Serie A 35. krog

Avtor Luka Lukič | 11. maj, 2009 @ 16:58

35. krog Serie A je postregel s kar šestimi remiji, dvema zmagama domačih in dvema zmagama gostov. V ospredju je bil večerni derbi med Milanom in Juventusom, ki se je končal z izzidom 1:1. Vodilni Inter je tako zadržal prednost na lestvici, saj so varovanci Mourinha na gostovanju pri Chievu osvojili točko z 2:2. Fiorentina je slavila na gostovanju pri Catanii z 0:2 povečala prednost na četrtem mestu pred Genoo, slednja je v zadnji minuti z 1:1 iztržila točko na gostovanju pri Atalanti. Roma je na gostovanju pri Cagliariju osvojila točko z 2:2, vendar kljub temu ohranila šesto mesto, saj je Palermo klonil na gostovanju pri Sieni z 1:0. Boju za mesto v Evropski ligi se je priključil tudi Udinese, ki je na gostovanju z 1:3 odpravil Lazio in za Romo zaostaja le še za tri točke. Sampdoria je doma s 5:0 zrahljala Regginine upe na obstanek, saj so preostali konkurenti za izpad osvojili točko. Lecce je doma z 1:1 remiziral proti Napoliju, Torino in Bologna pa sta se v neposrednem obračunu za obstanek razšla s prav tako 1:1.

Lestvica

moštvo tekem zmag remijev porazov goli točke
Inter 35 23 9 3 62:27 78
Milan 34 21 7 6 64:29 70
Juventus 34 19 9 6 61:34 66
Fiorentina 35 20 4 11 51:35 64
Genoa 35 17 10 8 47:34 61
Roma 35 15 9 11 54:54 54
Palermo 35 16 4 15 51:46 52
Udinese 35 14 9 12 50:45 51
Cagliari 35 14 8 13 44:41 50
Lazio 35 14 5 16 45:51 47
Atalanta 35 13 6 16 38:40 45
Sampdoria 35 11 11 13 45:47 44
Napoli 35 11 10 14 38:40 43
Siena 35 12 7 16 32:37 43
Catania 35 11 7 17 34:43 40
Chievo 35 8 12 15 33:45 36
Torino 35 7 10 18 31:54 31
Bologna 35 7 9 19 38:60 30
Lecce 35 5 14 16 34:60 29
Reggina 35 5 12 18 27:59 27

Iaquinta odščipnil točko Milanu
V derbiju kroga sta se na San Siru pomerila drugouvrščeni Milan in tretjeuvrščeni Juventus. Milan bi s tremi točkami ohranil minimalno upanje na približanje vodilnemu Interju, medtem ko je Juventus skušal ujeti drugo mesto. Obe ekipi imata še vedno precejšnje težave s poškodbami. Carlo Ancelotti je moral poseči po tretjem vratarju Kalaču, v napad pa je poslal osamljenega Inzaghija ob podpori Seedorfa in Kakaja, medtem ko je Pato začel na klopi. Na drugi strani je Ranieri na igrišče poslal precej standardno enajsterico z Amaurijem in Iaquinto, medtem ko je Del Piera pustil na klopi. V prvem polčasu srečanja, ki se je večinoma odvijalo na sredini igrišča, je imel več priložnosti Juventus, ki pa so jih igralci stare dame zapravili z nenatančnimi streli. Na drugi strani je za Milan dvakrat nevarno poizkusil Inzaghi, vendar je bil nenatančen. Prvi zadetek so gledalci videli v drugem polčasu, ko je Milanu uspel hiter protinapad, slab strel Ambrosinija pa je končal na nogi Seedorfa, ki je popeljal Milan v vodstvo. Vendar je že v naslednji akciji Juventus prišel do izenačenja, ko je Iaquinta z glavo matiral Kalača. Do konca srečanja se izzid ni spreminjal, čeprav je bolj agresivno zaigral Milan, vendar je na drugi strani Juventus imel priložnosti iz protinapadov. Pet minut pred koncem srečanja je v kazenskem prostoru Juventusa padel Pato (ki je v 67. minuti zamenjal Beckhama), vendar sodnik ni zapiskal še v isti minuti pa je Favalli prejel drugi rumeni karton in tako za seboj na igrišču pustil deseterico Milana. S tem izenačenjem so najverjetneje pokopani vsi upi Milana na že tako maloverjeten preboj na vrh lestvice.

Chievo zadržal Inter
Inter je na gostovanju v Veroni pri Chievu dvakrat zapravil vodstvo, vendar kljub temu zadržal prednost sedmih točk na lestvici. Tokrat Mourinho ni mogel računati na kaznovanega Ibrahimoviča, ki ga je nadomestil s Crespom. Argentinski veteran je zaigral ob boku Maria Balotellija. Na drugi strani terener Chieva Di Carlo ni mogel računati na kaznovanega Pinzija. Srečanje so bolje začeli gostje, ki so že v 3. minuti prišli do vodstva. Strel Cambiassa je vratar Sorrentino odbil le do Crespa, ki je premagal vratarja Chieva. V nadaljevanju so domači pokazali zobe in prišli do izenačenja preko fantastičnega zadetka Rigonija v 27. minuti. Izenačenje je ponovno motiviralo Inter, ki je zaigral ofenzivneje in v drugem polčasu z močnim strelom Balotellija prišel do ponovnega vodstva. Le osem minut po zadetku Balotellija pa je Luciano izkoristil napako obrambe Interja in ponovno izenačil izzid na končnih 2:2. Chievo je s to točko zadržal prednost pred konkurenco za izpad, medtem ko je Inter zahvaljujoč Milanovemu remiju z Juventusom prav tako zadržal prednost sedmih točk na lestvici in bi si z zmago v naslednjem krogu doma proti Sieni zagotovil četrti zaporedni naslov prvaka.

Roma do točke v Cagliariju za ubranitev šestega mesta
Roma, ki je po zmagi Fiorentine tudi teoretično ostala brez Lige prvakov naslednjo sezono je na gostovanju pri Cagliariju skušala ubraniti šesto mesto, ki jo še vodi v Evropsko ligo. Cagliari je na drugi strani skušal z zmago neposredno ogroziti Romino šesto mesto, ki ga Isolani prav tako naskakujejo. Za domače nista mogla zaigrati Parola in Lazzari, medtem ko je seznam odsotnih pri Romi še vedno dolg, med drugim so na njem bili Baptista, Juan in Doni, prav tako pa ni mogel zaigrati tudi kaznovani Riise. Kljub dolgemu seznamu poškodb pa je v srečanje bolje krenila Roma, ki je v prvem polčasu nekajkrat na preizkušnjo poslala vratarja Marchettija. Vendar se je vodstva najprej veselil Cagliari, potem ko je Matri nemoteno z glavo matiral Arthurja. V drugem polčasu so Isolani preko Acquafresce svoje vodstvo podvojili, preden se je Roma prebudila in z zadetkoma Tottija in Perrotte izid uspešno izenačila na 2:2. Remi je za Romo bil dovolj za ubranitev šestega mesta, saj je Palermo izgubil, vendar Romo čaka še hud boj za uvrstitev v Evropsko ligo.

Udinese preko Lazia v boj za evropo
Udinese, ki se je povrnil v vrhunsko formo je tokrat na gostovanju pri Laziu vknjižil peto zaporedno zmago in se s tem priključil boju za šesto mesto, ki vodi v Evropsko ligo. Trener Lazia Delio Rossi je na igrišče poslal kombinirano postavo z Del Nerom in Dabojem v začetni enajsterici. Poškodovana Foggia in Pandev sta počivala pred sredinim finalom italijanskega pokala. Marino je na drugi strani na igrišče poslal ofenzivno enajsterico s Pepejem, Quagliarello in Sanchezom v napadu. Prvi polčas ni postregel z vidnejšimi priložnostmi, zato pa je v drugem polčasu najprej Lazio prišel do vodstva, ko je v 57. minuti Rocchi natančno iz obrata premagal Handanoviča. Marino je takoj odreagiral in na igrišče poslal Floro Floresa namesto Sancheza, ki je trenerjevo zaupanje poplačal v 60. minuti z natančnim strelom v spodnji kot vratarja Muslere. Devet minut kasneje je D’Agostino s prostega strela popeljal Udinese v vodstvo. Lazio se je odprl in Udinese je imel ogromno prostora v protinapadih. Pepejev strel je iz golove črte odbil Siviglia, preden je v 86. minuti zakrivil enajstmetrovko iz katere je končnih 1:3 postavil Quagliarella, po enajstmetrovki pa je zaradi nešportneg vedenja rdeči karton prejel Brocchi. Udinese do šestega mesta sedaj ločijo le še 3 točke, medtem ko Lazio polaga vse upe na pokalno lovoriko.

Fiorentina uspešna pri Catanii
Fiorentina je tokrat gostovala pri Catanii in osvojila tri točke, s katerimi je uspešno ubranila četrto mesto na lestvici. Ofenzivneje je sicer začela Catania, vendar je do prvega zadetka na srečanju prišla Fiorentina. V 11. minuti je Stevan Jovetič natančno meril v daljši vratarjev kot in popeljal Violo v vodstvo. Catania je skušala odgovoriti preko Tedesca in Mascare, vendar je bil Frey v vratih Fiorentine izvrsten. V drugem polčasu je Catania pričela popuščati in Fiorentina je po nekaj lepih priložnostih v 93. minuti preko Luciana Zaurija prišla do končne zmage z 0:2 s čimer je povečala prednost pred Genoo.

Genoa v zadnji minuti rešila točko
Genoa, ki je še edini Fiorentinin konkurent za četrto mesto je tokrat gostovala v Bergamu pri Atalanti. Gostje so v Bergamo pripotovali brez kaznovanega Motte, na drugi strani je v Del Nerijevi postavi manjkal Doni. Atalanta je začela srečanje bolje in po hitri napadalni akciji prišla do vodstva preko Valdesa. V prvem polčasu so domači imeli še dve izjemni priložnosti, vendar je vratar Rubinho dvakrat dobro posredoval. Drugi polčas so bolj kot lepe priložnosti zaznamovali prekrški zaradi katerih je bil na strani domačih po dveh rumenih kartonih izključen Guarente. V zadnji minuti pa je Genoa prišla do izenačenja, ko je zadel Criscito po atraktivni asistenci Milita. Genoa tako še vedno ostaja v boju za četrto mesto, vendar ima Fiorentina sedaj tri točke prednosti.

Sampdoria s petardo skrhala upe Reggine
Sampdoria je pred domačimi gledalci pričakala zadnjeuvrščeno Reggino, ki je v zadnjih krogih v dobri formi. Trener Sampdorie Mazzari je pred sredinim finalom italijanskega pokala pustil na klopi počivati Cassana, v napadu pa sta zaigrala Pazzini in mladi Marilungo. Kljub rošadi v postavi pa so Blucerchiatti povsem nadigrali Reggino in že po prvi minuti povedli preko Dessene. V 19. minuti je na strani Reggine rdeči karton prejel Valdes in tako pokopal goste, ki so do konca samo še pobirali žogo iz svoje mreže. V 30. minuti je drugič v polno zadel Dessena, v 39. je bil natančen Delvecchio, v drugem polčasu pa sta za končnih 5:0 poskrbela še Marilungo in Pazzini. Reggina ima sicer še vedno teoretične možnosti za obstanek, vendar potrebujejo sedaj najmanj dve zmagi ob upanju na kikse preostalih borcev za obstanek.

Siena razblinila evropske ambicije Palerma
Palermo je tokrat gostoval pri Sieni. Gostje so se zavedali, da bi tri točke ob kiksu Rome v Cagliariju pomenile preboj na šesto mesto. Vendar se je Siena ponovno izkazala kot nevarno moštvo na domačem igrišču. Palermo si ni uspel priigrati izrazite priložnosti, na drugi strani pa je v 60. minuti Calaio popeljal Sieno v vodstvo in do končne zmage z 1:0, dvajset minut pred koncem je Mario Frick zatresel še vratnico. Palermo ni uspel resneje ogroziti vrat Siene. Siena si je tako tudi teoretično zagotovila obstanek, medtem ko je Palermo zapravil priložnost za šesto mesto, ki jo bo skušal nadoknaditi v zadnjih treh krogih.

Torino in Bologna razdelila točke
V neposrednem obračunu za obstanek sta se v Torinu pomerila Torino in Bologna. Gledalci so videli dva zadetka iz enajstmetrovk. V prvem polčasu je Rosina popeljal Toro v vodstvo, tri minute pred koncem pa je za Bologno izenačil Di Vaio. Remi pomeni, da je Torino ubranil točko prednosti pred Bologno, obe ekipi pa čaka v zadnjih treh krogih silovit boj za preživetje v Serie A.

Napoliju ponovno le točka
Napoli pod trenerjem Donadonijem z izjemo domačega triumfa proti Interju ni dosegel treh točk. Tudi na gostovanju pri Lecceju Napoliju ni uspelo osvojiti polnega izkupička. V 33. minuti so igralci Napolija sicer povedli preko Inacia Pie, vendar je Zanchetta v 43. minuti postavil končnih Lecce 1:1 Napoli. Lecce ostaja v boju za obstanek in za Torinom zaostaja še vedno za dve točki.

Luka Lukič
Video: Youtube.com


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/05/11/serie-a-35-krog/