Takle mamo 069

Avtor Vest | 8. maj, 2009 @ 23:23


[1] HD Vimeo

GRUZIJSKE IGRICE BREZ MEJA
V Gruziji so se začele vojaške vaje, ki bodo trajale mesec dni, v njih pa bo sodelovalo več kot 1000 vojakov. Na njih sodelujejo članice NATA in Partnerstva za mir. Sodelovanje je tik pred zdajci odpovedalo precej držav, uradno zaradi ekonomskih težav, v resnici pa zaradi nestrinjanja z lokacijo vaj ali zaradi direktnih ruskih pritiskov. Med te sodijo Moldavija, Srbija, Kazahstan in Armenija. Vojaške vaje potekajo le 70 kilometrov od najbližjih ruskih vojaških enot. Gruzija vaje označuje kot solidarnostno gesto zahoda po spodletelem napadu na Južno Osetijo in Abhazijo avgusta lani, Rusi pravijo, da gre za zahodno provokacijo, NATO pa za vaje, ki so bile napovedane še pred osetijsko avanturo.
Sočasno z večanjem napetosti na relaciji med NATOm in Rusijo se zaostrujejo tudi gruzijske notranjepolitične napetosti. Združena opozicija v Tibilisiju demonstrira že skoraj cel mesec in zahteva odstop predsednika Sakašvilija. Tik pred skupnimi vojaškimi vajami se je uprl celoten tankovski bataljon. Po nekaterih nepreverjenih informacijah je bil naprej odstavljen njegov poveljnik, šele nato je prišlo do upora. Po uradni zgodbi gruzijskih oblasti naj bi hotela enota s pomočjo Rusov izvesti državni udar in atentat na predsednika. Oblast je pozneje te obtožbe opustila in enoto obtožila le poskusa prekinitve vojaških vaj. Predstavniki združene opozicije pravijo, da gre za tipičen scenarij iz predsedniškega kabineta, s katerim bi preusmeril pozornost javnosti od notranjepolitičnih težav. Zahodni poznavalci gruzijskih razmer pravijo, da ni nikakršnih dokazov, da za uporom stoji Rusija, ruski diplomatski predstavniki pa prav nič diplomatsko izjavljajo, da je v vzporedni realnosti gruzijskih oblasti tudi za slabo vreme kriva Moskva.

NAPALSKA PREIGRAVANJA
Nepalska maoistična vlada je odstopila po 8 mesecih vladanja. Povod je bil izstop centristične stranke iz koalicije, ker vladi ni uspelo odstaviti načelnika generalštaba. Ta ga je hotela odstaviti, ker ni spoštoval vladnih uredb, ki izhajajo iz določil mirovnega sporazuma ob koncu 10-letne državljanske vojne leta 2006. Takrat so odpravili 240 let trajajočo monarhijo, pripadniki Maostične narodnoosvobodilne vojske bi morali biti integrirani v redno vojsko. Načelnik se je sprejemanju 19.000 nekdanjih maoističnih gverilcev upiral. Predsednik države, ki je praktično brez pooblastil, bi moral po ustavi podpisati vladno odločitev, vendar je ni. Načelnika generalštaba je celo pozval, da vladne uredbe ne spoštuje in ostane na položaju. V ozadju gre tudi za interese lokalnih velesil, Kitajske in Indije. Prva podpira maoiste, druga staro hindujsko oligarhijo.

IZRAEL OPOZARJA EVROPSKO SKUPNOST
Novi izraelski zunanji minister je na obisku v Evropi. Na srečanju z italijanskim premierjem je dejal, da ima mednarodna skupnost 3 mesece časa, da z diplomatskimi sredstvi ustavi iranski jedrski program, če ne … Rusijo je potrebno prepričati, da prekine stike s Hamasom in Hesbolahom, ki delujeta v nasprotju z interesi Zahoda v regiji.
Izrael je Evropsko unijo in še posebej komisarko za zunanje zadeve Ferrero-Waldner opozoril, naj omeji kritike Izraela, če še namerava sodelovati v bližnjevzhodnem mirovnem procesu. EU si lahko z javno kritiko izraelskega početja povsem omeji vlogo nepristranega posrednika. Uradna pozicija EU je zavezanost k rešitvi, ki predvideva obstoj dveh držav, torej Palestine in Izraela. Uradno stališče nove oblasti je, da je pogajanja iz Anapolisa ne zavezujejo, premier Netanjahu zavrača možnost dveh držav za dva naroda.
Zaradi spremenjenih uradnih izraelskih pozicij se bo letni forum o trgovinskem in gospodarskem sodelovanju med Izraelom in EU začel mesec dni kasneje. Države EU so neenotne o tem, ali mora biti napredek v mirovnem procesu predpogoj za priviligiran trgovinski status Izraela.

OZN ZAHTEVA ODŠKODNINO
OZN je izdala poročilo o napadih na njene objekte v Gazi. V njem obtožuje Izrael namernega bombardiranja znanih objektov Združenih narodov, ki so služili kot prebežališča za civilno prebivalstvo, in navajanja lažnih razlogov za napade nanje. Organizacija bo od Izraela zahtevala 11 milijonov $ odškodnine. Izraelski predsednik Šimon Peres je poročilo že obsodil in ga označil za nezaslišano in enostransko. Izrael ne sprejema niti ene besede poročila, ne bo se opravičil, saj ima pravico braniti svoje prebivalstvo.

IRAK BO ZAHTEVAL ODŠKODNINO
Iraški parlament namerava sprejeti zakon, ki bo vlado obvezal, da od Izraela zahteva povrnitev škode, ki jo je ta povročil z bombandiranjem iraške jedrske centrale Osirak leta 1981. V skladu z resolucijo Varnostnega sveta 487 je Izrael dolžan povrniti vso škodo nastalo ob napadu. Postopek za kompenzacijo ne pomeni priznanja Izraela, saj sta obe državi polnopravni članici Združenih narodov.

ODZIVI NA SVINSKO GRIPO
Proti imenu prašičja gripa se ne bori le mesnopredelovalna industrija, ki beleži upad povpraševanja. Nov nasprotnik imena je tudi izraelsko ministrstvo za zdravje. Namestnik ministra pravi, da je potrebno gripo preimenovati v mehiško influenco, saj je ime prašičja gripa za žide in muslimane žaljivo.
V Egiptu so pobili okoli 400.000 prašičev in prepovedali uvoz svinjine. Zakol je ukazala oblast, da bi med prebivalstvom preprečila paniko zaradi verskih predsodkov. Egiptovski prašičerejci so v glavnem pripadniki koptske manjšine. Med kmeti in policijo so zaradi tega izbruhnili spopadi. WHO je ukrep ocenila za povsem nepotrebnega.

AMNESTY INTERNATIONAL PROTI NATU
Amnesty Int. je zvezo NATO pozval k preiskavi sumov o kršenju mednarodnega humanitarnega prava zaradi bombardiranja Radiotelevizije Srbije leta 1999. NATO mora dovoliti, da se proti osumljenim sprožijo postopki pred sodišči, družinam žrtev pa mora izplačati odškodnine. Čeprav je od namernega bombardiranja srbske državne televizije minilo že 10 let, za to dejanje, ki je vojni zločin, nihče ni odgovarjal. V napadu na RTS je umrlo 16 ljudi, 16 je bilo ranjenih. V NATOvem bombardiranju Jugoslavije leta 1999 je umrlo okoli 500, ranjenih je bilo 900 civilistov.

VOJSKA PROTI DROGAM
Human Rights Watch obtožuje mehiško vojsko, da zaradi boja proti mamilarskim zdužbam uživa dejansko imuniteto pri kršenju človekovih pravic. Vojska ubija, posiljuje, muči in samovoljno zapira. Tarča niso kriminalne združbe temveč avtohtono indijansko prebivalstvo, okoljevarstveniki, sindikalisti. V zadnjih dveh letih, ko je vojska prevzela del nalog policije, je število pritožb močno naraslo, država se za njih ne zmeni.

SPREMENJENI LET
Letalo Air France-a, ki je letelo iz Francije v Mehiko, so ameriški letalski kontrolorji preusmerili, da ne bi na svoji poti preletelo del ameriškega zračnega prostora. Letalo je moralo zaradi tega nenapovedano pristati na Martiniqueu. Letalska kontrola je let preusmerila, ker je bil na letalu »terorist«, kolumbijski novinar Hernando Calvo Ospina, zaposlen pri Le Monde Diplomatique-u. Air France je seznam potnikov poslal le Mehičanom, v roke so ga dobili Američani. Vse kaže, da imata državi tajen sporazum o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih. Novinar se je na ameriškem »no-fly« seznamu najverjetneje znašel zaradi pisanja o vmešavanju ZDA v notranje zadeve Latinsko Ameriških držav. Air France bo od ZDA zahteval povrnitev škode.

Jura Štok


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/05/08/takle-mamo-069/

URLs in this post:
[1] HD Vimeo: http://vimeo.com/4551508