Serie A 36. krog

Avtor Luka Lukič | 19. maj, 2009 @ 2:45

36. krog Serie A je dokončno odločil o naslovu prvaka. To je že v soboto postal Inter, ki je do naslova prišel ne da bi igral. Interjev edini tekmec Milan je namreč na gostovanju pri Udineseju izgubil z 2:1 in s tem tudi matematično zapravil vse možnosti za preskok Interja. Predsednik Interja Massimo Moratti je tako ob svojem rojstnem dnevu prejel “darilo” mestnega tekmeca Milana (čeprav bi glede na potek igre bilo bolje rečeno da je prejel darilo Udineseja) in posvetil četrti zaporedni naslov Interja svojemu očetu. Inter je tako pred domačimi gledalci slavil novi scudetto v revijalnem obračunu s Sieno, ki so ga Interjevi igralci dobili s 3:0. Juventus je nadaljeval s serijo slabih rezultatov in doma remiziral proti Atalanti z 2:2, s tem so igralci Stare dame ogrozili tudi tretje mesto. Fiorentina si je z domačo zmago z 1:0 proti Sampdorii skorajda že zagotovila četrto mesto, saj je Genoa doma remizirala s Chievom z 2:2. Roma je v zadnji minuti strla Catanio s 4:3 in tako ubranila šesto mesto, ki ga naskakujeta Udinese in Palermo. Palermo je doma z 2:0 odpravil Lazio, ki je bil še pod vplivom slavja potem ko so v sredo osvojili italijanski pokal z zmago v finalu, kjer so po enajstmetrovkah premagali Sampdorio so si s tem že zagotovili vstopnico za evropo. Hudi boji potekajo tudi za obstanek. Najslabše se trenutno piše Lecceju, ki je na gosotvanju pri Bologni izgubil z 2:1 in padel na dno lestvice. Reggina lovi zadnji vlak za senzacionalen obstanek, saj so doma z 2:1 odpravili Cagliari. Torino je uspešno obranil 17. mesto z zmago z 1:2 pri Napoliju.

Lestvica

moštvo tekem zmag remijev porazov goli točke
Inter 36 24 9 3 65:27 81
Milan 36 21 7 7 65:31 70
Juventus 36 19 11 6 63:36 68
Fiorentina 36 21 4 11 52:35 67
Genoa 36 17 11 8 49:36 62
Roma 36 16 9 11 58:57 57
Palermo 36 17 4 15 53:46 55
Udinese 36 15 9 12 52:46 54
Cagliari 36 14 8 14 45:43 50
Lazio 36 14 5 17 45:53 47
Atalanta 36 13 7 16 40:42 46
Sampdoria 36 11 11 14 45:48 44
Napoli 36 11 10 15 39:42 43
Siena 36 12 7 17 32:40 43
Catania 36 11 7 18 37:47 40
Chievo 36 8 13 15 35:47 37
Torino 36 8 10 18 33:55 34
Bologna 36 8 9 19 40:61 33
Reggina 36 6 12 18 29:60 30
Lecce 36 5 14 17 35:62 29

Inter v revijalnem obračunu s Sieno potrdil Scudetto
Inter je naslov osvojil že v soboto, ko je njegov mestni tekmec Milan izgubil na gostovanju pri Udineseju. Obračun proti Sieni je tako bil le podaljšano slavje ob 17. naslovu italijanskega prvaka. Slogan “0 Tituli” naperjen mestnemu tekmecu Milanu je bil prisoten tako ob prihodu igralcev na stadion, kot tudi po srečanju s Sieno. Siena prav tako ni imela visokega motiva za pozitiven rezultat, saj si je obstanek zagotovila že pred časom. Ob prvem sodnikovem žvižgu pa se je bojazen pred nezanimivostjo srečanja razblinila, saj sta obe moštvi zaigrali dinamičen in odprt nogomet. Prvi je vratarjeve roke ogrel napadalec Siene Calaio. Inter si je priigral tudi nekaj pol priložnosti ob koncu prvega polčasa pa je nove stare prvake v vodstvo popeljal Esteban Cambiasso, ki je naletel na odbito žogo po strelu Stankoviča. V drugem polčasu je na 2:0 povišal Balotelli, ki se je znašel sam pred vratarjem Curcijem. Siena je pritiskala in dvakrat zadela vratnico, preden je končnih 3:0 postavil Ibrahimovič. Mourinho je ob koncu srečanja dal priložnost še rezervnemu vratarju Orlandoniju, ki je enkrat lepo posredoval. Končnih 3:0 je dodalo piko na i slavju Interja, ki se je preneslo drugi večer zapored na ulice Milana.

Udinese priskrbel Interju Scudetto in sebi upanje za evropo
Milan je tokrat potoval na gostovanje k Udineseju. Domači, ki so v izjemni formi so potrebovali točke za evropo, medtem ko je Milan računal na minimalno upanje za ogrozitev Interjevega prvega mesta. Domači so začeli s tremi napadalci Quagliarello, Floro Floresom in Pepejem, medtem ko je na drugi strani Ancelotti v ofenzvino vlogo poslal Pata ob podpori Kakaja in Seedorfa. Milan je prikazal eno slabših predstav letos in v nasprotju s pričakovanji je Udinese dominiral od prve minute, po zapravljenih priložnostih D’Agostina in Pepeja, so do vodstva prišli v 30. minuti, ko je Floro Flores padel v kazenskem prostoru gostov, D’Agostino pa je iz bele točke popeljal Udinese v vodstvo. V drugem polčasu je v 49. minuti Zapata po podaji iz kota izkoristil prostor in podvojil vodstvo Udineseja. Ancelotti je v igro poslal Inzaghija in Milan je začel igrati ofenzivneje, kar je pustilo dosti prostora za protinapade domačih. Proti koncu srečanja je Milan prišel do najlepše priložnosti iz katere je Inzaghi zadel vratnico, medtem ko je v zadnji minuti sodnikovega podaljška Ambrosini zadel za končnih 2:1. Inter je tako postal prvak brez igre, medtem ko Udinese s šesto zaporedno zmago ohranja upanje na Evropo.

Panucci v sodnikovem podaljšku rešil Romo
Roma, ki se po slabi sezoni bori za vstop v Evropsko ligo je pred domačimi gledalci pričakala Catanio. Trener Rome Luciano Spaletti je v ofenzivo poslal Vučiniča in Tottija ob podpori Perotte. Na drugi strani je trener Walter Zenga začel z bolj ali manj standardno enajsterico z Morimotom in Mascaro v ofenzivi ob podpori Martineza. Gledalci na Olimpicu so gledali dinamičen in napadalen nogomet in že v 13. minuti je Perrotta po podaji Vučiniča popeljal Romo v vodstvo. Dve minuti kasneje je Tedesco uspešno premagal Arturja in izzid izenačil, samo zato da je še dve minuti kasneje Vučinič popeljal Romo v ponovno vodstvo. Priložnosti so se vrstile na obeh straneh, vendar je po dveh lepih zastreljanih priložnostih Catanie, Roma prišla do tretjega zadetka, ko je v 31. minuti Perrotta še drugič premagal Košickega. V drugem polčasu je Roma popustila, kar je Catania uspešno kaznovala z zadetkoma Mascare iz prostega strela ter Morimota v 72. minuti. Izenačen izzid bi Romo pahnil iz šestega mesta, zato so Giallorossi pritisnili in v 91. minuti je Panucci dosegel zadetek za končnih 4:3 s čimer je Roma ubranila šesto mesto pred Palermom in Udinesejem.

Juventusov remi odnesel Ranierija
Juve je nadaljeval serijo slabih rezultatov, kar je privedlo upravo kluba do tega, da so se že danes zahvalili za sodelovanje Claudiu Ranieriju, na njegovo mesto pa bo stopil Ciro Ferrara. Stare dame so tokrat na domačem stadionu pričakali Atalanto. Juve ni zabeležil zmage že dva meseca, za nameček pa so srečanje z Atalanto morali odigrati za zaprtimi vrati, zaradi rasističnih skandiranj navijačev Juventusa na tekmi z Interjem. Gostje so presenetljivo povedli že v 1. minuti, ko je strel Cigarinija spremenil smer in premagal Buffona. Nekaj minut kasneje bi Atalanta lahko povišala vodstvo, vendar se je izkazal Buffon. V 26. minuti pa se je Iaquinta znašel sam pred vrati gostov in zadel za izenačenje, preden je Zanetti deset minut kasneje s spektakularnim golom popeljal Juve v vodstvo. Še pred koncem polčasa je Pellegrino dosegel zadetek za končnih 2:2. V drugem polčasu je Ranieri sicer poskušal z vstopom Del Piera in Trezegueta obrniti izzid sebi vprid, vendar so bili nevarnejši gostje, ki jih je kar trikrat zaustavil okvir vrat. Juventus ni zabeležil zmage že sedem tekem in ima pred Fiorentino samo še točko prednosti.

Fiorentina z eno nogo že v Ligi prvakov
Fiorentina je pred domačimi gledalci pričakala Sampdorio. Gostje so po porazu v finalu pokala proti Laziu zapravili vse možnosti za reševanje slabe sezone, medtem ko je Fiorentina naredila velik korak k Ligi prvakov. Na srečanju ni bilo veliko izrazitih priložnosti, eno redkih je v prvem polčasu realiziral Alberto Gilardino, ki je po predložku Vargasa postavil končni izzid 1:0. Sampdoria je najlepšo priložnost imela v 85. minuti, ko je prosti strel Zieglerja uspešno ubranil Frey. Fiorentina je s to zmago izkoristila remi Genoe in ima na četrtem mestu sedaj že kar 5 točk prednosti pred Genoo, s čimer si je praktično že zagotovila nastop v Ligi prvakov.

Chievo v gosteh zadržal Genoo
Genoa je pred domačimi gledalci gostila Chievo, ki si teoretično sicer še ni zagotovil obstanka, vendar je izpad Chieva maloverjeten. Genoa je na drugi strani že proslavljala “povratek v Evropo”, čeprav je imela še odprt boj za Ligo prvakov s Fiorentino. Bolje so začeli gostje, ki so z zadetkom Pinzija v 35. minuti prišli do vodstva. Nekaj minut kasneje je Chievo zadel v polno še drugič, vendar je sodnik upravičeno zadetek razveljavil zaradi igranja z roko. Najlepšo priložnost za Genoo je v prvem polčasu imel Jankovič, ki je zadel prečko. V drugem polčasu je Genoa prišla do preobrata. Najprej je Milito zadel iz bele točke, potem pa je v 71. minuti Ruben Olivera iz prostega strela popeljal Genoo v vodstvo. Vendar je pet minut pred koncem Sergio Pellisier postavil končnih 2:2. Chievo je tako naredil nov korak k skorajda že gotovi salvezzi, medtem ko si je Genoa praktično že zaprla vrata v Ligo prvakov, kar pa ni zmotilo slavje Genoe ob povratku v Evropo po sedemnajstih letih.

Palermo lovi Evropo
Prvi zasledovalec Rome za zadnjo vstopnico v Evropo Palermo je pred domačimi gledalci gostil Lazio. Gostje ki so v sredo v Rimu po enajstmetrovkah proti Sampdorii osvojili italijanski pokal in si tako poleg prve lovorike po petih letih zagotovili še vstopnico za Evropsko ligo, so na Sicilijo prišli povsem nemotivirani. V napadu gostov je debitiral Ettore Mendicino, medtem ko sta se na igrišče vrnila tudi Carrizzo in Diakhite. Palermo je na drugi strani nastopil v standardni postavi z Micccolijem in Cavanijem v napadu. Domači so do vodstva prišli že v 6. minuti ko je Kolarov v kazenskem prostoru zrušil Miccolija. Miccoli je sam uspešno realiziral strel z bele točke. Palermo po danem zadetku ni želel preveč tvegati in je tempo igre umiril, na drugi strani pa je Lazio prihajal do polpriložnosti. V drugem polčasu sta na strani gostov v igro vstopila Zarate in Foggia. Prav Zarate je imel najlepšo priložnost za Lazio, vendar je njegov strel Amelia uspešno zaustavil še preden je žoga v celoti prešla črto. Na drugi strani je Palermo trikrat nevarno sprožil proti vratom Carrizza. Vse dvome o zmagovalcu je ob koncu srečanja rešil Migliaccio, ki je predložek Simplicia pospremil z glavo v mrežo za končnih 2:0. Palermo še vedno zaostaja za Romo za eno točko, medtem ko je Lazio sezono z uspehom v pokalu praktično že zaključil.

Bologna pahnila Lecce na dno lestvice
Bologno je tokrat čakal še en neposredni obračun za obstanek, ko so odpotovali na gostovanje k Lecceju. Obe moštvi sta potrebovali zmago za ohranitev upanja na obstanek, medtem ko bi neodločen izzid škodoval obema. Bolje so začeli domači, ki so po dveh nevarnih strelih prišli do vodstva v 37. minuti, ko je zadel Tiribocchi. Sedem minut kasneje je Di Vaio uspešno izenačil. V drugem polčasu so igralci Lecceja v 50. minuti ostali na igrišču z igralcem manj potem ko je drugi rumeni karton prejel Papadopulpous. Bologna številske premoči ni znala izkoristiti, vse do 94. minute, ko je Sergio Volpi premagal Benussija in priskrbel Bologni zmago z 2:1. Bologna je s tem še najresnejši konkurent Torinu v boju za obstanek, medtem ko je Lecce padel na zadnje mesto in je praktično že odpisan.

Torino vnovič uspešno ubranil 17. mesto
Torino, ki je v zadnjih krogih že nekajkrat uspešno ubranil 17. mesto je tokrat gostoval pri Napoliju. Bolje so sicer začeli domači, ki so v prvem polčasu prišli do vodstva preko Inacia Pie. V drugem polčasu pa je Torinu uspel preobrat. Najprej je Rolando Bianchi lepo iz obrata matiral Navarra. Končnih 1:2 pa je s prekrasnim prostim strelom postavil Rossina. Za zmago Torina pa je zaslužen tudi Matteo Sereni, ki je z izjemnimi obrambami reševal Torino pred izenačenjem.

Reggina nadaljuje lov na obstanek
Reggina dobro izkorišča zadnjo možnost za obstanek. Tokrat so kalabrijci pred domačimi gledalci premagali Cagliari. Povedli so sicer gostje z zadetkom Lazzarija v 80. minuti. Vendar sta Reggino rešila Ceravolo in Brienza, ki sta poskrbela za preobrat in končnih 2:1, s čimer so se odlepili od dna lestvice. Obstanek Reggine ni več tako nerealen, saj ima glede na ostalo konkurenco na papirju lažje nasprotnike od preostale konkurence.

Luka Lukič
Video: Youtube.com


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/05/19/serie-a-36-krog-2/