Janša kot v Belorusiji

Avtor Denis Sarkić | 2. julij, 2009 @ 22:03

Predsednik SDS Janez Janša je po današnjem zaslišanju na policiji zaradi suma izdaje tajnih podatkov dejal, da gre za političen proces proti njemu. Notranja ministrica Katarina Kresal pa je zatrdila, da ni naročila policiji, da naj začne voditi postopek zoper Janšo in da policiji tudi ne namerava naročiti, da naj ga neha. Kot je povedal Janša, je sedaj jasno, da je osumljen, da je z navajanjem citata predsednice LDS Kresalove o reševanju slovensko-hrvaške meje izdal tajni podatek. Povedal je tudi, da postopka proti njemu ne razume kot pravnega, ampak kot političnega. “Zato nimam danes s sabo odvetnika, saj odvetnik ne more nič pomagati pri političnem postopku,” je pojasnil.

Prihod Janeza Janše na zaslišanje in podporniki SDS-a v Šentvidu:

Predsednik SDS je dejal, da ne pozna nobene druge države v EU, v kateri bi se policija ukvarjala s sestankom predsednikov parlamentarnih strank. “Kolikor vem, trenutno samo v Belorusiji policija zaradi podobnih obtožb preiskuje vodjo opozicije,” je dodal. Sam postopek, je nadaljeval, je nekorekten, saj gre za zlorabo policije v politične namene. “Tisti, ki so postopke izvajali, imajo svoje nadrejene,” je pojasnil in dodal, da “gospa Kresalova iz tega položaja nima dobrega izhoda”. “Na koncu bodo morali postopek prekiniti, ali pa ovadbo zavreči ali pa vložiti obtožnici, ker je predsednik ene od parlamentarnih strank citiral predsednico druge parlamentarne stranke, ker je ta slučajno notranja ministrica,” je poudaril. Verjetno so se navzeli beloruskih navad, je dodal.

Predsednik SDS je povedal, da je v gradivu za nov sestanek koordinacije parlamentarnih strank vedno dobival tudi zapisnik prejšnjega sestanka. To ni bil sestanek državnega organa, zato je šlo to gradivo v arhiv predsednikov parlamentarnih strank, je dodal. “Če je bilo na sestankih kaj zaupnega, smo se posebej dogovorili, da se o tem ne govori,” je tudi pojasnil in zatrdil, da se niso dogovorili, da ne smejo citirati Kresalove. Dodal je, da so bili nekateri sestanki snemani, drugi pa ne. Pri tistih, ki so bili snemani, so prisotni vedeli, da se snemajo, je dejal Janša: “Še več, vsak, ki je bil prisoten, je moral pritisniti na gumb, da je bil posnet”.

Janez Janša po zaslišanju o postopku, magnetogramu, odstopu Sanaderja in partnerstvu s koalicijo:

“Tako kot nisem naročila policiji, da naj začne voditi postopek zoper Janeza Janšo, ji tudi ne nameravam naročiti, da naj ga neha,” je po seji vlade o današnjem zaslišanju Janše zaradi suma izdaje tajnih podatkov dejala Kresalova. Kot poudarja, magnetograma sestanka parlamentarnih strank iz leta 2007 ni dobila. “Ne dajem navodil, kako naj policija operativno vodi svoje delo, očitno je, da smo pred zakonom vsi enaki in gospod Janša bi se s tem že lahko sprijaznil,” meni Kresalova. Pri tem je zanikala, da pritiska na policijo. “Policija je pod mojim vodenjem ministrstva povsem samostojna in vodi postopke zakonito v skladu s stroko,” pojasnjuje. Ob tem je omenila, da so kriminalisti tudi z njo opravili informativni razgovor, kjer so jo spraševali o okoliščinah “v zvezi s sestankom, zapisnikom in magnetogramom”.

Kot je ponovno pojasnila, magnetograma sestanka parlamentarnih strank iz leta 2007 ni dobila. “Kolikor se spomnim, tudi nismo bili opozorjeni, da se magnetogram dela,” je dodala. Zato je po njenih besedah veliko presenečenje, “da nekdo iz uradnega dokumenta bere izjave”. Na očitke o tem, da dokument prej ni imel oznake zaupnosti in da mu je to oznako dala sedanja vlada, je ministrica odgovorila, da je od tedanje vlade dobila zapisnik z omenjenega srečanja parlamentarnih strank, ki je imel oznako zaupno. “Zato je moje logično sklepanje, da ima vse ostalo, kar je s tem povezano, tudi oznako zaupno,” dodaja.

Predsednik vlade Borut Pahor pa je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril, da se vlada ne vtika v delo policije, zato njenega dela ne želi komentirati. Sicer pa se mu zdi, da gre “za nepotreben vihar v kozarcu vode”, za katerega upa, da se bo kmalu polegel. Stranke v policijskih postopkih oziroma postopkih pred državnimi organi so pogosto nezadovoljne nad tem, da so se znašle v teh postopkih, je dejal minister za pravosodje Aleš Zalar o očitkih predsednika SDS o zlorabi represivnih organov. “To razumem kot izraz tega nezadovoljstva,” je še poudaril.

Kriminalist Stojan Belšak in piarovec policije Vinko Stojnšek po zaslišanju Janeza Janše:

Tiskovni predstavnik PU Ljubljana Vinko Stojnšek je po zaslišanju Janše zanikal njegove očitke, da gre za politični proces. Policija je, kot pojasnjuje, zaznala sume storitve kaznivega dejanja in je dolžna storiti, kar veleva zakon o kazenskem postopku. Kot je dejal, je policija obvestila o sumih kaznivega dejanja začela zbirati na podlagi poročanja medijev in sprožila postopek. V postopku se ti sumi sedaj preverjajo, pojasnjuje. S koliko ljudmi so kriminalisti že opravili informativne pogovore, Stojnšek ni vedel, je pa dejal, da bodo “poskušali govoriti z vsemi udeleženci tistega sestanka iz leta 2007″. Kriminalisti bodo tako po njegovih napovedih nadaljevali z zbiranjem obvestil, potem pa “o ugotovljenih dejstvih obvestili pristojno tožilstvo”. “Kdaj se bo postopek končal, ne moremo predvidevati niti napovedati,” je dejal Stojnšek. Ob tem je pojasnil, da se bo to zgodilo, “ko bodo zbrana obvestila, ko bodo sumi ovrženi ali dokazani”. Na pristojno tožilstvo morajo namreč v vsakem primeru podati poročilo ali ovadbo.


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/07/02/jansa-kot-v-belorusiji/

URLs in this post:
[1] (www.vest.si) Zapisnik zaslišanja Janez Janša na policiji: http://www.scribd.com/doc/17040567/wwwvestsi-Zapisnik-zaslianja-Janez-Jana-na-policiji