Romi Zares

Avtor Zlatko Širol | 1. julij, 2009 @ 13:57

V poslanski skupini Zares so pripravili pobudo, da bi v 38. členu poslovnika državnega zbora (DZ) komisiji za narodni skupnosti omogočili, da prevzame pristojnosti tudi za obravnavanje romskih tematik, je na novinarski konferenci po današnjem srečanju s predstavniki romske skupnosti povedal poslanec stranke Zares Franco Juri.

Predsednik sveta romske skupnosti Jožek Horvat Muc, ki je poudaril, da vsaka zdrava politika rabi zdrav dialog, je pobudo Zaresa ocenil zelo pozitivno. Kot je dejal, v predlogu Zaresa po eni strani vidijo možnost, da bi po eni strani lahko sami predstavili svoj pogled na tematiko in svoje predloge za odpravo zastojev, po drugi pa bi “nekako prisili” odgovorne, da podajo svojo verzijo in bi nato na tej podlagi našli neko skupno točko.Kot primer je Horvat Muc navedel, da zakonodaja denimo predvideva, da mora vlada državnemu zboru poročati o uresničevanju zakona o Romih, a tega od leta 2007 ni bilo. To, da najvišji državni organ pravzaprav ne obravnava te tematike, je zaskrbljujoče, pravi Horvat Muc. Juri pa je spomnil še na neizpolnjeno zakonsko določbo, ki ureja zastopstvo romske skupnosti na lokalni ravni in opozoril, da v Grosupljem še vedno ni romskega svetnika.

V stranki Zares so po Jurijevih besedah zainteresirani, da bi zakonodaja, ki zadeva romsko skupnost, delovala čim bolj učinkovito. Kot so slišali danes, pa je tu veliko problemov in zamud; niti področna zakonodaja, ki zadeva Rome, niti zakon o Romih, ki ga veleva ustava, še ne delujejo, kot bi morali. Juri pravi, da je po njihovi oceni temu tako predvsem zaradi slabega komuniciranja med romsko skupnostjo na eni strani ter parlamentom in vlado oziroma pristojnimi organi vlade na drugi. Najbolj pa je, tako Juri, za to krivo dejstvo, da v DZ Romi nimajo ustreznega sogovornika.”Medtem ko imata drugi dve ustavno priznani narodni skupnosti, italijanska in madžarska, svoj sedež v DZ in je njuna problematika obravnavana na komisiji za narodni skupnosti, Romi tovrstnih komisij, odborov oz. možnosti, da bi svoje problematike posredovali DZ, nimajo,” je opozoril. S spremembo poslovnika, ki pa bo morala dobiti podporo dveh tretjin poslank in poslancev, pa bi po njegovih besedah omogočili primerno obravnavo romske tematike in bi Romi tudi v DZ našli pravega sogovornika.

Predsednik sveta romske skupnosti Slavko Cerer o izobraževanju romov ter uvedbi romskega pomočnika v šolski sistem in o socialni ogroženosti.

Zlatko Širol


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/07/01/romi-zares/