Blokada Hrvaške

Avtor Denis Sarkić | 24. junij, 2009 @ 11:58

Poslanec Bogdan Barovič je po [1] sestanku s premierom in predsedniki parlamentarnih strank predstavil stališče stranke SNS do reševanja deblokade Hrvaške pri pristopnih pogajanjih za vstop v Evropsko unijo.

Hrvaška v času češkega predsedovanje EU ne bo odprla niti zaprla nobenega poglavja v pristopnih pogajanjih. Znova je namreč danes odpovedana medvladna pristopna konferenca. Evropska unija je odpovedala vrsto pogovorov s Hrvaško glede njene priključitve EU. Ti so bili načrtovani za ta teden, odpovedani pa so zaradi neuspeha pri reševanju slovensko-hrvaškega vprašanja o meji. “Predsedstvo obžaluje, da kljub trudu in številnim poskusom predsedstva in Evropske komisije ni prišlo do napredka pri pristopnih pogajanjih,” je za agencijo Reuters dejal vir iz češkega predsedstva EU. “Češko predsedstvo se je odločilo, da odpove medvladno konferenco s Hrvaško, ki je bila načrtovana za 26. junij,” je še dejal vir.

Medvladna pristopna konferenca s Hrvaško je bila med češkim predsedovanjem EU preložena dvakrat, prvič z marca na april in nato z aprila na 26. junij. Hrvaška tako med češkim predsedovanjem ne bo odprla niti zaprla nobenega poglavja v pristopnih pogajanjih z EU. Razlog za to so zadržki Slovenije, ki trdi, da je Hrvaška v pogajalska izhodišča vnesla elemente, ki prejudicirajo vprašanje reševanja meje med državama. Slovenija ima zadržke pri 13 poglavjih, devetih pripravljenih za odprtje in štirih pripravljenih za zaprtje. Kot je znano, si slovenski strankarski vrh želi, da bi se proces ob posredovanju EU nadaljeval in uspešno končal.

Denis Sarkić in agencije


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/06/24/blokada-hrvaske/

URLs in this post:
[1] sestanku s premierom: http://www.vest.si/2009/06/23/premier-o-hrvaski/