Kakšna je razlika med vlagatelji in špekulanti

Avtor Matjaž Košir | 9. julij, 2009 @ 11:03

Špekulanti so bili v tem in lanskem letu deležni žolčnih razprav, vsi po vrsti so jih obdolžili krivde za velike padce v tujini in tudi na ljubljanski borzi vrednostnih papirjev, surovin in drugih finančnih instrumentov.

Špekulanti v financah niso novost. George Soros, širši javnosti najbolj poznan špekulant, je bil leta 1992 v javnosti izpostavljen kot glavni krivec, ki je centralno banko Velike britanije prisilil v devalvacijo britanskega funta. Takrat je ‘na kratko’ prodal britanske funte (termin iz deviznega trga, ki pomeni prodajo valute, ki si jo prej izposodimo) v protivrednosti deset milijard ameriških dolarjev in zaslužil približno eno milijardo dolarjev. Naredil ni nič drugega kot to, da je izkoristil nepripravljenost centralne banke spustiti obrestno mero na primerljive nivoje glede na druga gospodarstva, ali pa sprostiti gibanje valutnega tečaja.

Na drugi strani imamo vlagatelje. O njih nikoli ne slišimo nič slabega. Izmed njih je največji heroj, čudežni deček iz Omahe, Warren Buffet. Vsakdo, ki se sreča s trgovanjem ponavadi pristopi na trg kot vlagatelj. To je normalno, saj novincem ponavadi vsi predlagajo strategijo ‘kupi in drži’.

Kaj je torej razlog za tako neenako dojemanje ene in druge skupine v javnosti in kako se ti skupini med seboj razlikujeta?

VLAGATELJI
Preprosto povedano, vlagatelj je vsakdo, ki kupi delnico z namenom, da postane lastnik deleža podjetja. Vlagatelji ocenijo prihodnjo vrednost delnice in poizkušajo opraviti nakup po nižji cen. Pri svojih odločitvah se posložujejo prav vseh metod enostavne in kompleksne fundamentalne analize v upanju, da bodo našli prezrto in podcenjeno podjetje. Pri tem so osredotočeni na dolgoročno rast.

Naložbe so pripravljeni prodati takoj, ko ocenijo, da je postalo neko podjetje na trgu precenjeno. Pri izbiri kandidatov za nakup zelo pogosto kupujejo delnice tistih podjetij, ki še ne sodelujejo v vsesplošnem, praviloma rastočem trendu. Za vlagatelje je najpomembnejša vrednost podjetja in trenutna cena delnice.

Med popravki na trgih ponavadi zadržijo delnice v svojih portfeljih in izkoriščajo padce za dodatne nakupe. Praviloma se pretirano ne obremenjuje s poslovnimi rezultati nekega podjetja na krajši rok (naprimer v zadnjem četrtletju). Zanje je mnogo bolj pomemben daljši rok in relativna uspešnost do drugih podjetij v isti panogi. Svojo naložbo ponavadi prodajo takrat, ko ugotovijo, da podjetje finančno ni več zdravo oziroma, ko se poslabšajo izgledi o prihodnosti.

Filozofija vlagateljev se vrsti okoli kupovanja podjetij. Ko na trgu ne najdejo primernih priložnosti, so pripravljeni vlagati v obveznice in druge instrumente z nizkim tveganjem.

ZNAČILNOSTI VLAGATELJEV
- Pripravljeni so kupovati delnice podjetij za katere večina meni, da niso zanimiva.
- Pripravljeni so vlagati dodatna sredstva ob padanju cene delnice, če verjamejo, da je
podjetje zdravo.
- Pripravljeni so držati izgube z namenom pobiranja dobičkov v prihodnosti.
- Nimajo natančnega časovnega in vrednostnega cilja pri kupovanju delnice.
- Pri vlaganju v delnice vedno razumejo posel v katerem podjetje deluje.

PREDNOSTI
- Zaradi dolgoročnega vlaganja jih investicije ne obremenjujejo na dnevnem nivoju.
- Kupujejo le fundamentalno zdrava podjetja, ki bodo v prihodnosti verjetno pridobivala
na vrednosti.
- Zaradi odločanja na podlagi finančnih izkazov in bilanc se pri vlaganju lažje izognejo
čustveni vpletenosti in adrenalinski napetosti.

SLABOSTI
- Branje in analiziranje finančnih poročil je lahko za mnoge zapleteno in časovno
zahtevno opravilo.
- Težko je natančno določiti ceno delnice pri kateri postane investicija zanimiva.
- Če bi bili na trgu zgolj vlagatelji, ne bi bilo volatilnosti, precej manj pa bi bili delniški
trgi tudi likvidni.

Špekulanti se od vlagateljev v osnovi razlikujejo v enem bistvenem filozofskem konceptu, a več o tem bom napisal v kolumni čez en teden. Takrat bom tudi potegnil primerjavo in razložil, kako je mogoče kombinirati oba načina trgovanja.

Matjaž Košir

Avtor je analitik v trgovalni ekipi [1] TradePort, [2] Poteza d. d.

Povzeto po članku John-a Devcic-a “Investors And Speculators”, working-money.com, junij 2009.


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/07/09/kaksna-je-razlika-med-vlagatelji-in-spekulanti/

URLs in this post:
[1] TradePort: http://www.poteza.si/si/tradeport.cp2?cid=44BC01FD-27F2-CDF6-374D-F999CE395124&linkid=44
[2] Poteza d. d.: http://www.poteza.si/