Krastival ‘09

Avtor Luka Lukič | 13. julij, 2009 @ 18:10

V petek in soboto je v Komnu na Krasu potekal sedaj že tradicionalni Krastival - festival punk, hard core, grind, crust in podobne muzike. Organizatorji so četrtič zapored poskrbeli za vrhunsko izbrane bende, ki so skupaj z neutrudljivo publiko poskrbeli za divjo zabavo do (skoraj) jutranjih ur, s čimer je postal letošnji Krastival še bolj nepozabna izkušnja od preteklih treh (k temu pa je pripomoglo tudi boljše ozvočenje). Cenovna privlačnost, odlična hrana, poceni mrzlo pivo in izvrstna lokacija, pa so tako ali tako stalnica Krastivala.

Glasbena podlaga: Missbrauch - Zwei im Unrecht

V petek so fešto začeli avstrijci Boredom in The Plague Mass, ki so premaknili populacijo iz campa v festivalsko prizorišče, preden so ritme v višjo prestavo spravili grinderji Haemophagus (Ita) in Hijos del Pueblo (Cro). Potem pa so na oder prišli Septic Scum, ki so na Krastivalu nastopili že lani. Death grinderji iz Sevnice so poskrbeli za enega boljših nastopov v petek, pri katerem je publika v moshu pridno nabirala modrice. Fantje so nam po nastopu zaupali, da se na Krastival radi vračajo zaradi super vzdušja, ter da nameravajo v bližnji prihodnosti izdati videospot in ploščo. V nadaljevanju sta sledila še dva italijanska crust benda Giuda in Campus Stermini, ki sta še dodatno utrudila prve vrste. Petkove nastope so zaključili italijani 2 Minuta Dreka, ki so s svojo izvirno kostumografijo (obleka, krzno in gas maska) in dekadentnim nastopom (”This next song is about my fuckin’ dick. Because my dick is small, but it smells like a big one”) upravičili naziv legendarnih porn grinderjev.

Soboto so štartali death grinderji Dislike (Cro), nadaljevalo pa se je z rahlo bolj umirjenimi punk ritmi, ki so zaznamovali dober nastop Conny Chaos & Die Retortenkinder (Aut). Divje energičen nastop so prikazali speed crusterji Children of Technology, ki so ogreli publiko pred nastopom Crasso de Odio (Cro) in Rivers Run Dry (Hun). Ob mračitvi se je povečalo tudi število najbolj razgretih pod odrom. Nulla Osta (Cro) so sicer po začetnih tehničnih težavah z ojačevalcem dobro ogreli publiko pred nastopom reuniona prvega slovenskega grind benda Extreme Smoke 57. Extreme Smoke so pred oder zvabili najširšo množico in pokazali da so še v formi za dobro grind fešto, ki je očitno utrudila večji del publike, ki ni spremljal nastopa znanega hrvaškega punk benda Motus. Čeprav so Motus privabili nekaj gorečih ljubiteljev pod oder, pa so nekateri gledalci njihov nastop ocenili kot razočaranje, saj naj bi bil nastop preveč industrijski. Večina obiskovalcev se je zvrstila pred šank ali pa omagala v campu, ko so nastopili kot zadnji Missbrauch iz Muenchena. Kljub manjšemu številu gledalcev pod odrom, pa jim je uspelo s publiko vzpostavit izjemno kemijo, ki je trajala skoraj polni dve uri. Missbrauch so tako postali zmagovalci sobotnih nastopov, tistim ki so jih zamudili je lahko žal.

Luka Lukič & Anej Ivanuša

PS: Organizatorjem, bendu Septic Scum (s katerim sva opravila intervju) in vsem ki ste odgovarjali na najina nadležna vprašanja se avtorja opračujeva, ker vas v prispevku ni. Ob povratku domov sva namreč ugotovila, da sva imela slab mikrofonski kabel, zaradi česar je zvočni zapis bil povsem neuporaben.

Linki do prejšnjih Krastivalov ujetih v Vestin objektiv:
[1] Krastival 2008
[2] Krastival 2007


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/07/13/krastival-09/

URLs in this post:
[1] Krastival 2008: http://www.vest.si/2008/07/21/krastival-08/
[2] Krastival 2007: http://www.vest.si/2007/07/14/krastival-007/