack je ob svojem zaslišanju v senatu zatrdil, da se bo te težave lotil v svojem mandatu. Kuharji predlagajo različne načine, ki bi podprli male proizvajalce: ustanovitev agencije, ki bi skrbela za njihov razvoj; dodelitev subvencij; označevanje gensko spremenjene hrane; zakonske spodbude; manj subvencij za velika kmetijska podjetja, ipd.
Byless verjame, da bi že z objava tega, kaj jedo v predsedniški družini, Obamovi lahko povzročili ogromne spremembe. “Vsi bodo hoteli biti kot Obamovi”, pravi.
Nazaj na: Obama in hrana
Social Web