Komentar - Nada

Avtor Vest | 2. april, 2009 @ 15:00

Ekošola je program mednarodne Fundacja za okoljsko izobraževanje, ki teče v šolah in vrtcih v 47 državah,
V Sloveniji program Ekošola kot način življenja vodim v okviru društva za okoljsko izobraževanje Doves že trinajsto leto.
Trenutno imamo v državi že 549 šol in vrtcev, ki se potegujejo za naziv ekošola, ekovrtec. V teh ustanovah vzgajamo mlade, da bi jim skrb za okolje in naravo postala del življenja.
Pobudniki, da se šola vključi v program ekošol, so lahko učenci, učitelji, starši ali ravnatelji.
Obvezne teme ekošole so:
podnebne spremembe,
ohranjanje biotske pestrosti,
varčevanje in skrb za čisto vodo,
ravnanje z odpadki, ločeno zbiranje odpadkov,
varčevanje z energijo,
zdrava prehrana
promet in okolje.
revščina pri nas in v svetu

Temo si torej izberejo glede na to, kaj je na šoli, v kraju in okolju najbolj pomembno. Na šoli morajo imeti občutek, da se res nekaj premika, dogaja, in, da k temu prispevajo tudi sami

Na pobudo slovenskih ekošol so ministri za okolje v času slovenskega predsedovanja (pred lanskim svetovnim dnevom Zemlje - 22. aprilom) v parku Brdo v drevoredu Evrope posadili 34 lip slovenskega simbola. S tem simbolnim dejanjem so slovenski ekošolarji na izviren način opozorili na velik pomen, ki ga imajo drevesa za ohranjanje čistega okolja in s tem prispevek k blaženju podnebnih sprememb.
letos smo si v okviru slovenskih ekošol med drugim zadali zelo ambiciozen načrt, in sicer zasaditev 10.000 avtohtonih sadnih dreves v okolici vseh ustanov (šole, vrtci, srednje šole, centri šolskih in obšolskih dejavnostih), na javnih in degradiranih površinah, kjer bi s posaditvijo sadnih avtohtonih dreves sledili večim vzgojnim ciljem : zdrava prehrana, ohranjanje biotske pestrosti in blaženje podnebnih sprememb.
Prvih 1.070 dreves smo v ekošolah posadili ob prvem pomladnem dnevu v sodelovanju z Mercatorjem. Njegova odločitev za sodelovanje pri tem projektu namreč izhaja iz cilja, da v svojo skrb za trajnostni razvoj vključuje tudi vse svoje javnosti in jih na ta način spodbuja k okoljsko odgovornemu ravnanju.

Več na [1] spletni strani,

Nada Pavšer
NACIONALNA KOORDINATORKA


Članek je bil objavljen na Vest: https://vest.muzej.si

URL naslov članka: https://vest.muzej.si/2009/04/02/komentar-nada-2/

URLs in this post:
[1] spletni strani: http://www.ekosola.si