Slovenski preiskovalci

Avtor Jani Sever | 30. junij, 2009 @ 11:18

Na finskem Patrio preiskujejo že dolgo. V Sloveniji prav tako. Rezultatov sicer ni, ne tu ne tam. A razlike so ves čas očitne. Tako očitne, da je Finska za OECD spisala dokument z očitki Sloveniji glede njenega (ne)boja proti podkupovanju.

Kot poroča Dnevnik se je to zgodilo 17. junija v Parizu na sestanku delovne skupine OECD za izvajanje konvencije o boju proti podkupovanju. Slovensko preganjanje korupcije v zadevi Patria naj bi bilo neprimerno. Slovenija je prve preiskave izvedla šele po osmih mesecih. Iz policije in tožilstva odtekajo zaupne informacije k osumljenim. Z enim od njih je imela stik celo generalna državna tožilka. Povsem dovolj za resno zaskrbljenost. V Sloveniji je to slišati povsem normalno. V “normalni” državi, članici OECD pač ne. To da Brezigarjeva pozna Njavra že vrsto let prav nič ne spremeni klavrnega vtisa. Nasprotno. Poznanstvo namreč sega v leta, ko so na Ministrstvu za obrambo ponarejali dokumente in jih v obveščevalnih igrah podtaknili agentu policije ter ga hkrati resno pretepli. Njavro je bil eden od motorjev operacije. Afera je dobila ime Depala vas. Zaradi spretnosti tožilstva, kjer je tudi takrat delala Brezigarjeva, pa se nikomur ni zgodilo nič in pisalni stroj, na katerem so se ponarejali dokumenti, se je enostavno izgubil. Ja, prav ste prebrali, izgubil!

Na očitke Finske je Slovenija takoj odgovorila. Obtožbe so seveda neprimerne in neosnovane. Vpletenosti Brezigarjeve v zoprne obtožbe pa pri nas smatramo za deplasirane. Generalna državna tožilka je menda tudi v pismu finski pravosodni ministrici odločno protestirala zoper lažne navedbe v noti in zahtevala pojasnilo. Kar je seveda povsem pričakovano. Tudi z izgubljenim pisalnim strojem Brezigarjeva nikoli ni imela nič. Tudi je ni zanimalo, kako se je izgubil in zakaj. A ne glede na to tudi njen kontakt z osumljenim v zadevi Patria, enako kot pozabljeni pisalni stroj, še vedno ostaja nenavadna zgodba, ki ni dobila vseh pojasnil. Spomnimo, Njavro je Brezigarjevi menda poslal sporočilo, da lahko pomaga pri preiskavi, ona pa ga je napotila na pristojno osebo. Tako generalna državna tožilka. In kaj se je zgodilo potem? Je Njavro pomagal? Kdo ve? Vsekakor mediji na moža, ki ima toliko varnostnih izkušenj in ima pod seboj celo vojsko zaposlenih v nekem podjetju za varovanje Slovenskih železnic, da mu najbrž zavida celo Sova, v okviru preiskave zadeve Patria niso več naleteli.

Afera Patria ima v Sloveniji zelo pomembne konotacije. Zaradi nje naj bi volitve izgubil Janez Janša. Zato najbrž ni nobenega razloga, da bi se vladajoča politika v afero vpletala tako, da bi ovirala njen razplet. Je torej lahko vse skupaj odvisno od Brezigarjeve? Kot generalna državna tožilka sicer ne vodi postopka in naj nanj tudi ne bi imela nikakršnega neposrednega vpliva. A kljub temu lahko seveda z njo stopi v stik kakšen osumljenec. Še bolj pomembno pa je, da na sestanku, na katerem so se pred časom pogovarjali finska pravosodna ministrica, slovenski minister in Brezigarjeva, menda na kopico vprašanj ni imela pravih odgovorov. In vendar se zdi, da gre za precej več kot samo za Brezigarjevo. Videti je, da pri nas prvi nepisani zakon predstavlja imuniteta pomebnih igralcev. V Sloveniji je tiste, ki so naredili kaj zelo resnega narobe, zelo težko najti, težko jih je preiskovati in še težje pripeljati pred sodišče, kaj šele obsoditi. Primerov je veliko. Ilegalna trgovina z orožjem, rop sefov SKB, gospodarski kriminal … pravzaprav jih nima smisla naštevati. O naši državi dovolj pove že to, da se je javnost v aferi Patria še najbolj zanesla na delo finskih organov pregona.

Slovenija se že nekaj let trudi vključiti v OECD. Gotovo ji bo uspelo. Konec koncev so v tem elitnem klubu že Poljska, Slovaška, Madžarska, Češka, Turčija … S Patrio imamo samo smolo. Le katera od teh držav ne pozna kakšne podobno zoprne zgodbe? Samo počakati je treba, da se stvari nekoliko umirijo. Bo že. Konec koncev poznamo Slovenci nek zelo poučen pregovor. Nobena juha se ne poje tako vroča kot se skuha. Do takrat pa: manus manum lavat.

Jani Sever


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/06/30/slovenski-preiskovalci/