Okuženi nogomet

Avtor Luka Lukič | 17. maj, 2009 @ 10:02

Jubilejna petdeseta izvedba južnoameriškega prestižbnega klubskega tekmovanja Copa Libertadores je v središču pozornosti pristala predvsem zaradi izstopa mehiških predstavnikov iz tekmovanja. V ospredje dogajanja je namesto nogometa tako prišla prašičja gripa (oziroma po novi politično korektni terminologiji domiselno poimenovana kot nova gripa – ker je pač nova), ki je dodobra skrhala že tako ne preveč blesteč odnos med severno in srednje ameriško nogometno zvezo (CONCACAF) in južno ameriško nogometno zvezo (CONMEBOL). V ospredju konflikta je pravičnost in ponos, v ozadju konflikta pa politične razprtije in seveda finance. Panika, ki je zajela svet ob izbruhu prašičje gripe ( ki je nova in zato ponekod imenovana tudi nova gripa), je prenesla svoje posledice tudi na nogometne zelenice.

50 let pokala Libertadores

Ob večjem številu smrtnih žrtev v Mehiki se je kmalu pompozno napovedovalo izbruh pandemije. Panika in opozarjanje na nevarnost epidemije je rezultirala v “posebni” obravnavi mehiških nogometašev. Previdnost se je razširila tudi v Evropo, kjer je Arsenalov Carlos Vela je bil v prvih tednih izbruha gripe podvržen karanteni, ker so ga obiskali sorodniki iz Mehike. Negodovanje mehiških nogometašev zaradi karantenskih pregledov na letališčih in šikaniranj se je stopnjevalo do zaključnega kroga skupinskega dela pokala Libertadores, kjer je v Čile na gostovanju k Evertonu pripotoval Chivas Guadalajara. Igralci Chivasa so bili že poprej na letališču temeljito pregledani, medtem ko so po njihovih poročanjih na ulicah Čila bili deležni zmerjanja. Srečanje se je sicer končalo z remijem, ki je v nadaljevanje popeljal Chivas. Branilcu mehiške ekipe pa je ob koncu zavrelo in se je izkazal z ne preveč športno gesto, s katero je simbolno »okužil« nasprotnika (na koncu spodnjega posnetka).

Kar je tedaj izgledalo kot humorna, vendar nešportna gesta je potreslo že tako krizno situacijo. Ker je urnik pokala Libertadores precej zgoščen in je bila tedaj evforija prašičje (ali nove) gripe na vrhuncu sta se oglasila nasprotnika Chivasa in drugega mehiškega predstavnika San Luiza protestirala, češ da ne nameravata odpotovati v Mehiko. CONMEBOL se je takoj odzval z iskanjem primerne rešitve. Po prvi zamislici naj bi tako mehiška predstavnika domači srečanji odigrala v Bogoti, vendar še preden so se Mehičani odzvali, je kolumbija zaradi omejitev, v zvezi s potencialno pandemijo prepovedala vstop mehiškim nogometašem v državo (ne glede na to da je redni letalski promet med državama kljub paniki potekal). CONMEBOL je z diplomatskim odgovorom napovedal ponovno iskanje rešitev, vendar na koncu kot potencialno rešitev našel le to da se odigra eno srečanje na domačem terenu nasprotnikov. Tedaj je mehiški nogometni zvezi (FMF) prekipelo, saj je za mehiška predstavnika izrazito neugodna rešitev prišla že ob koncu panike in v času, ko so se tudi omejitve javnih prireditev v Mehiki postopoma odpravljale (v času panike so namreč prvenstvene tekme v Mehiki igrali za zaprtimi vrati). Predsednik mehiške nogometne zveze je nato sporočil, da se mehiška predstavnika umikata iz pokala Libertadores ter hkrati do nadaljnega prekinil sodelovanje z COMNEBOL.

Justino Compean
Predsednik FMF Justino Compean je izgubil potrpljenje Foto: elporvenir.com

Odločitev je bila glede na izrazito pristranske predloge COMNEBOLA podprta tako s strani CONCACAFA, kot tudi s strani širše javnosti. To je pomenilo, da sta Sao Paulo in Nacional napredovala brez boja. Na drugi strani pa utegne ta konflikt pripeljati do širših posledic. Finančno neugodne posledice čakajo oba vpletena. COMNEBOL je mehiške klube k pokalu Libertadores javno sicer povabil zaradi širitve kakovosti pokala, v ozadju pa so bile finančno mikavne pogodbe za odkup televizijskih pravic v Mehiko in tudi v ZDA (saj se slednja zavoljo promocije nogometa loteva številnih sodelovanj z Mehiko – [1] več o tem tukaj). S to potezo se bodo pri COMNEBOLU morali odreči lepemu kosu finančne pogače, vprašljivo pa je tudi sodelovanje do konca pokala. Na drugi strani s konfliktom ne morejo biti zadovoljni niti pri FMF. Mehiški klubi so s tem izgubili tekmovanje na najvišji ravni, saj je Liga prvakov CONCACAF precej nekonkurenčna in pri gledalcih in sponzorjih ne preveč priljubljena, Superliga pa prav tako ne dosega popularnosti primerljive s pokalom Libertadores (ne poznate Superlige? [2] Kliknite sem). Zavoljo tega bo konflikt zaradi manjšega povpraševanja po televizijskih pravicah in manjšega interesa sponzorjev finančno prizadel tudi mehiške klube. Pod velikim vprašajem pa so tudi igralski prestopi s katerimi so se nameravali okrepiti klubi z obeh strani.

Sao Paulo
Sao Paulo se je v četrtfinale prebil brez boja. Foto: bbc.co.uk

Interes po sodelovanju med COMNEBOL in FMF je torej obojestranski, vendar razgrete strasti ne dajejo pričakovati hitre rešitve. Nasprotno večina mehiških in južnoameriških novinarjev in kolumnistov napoveduje še večjo zaostritev odnosov. Stališče FMF je odločno. Ne nameravajo sodelovati vkolikor pri COMNEBOL ne bodo njihovih predstavnikov obravnavali po enakih pravilih. Sklicujejo se med drugim tudi na to, da se ob izbruhu tropskega virusa dengue lani v Riu, kjer je umrlo okoli 30 ljudi domačih tekem brazilskih predstavnikov ni prestavljalo. COMNEBOL se na drugi strani izgovarja na nevarnosti epidemije in diplomatsko ignorira zahteve FMF. Po špekulacijah ljubiteljev južnoameriškega nogometa, naj bi bili v ozadju pritiski na COMNEBOL s strani določenih južnoameriških klubov, ki jim sodelovanje z Mehiko ne ustreza. Poznavalci pa so si enotni da razprtije dolgoročno prinašajo škodo na obeh straneh in to ravno v času ko so se začele odražati finančne prednosti sodelovanja.

Chivas zapustil pokal
Boje na zelenicah so nadomestili boji za mizo Foto: Daylife.com

Kdo bo presekal gordijski vozel ponosa in kateri interes bo na koncu prevagal zaenkrat ni jasno. Jasno pa je, da se bo jubilejna 50. izvedba pokala Libertadores namesto z zlatimi črkami, v knjigo zgodovine zapisala s črno piko. Prašičja gripa (ki je mimogrede nova), tako ne prizanaša niti nogoometu in je tako vpisala novo, vendar ne tako nezanemarljivo, škodo na svojo bilanco.

Zanimivost tedna

Zanimivost tedna si je tokrat prislužila angleška četrta liga. Posnetek je sicer iz lanskoletnega obračuna med Torquayem in Stockport Countyjem. Kljub starosti pa je vseeno strategija Torquayevega napadalca za doseganje zadetka tako prepričljivo enostavna in učinkovita, da si bo morda priskrbela svoje mesto v nogometnih šolah.

Luka Lukič
Video: Youtube.com


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/05/17/okuzeni-nogomet/

URLs in this post:
[1] več o tem tukaj: http://www.vest.si/2009/03/22/fuzbal-cez-luzo/
[2] Kliknite se: http://www.vest.si/2009/03/22/fuzbal-cez-luzo/